בלעדי לכלכליסט
ברקת התיש את אנטרופי: יוצאת מתחום הייעוץ לאסיפות כלליות
יו"ר חברת הייעוץ גל סטאל כתב הבוקר ללקוחות המוסדיים שבאפריל הקרוב תחדל החברה משירותי הייעוץ בנוגע להצבעות באסיפות הכלליות; ברקע למהלך - חקיקה שמקדם הממונה על שוק ההון משה ברקת שתחייב את המוסדיים לקבל החלטות על פי אנליזה פנימית
גל סטאל, יו"ר קבוצת אנטרופי שיגר הבוקר מכתב ללקוחות המוסדיים של זרוע הייעוץ באסיפות של אנטרופי והודיע כי החל מאפריל הקרוב תחדל להעניק ייעוץ למוסדיים בנוגע להצבעות באסיפות הכלליות.
- "אנטרופי אישרו את שכרו של לפידות וכעת מעסיקים אותם"
- מי יישא בנטל האנליזות: החוסכים עלולים לשלם את מחיר הפרידה מאנטרופי
- ברקת פרסם דוח ביקורת על ניגודי העניינים של אנטרופי: המוסדיים מסתמכים עליה באופן עיוור
ההחלטה מגיעה על רקע חקיקה שיזם ומקדם הממונה על שוק ההון משה ברקת, שתחייב את הגופים המוסדיים לקבל החלטות הצבעה עצמאיות על ידי אנליזה פנימית. עד כה רוב מוחלט של הגופים המוסדיים ביסס את החלטות ההצבעה שלו על בסיס חוות דעת של חברת ייעוץ חיצונית - רובם של אנטרופי.
לאחרונה פרסם ברקת דוח חריף שבו חשף לכאורה את ניגודי העניינים של אנטרופי שלצד פעילות הייעוץ למוסדיים בתמורה לתשלום מהם, מייעצת גם לחברות עצמן בנושאי ממשל תאגידי וניהול סיכונים.
חשוב לציין כי המהלך שמקדם ברקת עוד לא קרם עור וגידים ודורש תיקון חקיקה שלא אושר עדיין על ידי משרד המשפטים.
במכתבו של סטאל למוסדיים שהגיע לידי כלכליסט הוא כותב: "לאור אי הוודאות הרגולטורית כמו גם הבנתנו את רצון הממונה על רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון, החלטנו, בלב כבד ומתוך רצון כן לשמור על אינטרס וטובת לקוחותינו, לשנות את תמהיל השירותים אותם מעניקה חברת אנטרופי שירותי מחקר כלכלי ללקוחותיה המוסדיים ולהפסיק החל מ-1 באפריל את השירותים".
סטאל מתייחס גם לדוח הביקורת של ברקת "נשפכו הרבה מילים על דוח זה, על איכותו, כוונתו והיכולת להתייחס באופן ענייני מצידנו לדוח. אם בכל זאת נבקש להתייחס לנתון אחד אשר הוצג כטיעון נגד אנטרופי ואנו רואים זאת הפוך לגמרי, הרי זהו הנתון המציין את העלייה בהמלצות ה"בעד" של אנטרופי בשנים האחרונות.
"כאן נבקש להדגיש כי עלייה זו נובעת אך ורק בשל העלייה באיכות הממשל התאגידי בחברות הציבוריות והתפתחות שוק ההון בתחום זה.
"מי שחושב שמטרתם העיקרית של גופי הפרוקסי היא להמליץ נגד ההחלטות המובאות לאישור על ידי החברות הציבוריות, חוטא, לטעמנו, לתפקיד חברות הפרוקסי בשוק ההון.
"קפיצת המדרגה של החברות הציבוריות בתחום הממשל התאגידי איפשרה לנו, כחברת יעוץ, להמליץ לכם, לקוחותינו, להצביע בעד ההחלטות המתקבלות על ידי הדירקטורים בחברות הציבוריות. כל רמיזה כאילו מגמה זו מצביעה או מוכיחה אחרת היא בגדר לעג לרש והסתכלות שגויה על שוק ההון והחברות הציבוריות".
כעת עולה השאלה האם את מקומה של אנטרופי תתפוס חברת הייעוץ הקטנה המתחרה עמדה, ומובן שלא לכך התכוון ברקת. בהקשר זה כותב סטאל "למרות העמימות הרגולטורית, ניתן בוודאות להבין כי תפקידן של חברות הפרוקסי הפועלות בשוק ההון הישראלי (אנטרופי ועמדה) עתיד להשתנות באופן מהותי. להבדיל מהפרקטיקה המקובלת בעולם, חברות הפרוקסי לא יוכלו לספק המלצות לכלל האספות מהרצון הבסיסי של הרגולטור להעביר את עיקר פעילות האנליזה לתוך הגופים המוסדיים ומכאן הצורך שלכם בשינוי מודל העבודה באופן כזה או אחר".
בשבועות האחרונים מאז פרסום דוח הביקורת של ברקת ועדות ההשקעה והדירקטוריונים של החברות והגופים המוסדיים גועשים. חברי ועדות השקעה מעלים שאלות עד כמה ניתן להסתמך על אנטרופי וגם בצד החברות מעלים דירקטורים תהיות אם שכירת שירותים ממנה כמו ייעוץ בנושאי ניהול סיכונים לא בעייתי כשבמקביל אנטרופי מייעצת למוסדיים למשל על שכר המנכ"ל.
אנטרופי מקבלת מהגופים המוסדיים הגדולים עבור שירותי הייעוץ כמיליון שקל בשנה ומדובר בפעילות רווחית. במקביל לפעילות שתופסק, אנטרופי תמשיך לתת למוסדיים שירותי תפעול ההצבעה באסיפות הכלליות (הגשת ניירות ההצבעה ועדכונים על האסיפות שעל הפרק), וכן להפעיל שתי פעילויות מרכזיות נוספות: ייעוץ לחברות ציבוריות בנושאי ממשל תאגידי (סקר ממשל תאגידי) וייעוץ בנושאי ניהול סיכונים והטמעת דרישות ה-sox.
לאחרונה חשף כלכליסט כי דירקטור בשיכון ובינוי - חקי הראל- העלה הסתייגות משכירת שירותי אנטרופי לייעוץ בנושא יישום הנחיות בעריכת הדוחות עבור שיכון ובינוי, לאחר שתמכה בשכר המנכ"ל אייל לפידות. בסופו של דבר ההתקשרות אושרה פה אחד. נזכיר כי אנטרופי אמנם תמכה בשכר של לפידות בעלות של 20 מיליון שקל בשנה אך באותה עת התנגדה לשכר היו"ר תמיר כהן ולשכר המנכ"ל הפורש.
למהלך הדרמטי עשויה להיות השפעה ניכרת על שוק ההון הישראלי. מוסדיים מזהירים כי יחדלו להשקיע בחברות קטנות בשל התשומות הכבדות של ניתוחי ההצבעות ביחס לגודל ההשקעה ויתמקדו בהשקעות גדולות בחברות גדולות בלבד, דבר שעלול לפגוע במסחר בבורסה.
עוד שאלה שעולה היא האם תחת המודל של ברקת לא יחזרו בעלי שליטה ומנכ"לים של חברות ציבוריות להפעיל לחצים לאשר עסקאות וחבילות שכר דרך ניצול מערכות הגומלין בשוק הישראלי הקטן, שבו חברות ציבוריות הן גם לקוחות של המוסדיים, רוכשות מחברות הביטוח ביטוחים ומנהלות דרכן השקעות.
מרשות ניירות ערך נמסר: "אין סיבה שבישראל לא יוכלו להינתן שירותי המלצות למשקיעים מוסדיים הנדרשים על פי דין להצביע באסיפות כלליות, כפי שמקובל בעולם.
"בהעדר אפשרות כאמור עלולה להיגרם פגיעה חמורה לשוק ההון - מהתממשותם של ניגודי עניינים פוטנציאליים שיש לגופים המוסדיים עצמם ועד להשתת עלויות רבות, פגיעה בגופים מוסדיים קטנים, ויצירת תמריצים לצמצום ולהטיות במסגרת ההשקעה בחברות ציבוריות. יש חשיבות בהשלמת הדיון הבין משרדי שהחל בנושא זה לשם מניעת השלכות שליליות על השוק".
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו מסר: "גם לאחר חשיפת שורת ניגודי העניינים של אנטרופי, עוד לא התקבלה החלטה סופית של הרגולטורים בנושא עתיד מודל חברות הייעוץ. לאור זאת, ייתכן שאנטרופי הגיעה למסקנה שעדיף לה לבסס את פעילותה על מודל עסקי של ייעוץ לחברות הציבוריות בנושאי ממשל תאגידי ולא על ייעוץ למוסדיים.
"אם אכן לא מדובר בטקטיקת 'תחזיקו אותי' מצד אנטרופי, שוק הייעוץ למוסדיים ייפתח סוף סוף לתחרות אמיתית. כעת, על הרגולטור מוטלת החובה למצוא מנגנון בנושא הייעוץ למוסדיים שימנע מהם להדיר השקעות מחברות קטנות ובינוניות בשל הקושי הבירוקרטי והרגולטורי והמשאבים שכרוכים בקיום אנליזה פנימית".