בלעדי לכלכליסט
אלקו מצרפת את לאומי פרטנרס והפניקס כשותפות בסופרגז
זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי וחברת הביטוח רוכשות מחברת האחזקות של האחים זליקנד 20% מחברת הגז לפי שווי של 770 מיליון שקל. מדובר בשווי זהה לזה שבו רכשה אלקו את סופרגז מעזריאלי. השלמת העסקה צפויה תוך שלושה שבועות
חודשיים אחרי שחתמה על העסקה לרכישת סופרגז מידי קבוצת עזריאלי, מצרפת אלקו שותפים לעסקה.
ל"כלכליסט" נודע כי חברת האחזקות, הנמצאת בשליטת האחים דני ומייקי זלקינד, צפויה לצרף את לאומי פרטנרס — זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי - ואת חברת הביטוח הפניקס כשותפות בעסקה.
- הרכישות בארה"ב חיפו על החולשה של אלקטרה בישראל
- קבוצת אלקו: ההכנסות ברבעון עלו ב-12.6% ל-2.5 מיליארד שקל
- האחים זלקינד במגעים למכירת פעילות חלוקת הגז לג'נריישן
כל אחד מהגופים ירכוש 10% ממניות סופרגז לפי שווי זהה לזה שבו רכשה אלקו את סופרגז בסוף חודש יולי השנה, תמורת 770 מיליון שקל. לאומי פרטנרס והפניקס צפויות לרכוש מניות ב־77 מיליון שקל כל אחת.
השלמת העסקה לרכישת סופרגז מידי עזריאלי צפויה עד סוף חודש אוקטובר, כלומר תוך שלושה שבועות, ואז צפויה להיות גם ההכרזה על צירופם של לאומי והפניקס. זאת, במידה שהעסקה אכן תושלם. במנגנון העסקה ישנה אפשרות להאריך במקרה הצורך את המועד עד סוף חודש מרץ 2020. העסקה נדרשת לכמה אישורים, בהם של הממונה על התחרות ושל משרד התשתיות.
לא ברור כיצד ישלמו הפניקס ולאומי את התמורה. זאת, משום שבמתווה עסקת הרכישה של אלקו מול קבוצת עזריאלי, את עיקר הסכום בעסקה, 720 מיליון שקל, תשלם אלקו לעזריאלי בשבעה תשלומים שנתיים לא שווים, החל משנה ממועד השלמת העסקה. עד אז תשלם אלקו כמקדמה 10 מיליון שקל סמוך למועד חתימת ההסכם, ו־40 מיליון שקל נוספים במקרה שבו העסקה לא תושלם עד סוף אוקטובר, כל זאת על חשבון התמורה.
נראה כי אלקו מנסה לחזק את העסקה בהכנסת מוסדיים חזקים וכן לחלק מעט את הסיכון עם השותפים החדשים. כניסה של גופים מוסדיים לעסקאות מעין אלה הפכה דבר שכיח בשנים האחרונות לאור העובדה שהמוסדיים, בעיקר חברות הביטוח, צמאים לעסקאות ריאליות משמעותיות.
בחתימת ההסכם ציינה אלקו כי "להבטחת תשלומי התמורה הנדחית תשעבד אלקו לטובת עזריאלי 80% ממניות סופרגז בשעבוד קבוע וראשון. המניות ישוחררו בהדרגה, בהתאם למנגנון שנקבע בהסכם". עוד הוסיפה החברה כי היא "בוחנת אפשרויות שונות למימון רכישת המניות הנמכרות, ובכלל זאת שימוש במזומנים הקיימים בקופת החברה או ניצול קווי אשראי".
שיתוף הפעולה בין לאומי פרטנרס והפניקס מתהדק
יש לציין כי בחברות רגילות קיימת מגבלה על גופים פיננסיים ברכישה של עד 20% מהמניות, אולם כשמדובר בתאגיד ריאלי משמעותי כמו אלקו, וחברה גדולה כסופרגז, המגבלה הדוקה יותר ומאפשרת רכישה מקסימלית של 10% מהמניות, עפ"י הוראות חוק הריכוזיות.
לאומי פרטנרס והפניקס כבר רכשו יחד אחזקה כזו לאחרונה, במסגרת שיתוף הפעולה המתהדק ביניהן מאז נכנס לתפקידו אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס, בתחילת 2019. שתי החברות רכשו כל אחת 20% ממניות חברת תעבורה מידי כלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק, כשכל אחת משלמת 250 מיליון שקל בתמורה. בתעבורה הן מחזיקות בשותפות עם משפחת לבנת, שמחזיקה ב־60% המניות הנותרות.
לאומי פרטנרס ביצעה מאז כניסתו של אורטל לתפקיד מספר עסקאות מהותיות. בנוסף למניות תעבורה, היא רכשה 20% ממניות מיני ליין יבואנית סמסונג ובעלת רשת החנויות אל.מ. תמורת 100 מיליון שקל. עוד השקיעה פרטנרס 70 מיליון שקל במסגרת השקעה גדולה של קרן IGP — שבראשות חיים שני ומשה ליכטמן ושבה היא שותפה בחברת סלברייט, המתמחה בפיתוח אמצעי פריצה למכשירים סלולריים. החברה העניקה הלוואות מזנין בסך 100 מיליון שקל לגינדי השקעות לשוק הסיטונאי בתל אביב, ו־70 מיליון דולר לפרויקט נדל"ן בארה"ב. לאומי פרטנרס מימשה גם מניות סופר פארם ב־250 מיליון שקל ומניות אירונאוטיקס ב־42 מיליון שקל.
סופרגז - החברה השלישית בגודלה בשוק הגז
סופרגז עוסקת ביבוא, אחסון ושיווק של תחליפי אנרגיה כמו גפ"מ (גז פחת ממני מעובה, שמשמש לבישול ביתי), גז טבעי וגז דחוס. נתח השוק של החברה בשוק הגפ"מ עומד על %18 - נתון שמציב אותה כחברה השלישית בגודלה בשוק, לאחר פזגז ואמישראגז.
אלקו רכשה את סופרגז במחיר שהוא יותר מכפול מהמחיר שהוצע במגעים שקיימה קבוצת עזריאלי למכירת חברת הגז שלוש שנים קודם לכן, לתדיראן שבשליטת משה ממרוד, עסקה שלא הבשילה. למעשה, אלקו רכשה את סופרגז תמורת קצת יותר ממיליארד שקל, בניכוי החוב הפיננסי נטו של גרנית, המוערך בכ־250 מיליון שקל.
בשוק הקמעונאי מעריכים שהסיבה לכך שהאחים מייקי ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו, הסכימו לשלם סכום גבוה עבור סופרגז, טמונה בקהל הלקוחות שלה, שכפי שנודע ל"כלכליסט" עומד על 500 אלף. מדובר בלקוחות נאמנים, שכן המעבר בין חברות הגז הביתי אינה גבוה. ככל הנראה, אלקו בונה על יצירת מועדון לקוחות גדול, שיורכב מלקוחות סופרגז ולקוחות של האחזקות הקמעונאיות האחרות שלה: חברת הסלולר גולן טלקום, רשת מחסני חשמל, שקם אלקטריק ורשת בתי הקולנוע גלובוס מקס — שיכול לכלול כ־2־3 מיליון לקוחות. מועדון לקוחות בהיקף כזה יהיה אחד הגדולים בארץ, אם לא הגדול שבהם. האפשרויות השיווקיות שמועדון כזה מייצר הן רבות. בין היתר מדובר על האפשרות להיכנס לאשראי הצרכני ולהעניק הלוואות לאותם לקוחות.