בלעדי לכלכליסט
מי צריך הנפקה? מתעניינת מפתיעה חדשה ברכישת מניות שב"א
קבוצת קשרים פלוס העוסקת בתחום שוברי מתנה הדיגיטליים ובכרטיסי חיוב נטענים פנתה לבנקים פועלים, לאומי ודיסקונט מתוך כוונה לרכוש בין 5%-10% ממניות תשתית התשלומים שב"א - הבנקים נדרשים למכור את החזקותיהם, בהתאם להמלצות החוק להגברת התחרות
מול העיכוב בהנפקת חברת תשתית התשלומים שב"א, קבוצת קשרים פלוס מגלה עניין ברכישת 5%-10% מהמניות ישירות מהבנקים - בעלי השליטה בחברה. כך נודע ל"כלכליסט".
- פועלים מוכר נתח נוסף של 10% ממניות שב"א - למאסטרקארד העולמית
- צעד ראשון לפרידת הבנקים משב"א - לאומי מוכר 10% לויזה העולמית
- לאחר חלוקת דיבידנד נדיבה: שב"א תונפק לפי שווי מכווץ של 300 מיליון שקל
בהתאם לחוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית נדרשים הבנקים המחזיקים בשב"א למכור את החזקותיהם - פועלים ולאומי כבר החלו במהלך של מכירה לנוכח העיכוב בהנפקה. החוק שהתבסס על המלצות ועדת שטרום מאפשר לבנקים לרדת להחזקה של 10% לכל היותר בשב"א עד 2021.
בנובמבר האחרון הודיע לאומי כי מכר 10% ממניותיו בחברה לחברת ויזה העולמית בתמורה ל-370 מיליון שקל, עסקה ששיקפה לשב"א שווי של 370 מיליון שקל. בכך ירד הבנק משיעור החזקה של 42% ל-32%. החודש הודיע פועלים על מכירת נתח של 10% למאסטרקארד העולמית, תמורת 39 מיליון שקל (11 מיליון דולר). הבוקר ניתן אישור בנק ישראל למהלך המכירה של פועלים.
שב"א הפעילה בעבר מסופי בנקים אוטומטיים (בנקטים), וכיום מגזר הסליקה מהווה את עיקר הפעילות של החברה. החברה המנוהלת על ידי משה וולף אחראית על תשתית מערכת התשלומים בארץ ומרכזת את הפעילות של סליקת כרטיסי האשראי. החברה מקשרת בין בתי העסק הסולקים לבין חברות האשראי שמנפיקות את הכרטיסים. בנוסף, שב"א מעניקה שירותים למערכות המחשוב של הבנקים ושירותי תקשורת לחברות האשראי, כך שכל הפעילות של כרטיסי אשראי זורמת דרך מחשבי החברה.
כעת מתברר כי ההתעניינות בשב"א מגיעה גם ממקומות אחרים - קבוצת קשרים פלוס נמצאת בבעלות עופר שמחי והראל שקד והיא חברת טכנולוגיה ושירותים שהחלה את דרכה ב-2006 כשחקן בפתרונות לחברות בתחום מתנות לעובדים, לקוחות ושותפים עסקיים. החברה מציעה כרטיסי מתנה ושוברי מתנה, פיסיים ודיגיטליים תחת שם המותג Happy Gift. לאחרונה השיקה החברה את Happy Gift Global , גיפט קארד של מאסטרקארד המאפשר קנייה בכל עסק בארץ ובעולם אשר מכבד כרטיסי מאסטרקארד, לרבות קניות אונליין וקניות טלפוניות. לאחרונה רכשה הקבוצה את השליטה בחברת בראונד קארד, המנפיקה הפרטית היחידה בישראל של כרטיסי פרי-פייד של מאסטרקארד.
בקשרים פלוס מעוניינים לרכוש נתח משב"א מאחד משלושת הבנקים, פועלים, לאומי או דיסקונט, עוד לפני ההנפקה. מימון העסקה צפוי מההון העצמי של החברה בשילוב עם גיוס חוב מהבנקים.
בתגובה לפניית "כלכליסט" הסביר הראל שקד את הסיבה להתעניינות: "קשרים פלוס נמצאת בעיצומו של תהליך חדירה לשווקים בעולם באמצעות מודלים עסקיים חדשניים בתחומים שונים, כמו למשל תחום התחבורה השיתופית. אנחנו מעוניינים להצטרף לבעלות בשב"א ולסייע להקמת פלטפורמות דומות במדינות שבהן אנחנו מבססים נוכחות כעת". את העסקה יוביל איש העסקים עופר פרי שהצטרף לאחרונה לדירקטוריון קבוצת קשרים פלוס בעקבות השקעה שביצע בחברה.
בנוסף על פעילותה בתחום המתנות הקבוצה היא כאמור בעלת השליטה בחברת בראונד קארד בעלת רישיון להנפקת כרטיסי חיוב נטענים בינלאומיים של מאסטרקרד ומפתחת ארנק אלקטרוני . בין השאר קבוצת קשרים פלוס מפיצה למגזר העסקי כרטיס תשלום של מאסטרקארד ובראונד קארד המשמש פתרון למימון הוצאות עובדים בארץ ובעולם.קשרים פלוס היא גם יבואנית ומפיצה של Koning - מותג של אופניים וקורקינטים חשמליים וכעת מפתחת מיזם בינלאומי חדש בתחום התחבורה השיתופית. כמו כן, הקבוצה משקיעה במיזמי נדל"ן שונים.