בלעדי לכלכליסט
דן תקנה את חלקו של רוטנברג כדי לחלץ את ההסכם התקוע בפקק
חברת התחבורה מצאה פתרון לעיכוב בחתימת ההסכם למכירת 40% ממניותיה לווליו בייס ואירופה ישראל. דן תרכוש את חלקו של פנחס רוטנברג תמורת 135 מיליון שקל, ותמכור את המניות לקבוצת הרכישה ב־426 מיליון שקל במקום ב־500 מיליון שקל
חברת התחבורה דן נמצאת על סף רכישת חלקו (10%) של פנחס רוטנברג, בעל מניות המיעוט בחברה, מה שיסלול את הדרך לחתימה על הסכם מחייב למכירת נתח (40%) מהחברה לקבוצת אירופה ישראל ובית ההשקעות ווליו בייס (Value Base). ל"כלכליסט" נודע כי דן תשלם לרוטנברג 135 מיליון שקל מיליון שקל, פרמיה של 7% על שווי אחזקותיו בעסקה, והמהלך ישנה במידה מסוימת את העסקה הגדולה להכנסת המשקיעים.
- שיבושי עבודה באגד תעבורה על "צמצום תשלום לנהגים בבחירות"
- שישה מתמודדים על אפליקציית התשלום לכלל התחבורה הציבורית
- גפני דרש פתרון לתשלום חרדים בתחבורה הציבורית
בשבוע האחרון של יולי חתמה דן על מזכר הבנות למכירת 40% ממניותיה לידי קבוצת הרוכשים בתמורה ל־500 מיליון שקל, נתון שמשקף לחברה שווי של 1.26 מיליארד שקל. החתימה נעשתה אחרי הליך מכרז שאליו ניגשו חמישה מתמודדים, ובשלב הסופי הקדימה קבוצת הרוכשים את מוטי בן־משה.
רוטנברג הוא נכדו של מייסד חברת החשמל ובעבר היה הנציג של חברת מאן שמכרה לדן ב־2010 אוטובוסים ב־100 מיליון שקל. הוא רכש את מניות דן באותה השנה יחד עם עמיקם בן צבי תמורת 105 מיליון שקל, ובהמשך רכש את חלקו של בן צבי בשווי שלא ידוע. הקצאת מניות דן לרוטנברג בזמנו ספגה ביקורת חריפה ממבקר המדינה על כך שדן התעלמה מהתחייבותה לממשלה מ־2007 לבצע הנפקה פרטית או ציבורית של מניותיה למשקיע חיצוני אסטרטגי שאינו קשור לדן. רוטנברג החזיק גם באופציה להגדלת חלקו בדן ל־35%, והיה אמור לרכוש 5%-4% נוספים מהרוכשים ולחתום עימם על הסכם שליטה משותף.
בשלב המו"מ התגלעו קשיים בין רוטנברג לדן והמשקיעים, כשהמחלוקת העיקרית היתה על מספר הדירקטורים שכל צד יוכל למנות. מחלוקת זו איימה על חתימת ההסכם הסופי שהיתה אמורה להיערך ב־20 באוגוסט ונדחתה מאז. לפי ההסכם המתהווה, הסכום שדן תשלם לרוטנברג עבור מניותיו, יופחת מהתמורה שישלמו וליו בייס ואירופה ישראל לדן עבור המניות. עוד נודע ל"כלכליסט" כי דן חילקה דיבידנד של 30 מיליון שקל לאחר העסקה, ובעוד כשבועיים היא אמורה לחלק 30 מיליון שקל נוספים. משמעות הדבר היא שמבנה העסקה משתנה ולפיו אירופה ישראל ווליו בייס ירכשו 40% מדן, עם קופת מזומנים קטנה יותר ולפי שווי של 1.065 מיליארד שקל, כך שהרוכשים שישלמו 426 מיליון שקל עבור המניות, ב־74 מיליון שקל פחות מהתמורה המקורית.
ההסכם שצפוי להיחתם בימים הקרובים יועבר לאישור אסיפת בעלי המניות של דן, ולפיו קבוצת המשקיעים תקבל את הזכות למנות את המנכ"ל, ואילו יו"ר החברה ימונה בידי הדירקטורים הנוכחיים של החברה לתקופה של שש שנים. בנוסף, דן צפויה לנהל בעתיד מו"מ למכירת 10% נוספים לקבוצת הרוכשים.
ווליו בייס מוחזקת בחלקים שווים של 20% כל אחד בידי עידו נויברגר, ויקטור שימריך, נתן חץ, דודי ורטהיים ומיטב דש. קרן אירופה מנוהלת בידי שמעון בן חמו, לשעבר מנכ"ל מקורות, וברי בר ציון, לשעבר המנהל המיוחד של רשות השידור. יו"ר ועדת ההשקעות שלה הוא עופר לינצ'בסקי, לשעבר מנכ"ל רכבת ישראל וחברת ממן, וכיום מנכ"ל גדות מכליות. דן שנוסדה ב־1945 כקואופרטיב חברים וב־2002 הפכה לחברה, מנוהלת בידי עופר זילביגר.
היא מוכרת בעיקר כמפעילה של מרבית קווי התחבורה הציבורית בגוש דן, ומניותיה מוחזקות בידי 1,078 חברי הקואופרטיב. דן נדרשת מתוקף החלטת ממשלה להפריט את כל קווי האוטובוס שהיא מפעילה עד 2030. בחיפוש אחרי מנועי צמיחה חדשים דן החלה לפעול גם בתחומים אחרים, בהם נדל"ן למגורים משרדים ומסחר וגם תחום התפלת מים. פעילות הנדל"ן של דן מנצלת עתודות קרקע אטרקטיביות במרכזי הערים הגדולות, ששימשו אותה בעבר לפעילות התחבורתית.ביוני 2018 רכשה דן את מתקן ההתפלה בנתניה מידי אלקטרה בעסקה שנאמדה אז ב־100 מיליון שקל, ובפברואר השנה היא השלימה את רכישת מתקן ההתפלה בשורק מידי IDE תמורת 500מיליון שקל.