$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

IFF מאיים להקפיא תשלומים של מיליונים לבכירי פרוטרום לשעבר

לדברי מקורבים לעובדי החברה, IFF מאיימת להקפיא תשלומים עבור המרה למזומן של אופציות שהוקצו לבכירים. לטענת ענקית תמציות הריח האמריקאית, המנכ"ל אורי יהודאי העניק לה הצהרה כוזבת כשלא הסגיר לה את המידע על מנגנון התשלומים הפסול

תומר גנון 06:5530.10.19

ענקית תמציות הריח IFFמאיימת להקפיא תשלומים של מיליוני דולרים לבכירי פרוטרום לשעבר - בשל מעורבותם לכאורה בתשלומי שוחד ועמלות אסורות לפקידי מכס ומשווקים ברוסיה ובאוקראינה. כך אמרו ל"כלכליסט" מקורבים לעובדי החברה המעורבים בפרשה. לדבריהם, התשלומים ש־IFF שוקלת לעצור הם עבור המרה למזומן של אופציות שהוקצו לעובדים.

 

בין בכירי פרוטרום, שזכאים לתשלומים מכורח הסכם המיזוג בין החברות מ־2018, נכללים אורי יהודאי, נשיא ומנכ"ל פרוטרום לשעבר; גיא גיל, סגן הנשיא לכספים עד לאחרונה, שעזב את החברה בעקבות החשדות; ואלון גרנות, לשעבר משנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים בפרוטרום, שמונה לאחרונה ליו"ר קנדוק, חברה־בת של אינטרקיור הציבורית.

 

התשלומים ש־IFF מאיימת לבלום הם המרה למזומן של אופציות שקיבלו בכירי פרוטרום ב־2017-2013, במסגרת תוכניות תגמול. הבכירים היו אמורים לקבל מזומן בתמורה לאופציות לפי 71.19 דולר למניה, בניכוי מחיר המימוש במועדי הבשלתן. על אופציות שהבשילו לפני סגירת העסקה העובדים כבר קיבלו את הכסף, אלא שחלקן טרם הבשילו.

 

לפי הדו"ח של פרוטרום לשנת 2017, האחרון לפני מחיקתה מהמסחר, יהודאי החזיק ב־185,643 אופציות, גיל ב־36,961 וגרנות ב־32,567. מכאן שלפני ניכוי מחיר המימוש שהיה שונה בכל הקצאה, שוויין היה 13.2 מיליון דולר במקרה של יהודאי; 2.6 מיליון דולר עבור גיל; ו־2.3 מיליון דולר עבור גרנות. לא ידוע איזה חלק מהאופציות כבר הומר למזומן.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", ממצאי הבדיקה של IFF, שטרם תמה, גורסים כי הנהלת פרוטרום העבירה כספים מתקציב השיווק שלה לעובדיה במזרח אירופה. זאת כדי שהם ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים. על פי החשד, זהו מנגנון תשלומים למטרות פסולות.

 

איום מעו"ד רוסי

IFF הודיעה לראשונה למשקיעים על הבדיקה לפני כחודשיים ועדכנה בממצאיה את משרד המשפטים האמריקאי. על פי הערכות, הפרסום זורז לאור פנייה שהגיעה שבועות ספורים לפני כן מעו"ד רוסי, שאיים לתבוע את החברה כי לטענתו הגיע אליו מידע על הפעילות האסורה לכאורה. מקור המידע שלו, כך על פי הערכות, הוא עובד לשעבר בפרוטרום שפנה אליו.

 

החשדות החמורים פורטו במכתב ששלחה IFF לנושאי המשרה לשעבר. לטענתה, החקירה חשפה שני חשדות עיקריים: תשלומי שוחד לפקידי מכס במדינות הללו, וקיק בק (kick back) - תשלומים לא חוקיים למשווקים לקידום מוצרי החברה, שמהם הבכירים גזרו עמלה לכאורה.

 

לא עלה בבדיקת הנאותות

לטענת IFF, החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בבורסת תל אביב (45.2 מיליארד שקל), התשלומים "הלא ראויים" לא נגלו לה במהלך המו"מ ובדיקת הנאותות שקדמו להשלמת העסקה. במסגרת תביעה שהגישה אתמול למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א להשבת בונוס של 20 מיליון דולר שקיבל יהודאי על העסקה, היא צירפה הצהרה מאוקטובר 2018 שעליה חתם יהודאי. על פי הצהרת המנכ"ל לשעבר, כל המידע והמצגים שמסר ל־IFF הם "נכונים ומדויקים" (true and correct) - הצהרה ש־IFF טוענת כי "היא כוזבת".

 

גורם המקורב לבדיקה אמר בעבר ל"כלכליסט" כי ב־IFF דווקא הכירו היטב את מנגנון התשלומים כבר בשלב בדיקות הנאותות, שאותם "רצו לעשות בשקט". "IFF מכירה כבר חודשים רבים את הנושא", אמר הגורם. "כל הכסף שולם לגורמים פרטיים בלבד. לא היו תשלומי שוחד ולא עמלות אסורות", הוסיף.

 

בתוך כך, היום אמורה פרוטרום לעדכן את בית המשפט לגבי עמדתה לבקשת גילוי מסמכים לפני תביעה נגזרת על הבונוס של יהודאי, שהגישו בעלי מניות. החברה צפויה לבקש לדחותם כי היא עצמה פועלת להשבת הכספים.

 

מעוה"ד פנחס רובין, ליאור פורת ואמנון ביס ממשרד גורניצקי ושות', שמיצגים את פרוטרום ו־IFF, לא התקבלה תגובה.

 

 

אורי יהודאי אורי יהודאי צילום: דנה קופל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x