פרשנות
פז מהמרת על אדם ללא ניסיון בתחום האנרגיה כדי לנווט אותה לעתיד נטול דלקים
מינויו של ניר שטרן למנכ"ל פז הפתיע את ענף האנרגיה על רקע חוסר ניסיונו בתחום. חברת כוח האדם שליוותה את הליך איתור המנכ"ל פנתה לשטרן בשלב ראשון והוא סירב, אך הוא שינה את דעתו לאחר כמה שבועות
בינואר הקרוב ייכנס מנכ"ל סלקום היוצא ניר שטרן לתפקיד מנכ"ל פז ויחליף את יונה פוגל שנשא בתפקיד ב־12 השנים האחרונות. מינויו של שטרן, שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, הכה בתדהמה את הענף על רקע חוסר ניסיונו בתחום האנרגיה, זהות המתמודדים האחרים על התפקיד וצומת הדרכים הקריטי שבו עומדת חברת הדלקים בשעת האצת המעבר לאנרגיות מתחדשות. זאת אף שפוגל עצמו הגיע לתפקיד ללא ניסיון בתחום האנרגיה או בניהול.
- הדילמה של סלקום: מינוי פנימי או מועמד חיצוני
- דירקטוריון פז אישר את מינויו של שטרן למנכ"ל החברה
- סלקום מחפשת מנכ"ל: העבודה הקשה תחכה לבא בתור
עם המתמודדים האחרים על החלפת פוגל נמנים בכירים בפז, כסמנכ"ל הקמעונאות יורם איל, שהתפטר לאחר ההודעה על מינוי שטרן, וכן מנכ"לי חברות ציבוריות בתחומים דומים (הוזכר אף שמו של מנכ"ל נשר היוצא משה קפלינסקי). כן נערכו פניות לבכירים בחברות ממשלתיות שיתמודדו על התפקיד. דירקטוריון פז, כך נראה, בחר להתעלם מכל אלה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת כוח האדם עמדה שליוותה את הליך איתור המנכ"ל פנתה לשטרן בשלב ראשון והוא סירב, אך שינה את דעתו לאחר כמה שבועות.
כעת יוטלו לפתחו של שטרן (ושל הדירקטוריון שבחר בו) שאלות המפתח בדבר עתידה של פז, סוג החברה שהיא מבקשת להיות ועד כמה פעילויות הליבה שלה אכן מעניינות אותה.
נמנעה מתחנות הטענה
פז נשלטת בידי צדיק בינו מסוף השנות התשעים, וב־2006 זכתה במכרז המדינה להפרטת בית הזיקוק באשדוד ורכשה אותו ב־3.3 מיליארד שקל. מאז פעלה באמצעות זרוע קמעונאות ומסחר, בית זיקוק (אחד מהשניים היחידים בארץ) ותחנות כוח פרטיות, ופעילות תעשייה. פעילות הקמעונאות והמסחר כוללת את רשת תחנות התדלוק פז, מתחמים קמעונאיים הפועלים תחת המותג yellow וכן שיווק תוצרי זיקוק ללקוחות.
פעילות התעשייה היא שעומדת כעת בפני כיווץ ומחיקה, וכוללת את החברות־הבנות פזגז (30% משוק גז הבישול), פז שמנים וכימיקלים, פזקר העוסקת במוצרי איטום, פז נכסי תעופה ופז שירותי תעופה (המספקת דלקים לנתב"ג).
ישראל אמנם צועדת למערכת בחירות שלישית בשנה וחצי, אך החזון האנרגטי שיאסור מכירת מכוניות מונעות בנזין ודיזל החל מ־2030 כבר הונח על השולחן בידי שר האנרגיה יובל שטייניץ. הממשלה כבר הוציאה לדרך מכרזים להקמת 2,500 עמדות טעינה לרכב חשמלי, ועם כינון ממשלה תקודם הקמת 10,000 עמדות נוספות בשנים הקרובות.
הנהלת פז היוצאת לא האמינה בחזון זה ולא התמודדה על מכרזי הממשלה להקמת תחנות תדלוק בגז טבעי לרכב כבד או על עמדות טעינה לרכב חשמלי, בניגוד למתחרות הישירות שלה. ההנהלה החדשה תצטרך להכריע אם להמשיך להתעלם מהכיוון שאליו נושבת הרוח.
עתיד הזיקוק בסימן שאלה
לחברה יש היתר פעולה ברור בתחום הזיקוק והאנרגיה, וכדי להיפטר ממנו היא תצטרך למצוא קונה אמיץ וחובב סיכונים שירכוש את בית הזיקוק. דו"ח של חברת מקינזי שחובר להזמנת דירקטוריון פז כבר המליץ שלא לפצל את פעילות הזיקוק, ולכן בימים אלו מגבשת פז תוכנית גרנדיוזית שתתמקד בפעילות קמעונאית ובמיצוי נכסי החברה הקיימים מתוך הבטחה לשיפור ברווחיות בעוד כשנה. ל"כלכליסט" נודע שבפז נוטים לצמצם ואף להיפטר מפעילות פז שמנים ופזקר, עד לכדי איחוד בין פעילויות הקמעונאות, הנדל"ן והסחר. אפשרות נוספת שנבחנת היא מיזוג פזגז לתוך הקמעונאות.
במקביל הודיעה פז שתצמצם פעילות שאינה בתחום האנרגיה או שדורשת השקעות עתק, ופרשה מהמכרז להקמת הרכבת הקלה בתל אביב לאחר שהקבוצה שבמסגרתה התמודדה כבר עברה את שלב המיון המקדמי. החברה אף נמנית עם השחקנים הרלבנטיים היחידים שלא ניגשו למכרז לרכישת תחנת הכוח רמת חובב מחברת החשמל, ונסוגה מהקמת תחנת כוח שלישית. בנוסף, ניסיונות של בכיר בחברה לפתח את הפעילות פטרוכימית במתכונת דומה לבזן המתחרה נבלמה בשל חוסר רצון להשקיע בתחום זה.
האיום הגדול ביותר על פז כיום מגיע מכיוון המועצה הלאומית לכלכלה, שמכינה ארבעה תרחישים לעתיד בית הזיקוק של בזן בחיפה. משיחות שניהל "כלכליסט" עם בכירים בשירות המדינה עולה כי אם אכן יוחלט לסגור את בית הזיקוק בחיפה, סביר כי גם על המשך פעילות בית הזיקוק של פז באשדוד ירחף סימן שאלה גדול.