חלל תקשורת הקדימה את שיגור עמוס 17 והמניה זינקה ב־30%
המשגרת היא שוב ספייסאקס, שבשיגור שלה התפוצץ הלווין הקודם, אך גם שיגרה בהצלחה את החללית הישראלית "בראשית" שהמריאה לפני מספר ימים לירח במטרה לנחות עליו. המנכ"ל פולק: "זו לא חתונה רומנטית - עשינו את השיקולים שלנו"
חברת חלל תקשורת, הנשלטת על ידי יורוקום (54%), הפתיעה אתמול את המשקיעים כשהקדימה ומיקדה את חלון הזמן שבו ישוגר לווין עמוס 17 לחלל. הלווין שמגיע לאחר שקודמו — עמוס 6, התפוצץ בספטמבר 2016 כשהיה על טיל של חברת ספייס אקס, מוכן לשיגור. תאריך השיגור צפוי להיות בין ה־20 במאי הקרוב ל־19 ביוני. בהנחה שהשיגור יושלם בהצלחה והלווין החדש שבבנייתו הושקעו מעל ל־160 מיליון דולר, ייכנס למסלול ויתחיל לפעול בהתאם לתוכניות, בחברה מעריכים שההכנסות הראשונות יגיעו כבר בספטמבר השנה. הערכה נוספת היא שבשנה הבאה יירשם זינוק חד בהיקף ההכנסות.
- חלל תקשורת: תם עידן אלוביץ', מתחיל עידן חיים רומנו – בחצי משרה
- תע"א תפצה את חלל תקשורת ב-10 מיליון דולר על האיחור במסירת עמוס 6
- חלל ביטלה העסקה עם לוראל - הלוויין עמוס 8 צפוי להיבנות בישראל
ממתינים לממשלה באשר לגורלו של הלוויין עמוס 8
חלל תקשורת נמצאת בשליטת יורוקום תקשורת, בעבר הלא רחוק בשליטת שאול אלוביץ' וכיום תחת חסות מפרק מטעם ביהמ"ש. החברה בחרה שוב באותו משגר ללווין החדש — חברת ספייס אקס, שאצלה התפוצץ הלווין הקודם. באשר לגורלו של לווין עמוס 8, שאמור להיבנות על ידי התעשייה האווירית, בחברה מודים כי הנושא ממתין להחלטת הממשלה הבאה. לפי שעה אין דרך לדעת כיצד ואם יתקדם עם חלק של חלל תקשורת לגביו.
ההודעה החיובית "שיגרה" את המניה אתמול שחתמה את המסחר בזינוק של 30.48%.
טרם שהתפוצץ הלווין ב־2016, עמד שווי השוק של החברה, ביום האחרון של אוגוסט, על כ־884 מיליון שקל. לאחר האירוע קרס שווי השוק של החברה בימים הבאים בעשרות אחוזים ל־542 מיליון שקל. ומאז ועד אתמול, טרם פתיחת המסחר נמשכה הקריסה אל עבר שווי של 133 מיליון שקל. קריסה כוללת של 85% בשווי החברה.
הלוויין עמוס 17 מיועד לאפשר לחברה צמיחה והתפתחות באמצעות אספקת שירותי תקשורת מתקדמים לאפריקה, למזרח התיכון ולאירופה. הלווין שמיועד להחליף את עמוס 6 ושצפוי להיבנות על ידי התעשייה האווירית ולהיקרא עמוס 8, יחליף נקודה אחרת בשמים — נקודה שהיתה שייכת בעבר ללווין עמוס 3.
מנכ"ל החברה דוד פולק אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "אנחנו נמצאים בשלב הסופי של הבדיקות של עמוס 17, שבואינג בנתה עבורנו. זהו לווין מתקדם ביותר, עם מערכות מתוחכמות וחדשניות. הודענו כעת על טווח הזמנים המתוכנן לשיגור, אנחנו מחכים לאישור מספייס אקס. לא היינו מודיעים על הטווח של הזמנים המדובר אם לא היינו יודעים שאנו צפויים לאישורו. אנחנו בשלבי התארגנות וזה שוק ענק שמחכה. "ספייס־אקס עשו מאז מה שקרה 70 שיגורים מוצלחים. בכללם ביום שישי האחרון, כאשר שיגרו את החללית שלנו אל הירח. למרות מה שקרה, הבחירה היתה נכונה גם בפעם הקודמת. אסור לתת לבטן לקבל את ההחלטה. זו לא חתונה רומנטית, אלא עסקה מבוססת על תנאים טכניים וכלכליים. אנחנו הגענו שוב למסקנה שזה מה שנכון והלכנו על זה".
"שילמנו לכולם עד הפרוטה האחרונה"
באשר לשאלת הביטוח בעקבות פיצוץ עמוס 6, אמר פולק: "אני חושב שבפעם הקודמת השוק הופתע מהמהירות שבה עמדנו במועדי התשלום. אנחנו שילמנו לכולם עד לפרוטה האחרונה. שילמנו את כל ההון שגייסנו ללווין ולשיגור והתשלום בוצע אפילו חודש־חודשיים לפני המועד שהבטחנו. גם אנחנו קיבלנו את הכספים שלנו".
פולק הוסיף כי, "אחרי כל מה שקרה עם עמוס 6, עשינו טסט והטסט הצליח. כמובן, שהייתי מוותר על הטסט הזה, אבל אם יש דבר טוב, זה שכולם יודעים שהם יכולים לסמוך עלינו. כולם יודעים: יש שיגור, הכל בענף שלנו נשען על זה שיש ביטוח. אם הביטוח לא יעבוד חזק כל התעשייה לא תחזיק מעמד".
פולק התייחס לשאלת הצפי להכנסות מפעילות הלוויין, ואמר: "אנחנו מתכננים להתחיל לספק שירותים בספטמבר השנה, אז אני מעריך שכבר נוכל להתחיל לרשום הכנסות. עבור רוב החברות השיגור המוצלח הוא מאוד דרמטי. למשל לחברה כמו YES, זה קריטי אם היא מגלה פתאום שאין לה לווין. אז אנחנו מחכים לחתום איתן אחרי השיגור המוצלח. עיקר ההכנסות צפויות להגיע במהלך 2020".
חברת לוראל נבחרה על ידה כדי לבנות את הלווין החדש — עמוס 8. אך בלחץ הממשלה לבסוף בוטלה הבחירה בלוראל, והתעשייה האווירית צפויה בהמשך לבנות אותו. עם זאת הסוגייה רחוקה מלהיסגר, משום שמדובר בהחלטה ממשלתית ותלויה במידה רבה במה שיבוא אחרי הבחירות.
"עמוס 8 מיועד להיכנס למסלול בעתיד, אחרי שהכל ייסגר ויצא לדרך, בנקודה בשמים שהיתה של עמוס 3. זה תלוי בעוד הרבה גורמים בירוקרטיים ופוליטיים. גם אם יוחלט בסוף שלא הולכים על עמוס 8, יש לנו תוכניות אלטרנטיביות" סיכם פולק.