ראיון כלכליסט
עדי צים: "ניקח את אס.אר אקורד לחו"ל"
חמש שנים אחרי שצים רכש את השלד של אס.אר אקורד תמורת 30 מיליון שקל, הוא חתם על עסקה למכירת עד 20% ממנה לאייפקס ישראל תמורת 130 מיליון שקל. עבור הקרן, בניהולה של זהבית כהן, מדובר בהשקעה ראשונה בחברה ציבורית
עדי צים, בעל השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר אקורד, רשם אתמול (ד') את האקזיט המשמעותי הראשון שלו בחברה. קרן אייפקס ישראל בניהולה של זהבית כהן חתמה אתמול עסקה לרכישת 20%-10% ממניות אס.אר אקורד, לפי שווי של 650 מיליון שקל, ונכנסה לשותפות עם צים בשליטה בחברה. בעקבות העסקה זינקה מניית חהחברה הנרכשת ב־6% והשלימה עלייה של 160% מתחילת השנה, לשווי של 600 מיליון שקל, העלייה המשמעותית ביותר מבין חברות מגזר האשראי החוץ־בנקאי שנסחרות בתל אביב, ונהנות מפריחה חסרת תקדים.
- איפקס נכנסת לתחום ההלוואות: תרכוש עד 20% מאס.אר אקורד
- "לא אנכה צ'קים לחברות בתחומי היהלומים"
- "בלי חברות האשראי החוץ־בנקאי ענף הנדל"ן הישראלי היה מתרסק"
"אייפקס בדקה כמה חברות ובחרה בנו. לנו היו כמה הצעות ובחרנו בה", אמר צים ל"כלכליסט".
עד כמה גדול האקזיט של צים יחסית להשקעה ניתן ללמוד מכך שהוא רכש את את השליטה (90%) בשלד הבורסאי מיצחק שרם ב־2014 בהזרמה של 30 מיליון שקל, פיתח בו פעילות האשראי החוץ־בנקאי, ומאז משך מהחברה דיבידנים של 80 מיליון שקל. לפי מתווה העסקה אייפקס ישראל (AMI) תשקיע עד 130 מיליון שקל במניות אס.אר אקורד שאותן תרכוש בשלושה שלבים. בשלב הראשון תרכוש הקרן 10% ממניות אקורד תמורת 55 מיליון שקל ובמחיר של 45 שקל למניה (נמוך ב6% על מחיר השוק עם החתימה שלשום בערב). בנוסף, יעניק צים לקרן שתי אופציות לרכישת עוד 5% מההון של אקורד כל אחת, במחירי מימוש של 60 שקל ו־66 שקל למניה. האופציה הראשונה ניתנת למימוש במשך תקופה של 18 חודשים, והשנייה ל־30 חודשים. אם ימומשו שתי האופציות, תגדל השקעת הקרן (והאקזיט של צים) ל־130 מיליון שקל.
יותר טובים מבנקים
"אנחנו לא רק חברה של נכיון צ'קים. אנחנו נותנים מימון לרכישת נכסים וליבוא סחורות" אמר צים ל"כלכליסט", "אנחנו עושים כל מה שבנק עושה. יש לנו אפילו חדר מט"ח שבו נעשות עסקאות מט"ח באופציות. אנחנו נותנים פתרונות לאלף ואחת בעיות שחלק מהן אפילו הבנקים לא פותרים. אנחנו נותנים את כל השירותים הפיננסים ויודעים לתת מיגוון פתרונות ללקוחות. אנחנו עובדים בשיתוף עם הבנקים, לכן נוהרים אלינו. החברה נכנסה גם לערבויות חוק מכר וערבויות ביצוע, בשיתוף חברות הביטוח. חברות הביטוח יתנו ערבויות ללקוחות שלנו ואנחנו ניתן את המימון. פעם זה היה קרטל של הבנקים".
למה אייפקס בחרה בך?
"אני בחרתי בה. היו לנו הרבה הצעות מכל הגופים פיננסיים שביקשו להיכנס לשותפות ולרכוש מניות. לא רציתי להכניס בית השקעות. אני לא רוצה קרן שתמצוץ את החברה ותלך. אייפקס היא משקיע אסטרטגי. יש לה חברות. יש לה קשרים בחו"ל והיא תעזור לגייס כספים בחו"ל לחברה. זהבית כהן היא חכמה מאד והבינה שרק עבור תיק האשראי הנוכחי נרוויח בשנה הבאה 25 מיליון שקל, אבל אנחנו מכוונים הרבה יותר גבוה. היתרון שלנו הוא שהבנקים הם פקידים ואנחנו באנו לעשות עסקים ולתת באמת פתרונות מימון ללקוחות. למעשה, אנחנו היחידים בתחום שבאמת מרוויחים כסף. אנחנו גם מתכוונים להרחיב את הפעילות לחו"ל. יש מספיק מה לעשות בעולם. בארה"ב, 70% מפעילות האשראי היא בחברות אשראי חוץ־בנקאי. ישראל ואירופה מפגרות מאחור וננסה לנצל את זה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרווחים שלכם באים מריביות גבוהות שאתם גובים.
"אנחנו לא לוקחים ריביות גבוהות יותר מהבנקים, אבל הבנקים לוקחים עמלות גבוהות שאצלנו אין. הלקוח משלם מחיר ובזה זה נגמר".
אס.אר אקורד אקורד מעסיקה 15 עובדים והוצאות התפעול שלה נמוכות יחסית. צים עצמו מושך שכר של 25 אלף שקל בחודש ואת עיקר ההון הוא פוגש בדיבידנדים שמחלקת החברה, בדמות מחצית מרווחיה. עד לעסקה החזיק צים ב־84.4% מאקורד, ועתה ידולל ל־74.4% והמשך כנראה ל־64.4%. זה אינו האקזיט הראשון של צים באקורד. ב־2016 הוא מכר מניות ב־14 מיליון שקל, ובהמשך, במכירות נוספות, שדיללו את חלקו עד 65%. מאוחר יותר ניצל את רמות השערים הנמוכות שאליהן ירדה המניה בעקבות חקירה שלו ברשות המיסים בחשד למעורבות בפרשת הלבנת הון, חקירה שהסתיימה ללא אישום נגדו, והגדיל את חלקו לאחזקה הנוכחית. לאקורד חוב של 70 מיליון שקל לצים שהזרים כהלוואת בעלים.
מבנה העסקה עם אייפקס
בשלב הראשון של העסקה, ועם רכישת המנה הראשונה של המניות על ידי אייפקס, זהבית כהן תמונה לדירקטורית באקורד ועם רכישת יתרת המניות באופציות (10% כאמור), היא תוכל למנות דירקטור נוסף מטעם הקרן. את הרכישה ביצעה כהן אחרי שבחנה כמה חברות אשראי חוץ־בנקאי והחליטה להשקיע בצים לאור הצמיחה החזקה של החברה ואיכויות הניהול שלה. אייפקס, לא נוהגת לרכוש אחזקות מיעוט בחברות שאליהן היא נכנסת להשקעה ומדובר במקרה חריג. אתמול מסרה הקרן כי "בשנה האחרונה בחנו כמה חברות בתחום האשראי החוץ־הבנקאי, ואנו מאמינים שאס.אר אקורד, חברה מובילה בתחומה, הינה בעלת פוטנציאל צמיחה עצום בזכות שיטות העבודה שלה, ביזור לקוחות איכותי ואיכות ההון האנושי. ישנה סינרגיה גדולה בין פעילותה של הקרן לאס.אר אקורד ובכוונתנו לפעול בשיתוף פעולה מלא כדי לשמר את תנופת החברה וצמיחתה בשוק האשראי החוץ־הבנקאי".
כניסתה של אייפקס להשקעה נעשית כשאס.אר אקורד פרסמה תוצאות חזקות לרבעון השלישי של 2019 ולתשעה החודשים הראשונים של השנה, כשהיא מכריזה על דיבידנד נוסף של 8 מיליון שקל אחרי שברבעון השני חילקה 9 מיליון שקל. הרווח הנקי של החברה עלה ברבעון השלישי ב־70% לעומת הרבעון המקביל, ל־15.7 מיליון שקל. הכנסות המימון שלה קפצו ב־64% לרמה של 30.8 מיליון שקל, בעוד תיק הלקוחות תפח ב־67% והגיע בסוףספטמבר ל־652 מיליון שקל. היקף האשראי שלוקחת החברה מתאגידים בנקאיים ונותני אשראי אחרים עלה ב־116% לעומת התקופה המקבילה, ל־464 מיליון שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2019 רשמה החברה רווח נקי של 40.8 מיליון שקל, עלייה של 75% לעומת התקופה המקבילה ב־2018.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ענף האשראי החוץ בנקאי צומח, כשחברות כמו פנינסולה, נאווי, אופל באלאנס ואחרות פועלות בתחום נכיון צ'קים – עסקת המרה שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים. בשנה האחרונה החברות הפועלות בענף נהנות מרוח גבית חזקה ממגזר העסקים הקטנים, המתקשים לקבל הלוואות מהבנקים, לצד המשך הצמיחה במשק הישראלי עם רוח גבית מהריבית המאוד נמוכה במשק. החברות נהנות גם מתמיכת הרגולציה שמאפשרת להן להגדיל את תיקי האשראי ולחדור לתחומי פעילות חדשים, כמו מתן הלוואות לטווח ארוך לעסקים בינוניים. זאת, לצד הגדלת היקפי הגיוס שלהן בשוק ההון ובבנקים.
עדי צים צבר את הונו מרשת הסופרמרקטים כמעט חינם שהקים עם אחיו רני, ואשר הונפקה ב־2010. שנתיים לאחר מכן הם מכרו את הרשת ליינות ביתן המתחרה תמורת 350 מיליון שקל. לאחר האקזיט נפרדו דרכיהם של האחים, וכל אחד מהם רשם הצלחה בתחום שאליו פנה. רני צים הקים את חברת מרכזי הקניות צים סנטרס, שפועלת בפריפריה, ועדי צים פנה, כאמור, לתחום האשראי החוץ־בנקאי.
עבור אייפקס ישראל מדובר בכניסה ראשונה לחברה ציבורית. הקרן שהושקה ב־2015 בגיוס של חצי מיליארד דולר ביצעה כמה רכישות, בהן של חברת המזון שולץ שנכשלה, חברת האינטרנט זאפ, חברת התיירות גו־גלובל וחברת הבנייה רמט. התשואה השנתית האחרונה של הקרן היתה של 24% (IRR).