$
שוק ההון

לאן התאדו הכשלים החמורים בממשל התאגידי באיילון?

הדירקטוריון בראשות שלמה גרופמן כבר הטיח בו האשמות בדבר התערבות גסה במתרחש בחברה אף שאינו מכהן בה בתפקיד אופרטיבי, לחצים פסולים למינוי מנכ"ל המועדף עליו, ניצול משאבי החברה לצרכיו הפרטים ועוד ועוד

רחלי בינדמן 09:0528.05.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

דירקטוריון חברת איילון אחזקות משתמש כבר כארבעה חודשים בדיווחים לבורסה כבכלי ניגוח בבעל השליטה לוי רחמני (91). הדירקטוריון בראשות שלמה גרופמן כבר הטיח בו האשמות בדבר התערבות גסה במתרחש בחברה אף שאינו מכהן בה בתפקיד אופרטיבי, לחצים פסולים למינוי מנכ"ל המועדף עליו, ניצול משאבי החברה לצרכיו הפרטים ועוד ועוד.

 

הלמן־אלדובי דרש פרטים

הביקורת היתה כה חריפה, עד שגררה את התערבותו של הממונה על שוק ההון משה ברקת, אף שמדובר באירועים בחברת האחזקות ולא בחברה־הבת, חברת הביטוח, שעליה הוא מפקח. עוד נזעק בית ההשקעות הלמן־אלדובי, מבעלי המניות בחברה, שדרש במכתב לקבל פרטים על המתרחש. נוצר הרושם שבעל השליטה מתערב באופן פסול בניהול החברה, ואין להתעלם מהעובדה שהאחזקה הגדולה שלה היא חברת ביטוח עם עשרות אלפי מבוטחים.

 

רחמני הכחיש את הנטען ודרש שוב ושוב לכנס אסיפת בעלי מניות שנתית, שמשום מה לא כונסה כנדרש בחוק החברות, לשם בחירה מחדש של הדירקטורים בחברה במטרה אחת ברורה — להדיח את גרופמן. על פניו נראה היה שהדירקטוריון ממלא את תפקידו, ונשמעו אף קריאות להרחיק את בעל השליטה מהחברה.

 

והנה, בשעות הערב של יום ראשון דיווחה איילון לבורסה על "סיום המחלוקת". גרופמן, כך דווח, יפרוש מתפקידו ביוני, והצדדים שמו את המחלוקות מאחוריהם. רגע, מה? הגיוני שגרופמן מחליט לפרוש, שכן זכות היסוד של בעל שליטה היא לשלוט בזהות מרבית הדירקטורים בחברה, למעט הדח"צים, ולא לחדש כהונה של דירקטורים שאינו חפץ בהם.

 

גרופמן הבין שאין מנוס מכינוס אסיפה שנתית, שגורלו נחרץ, והחליט לעזוב בכבוד. רחמני, מצדו, גייס דמות מוערכת מאוד לתפקיד היו"ר — אהרון פוגל, בעבר יו"ר מגדל, שהיתה בתקופתו אחד מסמלי הממשל התאגידי בענף הביטוח.

 

 

הדירקטוריון בראשות שלמה גרופמן כבר הטיח בו האשמות בדבר התערבות גסה במתרחש בחברה אף שאינו מכהן בה בתפקיד אופרטיבי, לחצים פסולים למינוי מנכ"ל המועדף עליו, ניצול משאבי החברה לצרכיו הפרטים ועוד ועוד. הדירקטוריון בראשות שלמה גרופמן כבר הטיח בו האשמות בדבר התערבות גסה במתרחש בחברה אף שאינו מכהן בה בתפקיד אופרטיבי, לחצים פסולים למינוי מנכ"ל המועדף עליו, ניצול משאבי החברה לצרכיו הפרטים ועוד ועוד. צילום: עמית שעל

 

איפה הרגולטורים?

אז למה מכריזים הצדדים על סיום המחלוקות ביניהם? לאן נעלמו הטענות החריפות נגד בעל השליטה? האם לא היה בהן דבר? האם הדירקטוריון השתמש בטיעוני סרק כדי לנגח את בעל השליטה? ואם היה בהם ממש, איך זה שהטיעונים אינם נבדקים עד תום, כדי למנוע אירועים דומים בעתיד? והכי מטריד — איפה רשות ניירות ערך, האחראית לשקיפות בחברות הציבוריות? כיצד התירה לצדדים להתקוטט כמו ילדים קטנים על תשתית מערכת הדיווחים הבורסאית? והיכן הממונה על שוק ההון, שיבהיר לציבור המבוטחים אם החברה מנוהלת כנדרש אם לאו?

 

אם רחמני אכן התערב באופן פסול במתרחש באיילון, ראוי שהמבוטחים יידעו על כך. אם דווקא הדירקטוריון הוא שהפר כללי ממשל תאגידי בכך שדחה ודחה את כינוס האסיפה השנתית, כדי למנוע את הדחתם של דירקטורים, גם זאת מן הראוי שציבור המשקיעים והמבוטחים יידע. ההתנהלות של איילון בתקופה האחרונה, ובעיקר הפסיביות של הרגולטורים, פוגעות בביטחונו של הציבור בענף שאמור להיות אחד המפוקחים ביותר בשוק ההון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x