בלעדי לכלכליסט
קרע בצמרת סלקום: הכיסא של היו"ר מתנדנד
בשבועות האחרונים נוצר קרע בין בעל השליטה אדוארדו אלשטיין לבין יו"ר סלקום עמי אראל סביב מועד גיוס ההון. אראל פעל לבסוף בניגוד לדעת אלשטיין, וכעת זה שוקל להחליפו במנכ"ל אי.די.בי הנכנס ערן סער. אלשטיין אף נפגש עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד ללא אראל
אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בדסק"ש שמחזיקה בשליטה בסלקום, שוקל לפטר את יו"ר החברה עמי אראל ולמנות במקומו את מנכ"ל אי.די.בי הנכנס ערן סער. ל"כלכליסט" נודע כי נוצר משבר אמון וקרע חריף בין השניים, רקע החלטת סלקום לבצע גיוס הון של 400 מיליון שקל.
- אחרי הפרידה מאלשטיין: שולם לפידות עוזב את דירקטוריון סלקום
- הפסקת אש בחברות הסלולר: סוף למשבר בפלאפון, הוקפאו העיצומים בסלקום
- כל הטעויות שעשתה סלקום בדרך לתוכנית ההתייעלות הדרמטית
אלשטיין, שחש בשבועות האחרונים לחץ גדול מצד אראל לבצע את הגיוס, ביקש לעכב את הגיוס. בדיונים מול דירקטוריון סלקום, הוא ביקש לקבוע שהגיוס יתבצע עד אמצע 2020. מדובר בתקופה עדינה עבור דסק"ש, שזקוקה למזומנים שבקופתה בין היתר להחזר חובות למחזיקי האג"ח שלה.
אלא שאראל סירב לבקשת אלשטיין ובשיחה עם אחד הדירקטורים בסלקום, ברגע רגיש במיוחד, אמר: "אני מחויב לסלקום. אם הוא לא רוצה להזרים שיאבד מצידי את השליטה".
השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי סלקום מתכוונת לצאת במהלך פיטורים נרחב, שבמסגרתו יפוטרו כ־600 עובדים, 20% מ־3,000 עובדי החברה.
עוד נודע כי אלשטיין ביקש למנות כדירקטור נוסף בסלקום את אמיר לוי, מי שהיה המועמד שלו לתפקיד מנכ"ל אי.די.בי אבל סירב בסופו של דבר לתפקיד לטובת ניהול מיזם הסיבים IBC. לוי, שהיה בעבר הממונה על התקציבים באוצר, לא יוכל להתמנות כדירקטור בסלקום, בשל ניגוד עניינים פוטנציאלי עם תפקידו כמנכ"ל IBC.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי אלשטיין קיים אתמול פגישה עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, ללא נוכחותו של אראל. בפגישה סוכם על דחיית הפיטורים בסלקום עד אחרי החגים, מה שהביא להרגעה זמנית של הרוחות בחברה.
אראל, ששימש מנכ"ל בזק ב־1997–1999, נחשב לבעל ידע וניסיון רבים בתחום התקשורת. אראל הוא אחד האנשים הוותיקים ביותר בקבוצת אי.די.בי ובסלקום בפרט. הוא שם קרוב ל־20 שנה, הצטרף עוד כשהקונצרן היה בשליטת משפחת רקנאטי ושרד שלושה בעלי שליטה. כשנוחי דנקנר רכש את השליטה באי.די.בי בתחילת 2004, הוא הפך לאחד האנשים הדומיננטים בקבוצה. הוא אחד ממובילי עסקת הענק לרכישת השליטה בסלקום מידי משפחת ספרא וחברת הטלקום האמריקאית בלסאות' תמורת 1.34 מיליארד שקל.
אראל משמש יו"ר סלקום מאז אוקטובר 2005 ושרד בתפקיד גם עם מכירת השליטה בחברה מדנקנר לאלשטיין ב־2014. בתפקידו כיו"ר, הוא הנציג של אלשטיין בדירקטוריון, יחד עם יו"ר שופרסל מאוריסיו ביאור המקורב לאלשטיין. אראל משמש גם כדירקטור באלרון, חברת אחזקות הטכנולוגיה של קבוצת אי.די.בי.
לגייס, אבל מתי?
הוויכוח בין אראל לאלשטיין על הגיוס של סלקום נמשך כבר כמה שבועות. אלשטיין חש כי אראל מפעיל עליו לחץ לא הוגן בנושא, לחץ שנובע מביקורת שנמתחת על אראל בחוגים בשוק התקשורת על כך שלדעתו סלקום יכולה לשרוד את המשבר באמצעות התייעלות בלבד, בשלב זה. ביאור ניסה להרגיע את הדירקטורים בסלקום ואמר כי לדעתו אין שום צורך דחוף בהנפקה מיידית, וניתן לדחות אותה בעוד חצי שנה.
אראל סבר אחרת. באחת מישיבות הדירקטוריון נשארל מנכ"ל סלקום ניר שטרן על כך ואמר כי ההתייעלות נחוצה, ואין בינה לבין גיוס ההון קשר - וגיוס ההון חיוני מיידית. לדברי שטרן, תשואת אגרות החוב של החברה עולה ואם המצב יימשך היא עלולה להגיע לחדלות פרעון ואי־יכולת למחזר חוב.
בסופו של דבר, כך נודע ל"כלכליסט", התקבלה ההחלטה על הגיוס במתכונתה הנוכחית ללא תמיכתו של אלשטיין. דסק"ש לא התחייבה בהחלטה להזרים הון לחברה והיא תקבל את ההחלטה רק סמוך למועד הגיוס, שיצא לדרך בסוף 2019. דסק"ש מחזיקה ב־47% ממניות סלקום. כדי לשמור על חלקה היחסי במניות החברה, היא תידרש להזרים אליה 200 מיליון שקל. לדברי אנליסטים בשוק ההון, הגיוס בסלקום היה אמור להיערך כבר לפני חצי שנה עד שנה, ואראל אף ספג ביקורת על כך שהדבר לא נעשה.
דסק"ש מסוגלת לעמוד בהשקעה כזאת. נכון ל־27 באוגוסט, בקופת החברה היו 1.46 מיליארד שקל. עם זאת, יש לה חובות של 4 מיליארד שקל. כמו כן, בנובמבר החברה תצטרך לשלם למחזיקי האג"ח יותר מ־400 מיליון שקל, ואלשטיין מעדיף להחזיק אותה נזילה.
עוד חזית, פחות חזית
השבוע, לאחר שנפוצה הידיעה על תוכנית הפיטורים בסלקום, עובדי החברה הפסיקו את עבודתם וקיימו אסיפות הסברה. מאז נרגעו הרוחות, בין היתר לאחר ההסכמות בפגישה עם יו"ר ההסתדרות. אתמול קיבלו עובדי סלקום תמיכה מצד ועד עובדי כלל ביטוח, שנמצאת גם היא בשליטת אי.די.בי. בוועד הצטרפו למאבק של סלקום ותקפו את אלשטיין.
אף ששתי החברות בשליטת אי.די.בי, מניות השליטה של אלשטיין בכלל נמצאות בידי נאמן, משום שאי.די.בי לא עומדת בתנאי הסף לשליטה בחברת ביטוח. עם זאת, אלשטיין ואנשיו ניהלו הידברות בעבר עם אנשי ועד עובדי כלל.
יו"ר ועד עובדי כלל ביטוח רוני רז פירסם אתמול פוסט קשה נגד אלשטיין בפייסבוק, תחת הכותרת "מדינת ישראל העובדת או משפחת אלשטיין המפטרת".
"אדוארדו אלשטיין נולד, חי ונושם ארגנטינה. יש לו עסקים בישראל, יש לו כאן ביזנס, אבל אין לו נשמה של ישראלי", כתב רז. בהמשך הפוסט הוא התייחס ליו"ר ועד עובדי סלקום מיה יניב: "היא מנתניה. החברים שלה מישראל. בעלה היה לוחם בצה"ל. את מה שיש למיה יניב בלב אין לאלשטיין בחשבון הבנק. מיה תסתכל בימים הקרובים בעיניים של העובדים שלה ותילחם שלא יפוטרו. בערב החג היא תשב סביב שולחן החג ותחשוב על מאות העובדים המודאגים שלה. אלשטיין, שספק אם יעשה את החג בישראל, לא יספור את העובדים שלו". רז כתב את הפוסט עוד לפני הקפאת הפיטורים בחברה.
אלשטיין השקיע 2.7 מיליארד שקל ברכישת השליטה באי.די.בי ותמיד טען כי הדבר נעשה ממניעים ציוניים. נכון להיום הוא מופסד על ההשקעה ולא מסתיר את אכזבתו ממה שהוא מגדיר כחוסר פרגון בישראל לצעד שעשה.
בתוך כך, ההסתדרות הודיעה אתמול כי נרשמה פריצת דרך במשא ומתן בחברת פלאפון וכי הצדדים הגיעו להבנות עקרוניות. בישיבה שכינס יו"ר ההסתדרות בר־דוד סביב המשבר, הגיעו הצדדים להבנות עקרוניות ולמתווה שיהווה בסיס להסכם. לצד גיבוש מתווה מוסכם של פרישה והתייעלות, הוחלט לבטל את השימועים לכלל העובדים שזומנו להליך ערב החג ולחזור מההחלטה על סגירת היחידה הארגונית שאליה הם משתייכים.
כמו כן, הוסכם על מסגרת להמשך המשא ומתן בין הצדדים עד לחתימת ההסכם. ההבנות כוללות, בין היתר, מנגנון ליישוב חילוקי דעות תוך התחייבות הדדית של הצדדים להימנע מצעדים חד־צדדיים. לפיכך יופסקו הצעדים הארגוניים והעובדים ישובו לעבודה סדירה.
הוועד מנהל זה תקופה ארוכה מגעים עם הנהלת החברה על חידוש ההסכם הקיבוצי המסתיים בסוף השנה, כאשר ברקע מרחפת הסדרת הסינרגיה בין החברות הבנות בקבוצת בזק. לאחרונה נחתמו הסכמי סינרגיה עם ועדי העובדים של בזק בינלאומי ו־yes וכעת מתקיים משא ומתן לגבי עובדי חברת פלאפון.