בלעדי לכלכליסט
עימות חריף במגדל: היו"ר והמנכ"ל נגד הבעלים שלמה אליהו
ניר גלעד ורן עוז התלוננו לממונה על שוק ההון והביטוח משה ברקת, בעקבות התנגדות בעל השליטה במגדל שלמה אליהו למינויי בכירים בחברה. ברקת זימן את אליהו לשיחה, שבה הבהיר לו שהתערבות נוספת תסכן את היתר השליטה שלו במגדל. גם שתי דח"ציות זומנו לשיחה. אליהו בשיחות פנימיות: היו"ר והמנכ"ל מובילים את החברה למקומות לא נכונים
רשות שוק ההון בודקת את מעורבותו של בעל השליטה במגדל שלמה אליהו, בניהול הפעילות השוטפת של החברה. זאת בעקבות עימות נוסף בצמרת מגדל, הפעם בין אליהו ליו"ר ניר גלעד והמנכ"ל רן עוז. הרקע למחלוקת הוא שורת מינויים בחברה שהמנכ"ל מנסה לקדם בתמיכת היו"ר, אך אלה נתקלים בהתנגדות מצד בעל השליטה.
- צמצום מספר חברי ההנהלה במגדל: מדוע תמך שלמה אליהו בפגיעה במקורבו?
- אחרי דברי אליהו, מגדל מבהירה: נמכור סוכנויות ביטוח - אבל לא את מבטח סימון
- שלמה אליהו: "אני הולך למכור את סוכנויות הביטוח של מגדל"
המחלוקת המרכזית נוגעת לשורה של שינויים שמבקש עוז לבצע בהנהלת מגדל, בין היתר של מנהלים המזוהים עם אליהו. אחד התפקידים הוא של מנהל ההשקעות הראשי של מגדל, מהתפקידים הרגישים והבכירים בחברה שכיום מכהן בו אסף שוהם. עוז, שנחשב מנהל השקעות מנוסה והיה ראש חטיבת השווקים הפיננסים בדיסקונט ויו"ר דיסקונט קפיטל, מבקש להחליף את שוהם ולמנות לתפקיד מועמד אחר מטעמו. אליהו מתנגד לכך. שוהם נחשב מקורב לאליהו ושימש מנהל ההשקעות של אליהו אחזקות טרם רכישת מגדל.
אליהו טוען בשיחות פנימיות כי בניגוד אליו, גלעד ועוז לא מבינים בתחום הביטוח והם גוררים את החברה למקומות שהיא לא צריכה להגיע אליהם. אליהו חש שגלעד לא מכבד אותו וחושד שגלעד מבקש להשתלט על החברה שהוא רכש בכספו.
בעקבות התערבותו של אליהו, גלעד ועוז הגישו תלונה לממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון משה ברקת. ברקת החליט להתערב בסכסוך ואף זימן את אליהו לשיחה שככל הנראה היתה קשה ובה הובהר לאליהו כי לא יוכל להתערב בעבודת ההנהלה, וכי הדבר מסכן את היתר השליטה שלו בחברה. ברשות עדיין עוקבים אחר הנעשה במגדל ובמסגרת זו היא זימנו לשיחה גם שתי דירקטוריות חיצוניות בחברה שעמדותיהן מזוהות עם אליהו, רונית בודו ומירב בן־כנען.
ברשות סבורים שגלעד הוא מנהל מספיק דומיננטי להתמודד עם המצב המורכב ולהוביל את השינויים בחברה, אבל ממשיכים לנהל מעקב צמוד אחר האירועים. ממגדל נמסר בתגובה כי "אין בכוונת מגדל להתייחס לשמועות ולחלקי דברים. ככל שיהיו החלטות או נושאים מהותיים היא תדווח כנדרש".
ברקת מונה לתפקיד באוקטובר 2018, ומגדל נכנסה לפיקוח צמוד מיד עם כניסתו. זאת מאחר שכבר בדצמבר, חודשיים לאחר שמונה, חזה ברקת ברעידת אדמה במגדל. זה היה עת התפטר יו"ר החברה הקודם עודד שריג. ההתפטרות לוותה בביקורת חריפה של שריג כלפי אליהו. "היות שאינני יכול להמשיך לשאת באחריות לכספים שהפקידו בידי מגדל כשניים וחצי מיליון מבוטחים וחוסכים, כשאני מנוע מלפעול למענם ולטובת החברה כנדרש, אני מגיש בזאת את התפטרותי מדירקטוריון החברה ומתפקידי כיושב ראש הדירקטוריון", כתב שריג לחברי דירקטוריון החברה.
"לצערי, בשל מבנה הבעלות של החברה ובשל הממשל התאגידי שנגזר ממנו", הוסיף שריג, "השינויים שקיוויתי שיחולו בחברה ובהתנהלותה לא קרו. כשהצטרפתי לדירקטוריון החברה קיוויתי שיחד עם המנכ"ל החדש דורון ספיר, נוכל לבנות ולקדם את החברה. בפרט, כיוונתי שנוכל לבנות לחברה אסטרטגיה חדשה שתאפשר לה לצמוח, שנוכל לאייש תפקידי מפתח החברה במיטב המנהלים ושנוכל לייעל את עבודת החברה כדי לספק שירות איכותי ומיטבי למבוטחיה ולעמיתיה. כאמור, בשל הממשל התאגידי הנוהג בחברה, דבר מכל אלה לא קרה, והיא פועלת על פי שיקולים קצרי טווח, ללא תוכנית פעולה מוגדרת ובשגרת העבודה הקודמת".
לסיכום כתב שריג: "מכיוון שאינני יכול לפעול לטובת החברה ושניים וחצי מיליון לקוחותיה כנדרש, אני מגיש בזאת את התפטרותי".
הרשות פוסלת ניסיונות של אליהו להתמנות בעצמו ליו"ר מגדל
נראה כי התסריט חוזר על עצמו, וכמו שריג גם רן עוז מתקשה לאייש תפקידי מפתח בחברה במנהלים שהוא מבקש לצרף. כבר בתחילת השנה הכריז רן עוז, מנכ"ל מגדל הטרי, על צמצום מספר חברי ההנהלה מ־17 ל־13 תוך שהוא מכפיף 4 מהמנהלים שקודם דיווחו לו ישירות למנהלי חטיבות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", עוז לא פיטר מי מהם ולא פגע בשכרם אך בכל הקשור למעמד ולכבוד היה מדובר בפגיעה. אחד מחברי ההנהלה הללו הוא אברהם (אבי) שמאי, שכיהן עד כה כחבר הנהלה ומנהל תחום תביעות הביטוח הכללי.
שמאי מונה לתפקיד לפני שלוש וחצי שנים. קודם לכן ועד ינואר 2015 שימש שמאי כראש אגף תביעות באליהו חברה לביטוח. שמאי הוא גם מקורבו של שלמה אליהו שמכהן כיו"ר חברת מגדל אחזקות, המחזיקה ב־100% ממגדל ביטוח ודירקטור במגדל ביטוח. עובדים בחברה מגדירים את שמאי כ"זרוע הארוכה" של אליהו במגדל. יש כאלה שאף מגדירים אותו "כבנו החורג", כשאליהו אף היה נוהג לפקוד את משרדו של שמאי כל יום שלישי כדי להתעדכן בנעשה בחברה.
במהלך ישיבת הדירקטוריון הביע אליהו את מורת רוחו מההחלטה של עוז, אך לבסוף כיוון שרוב הדירקטוריון העניק רוח גבית לעוז, גם אליהו הרים יד תומכת וההצבעה על צמצום מטה ההנהלה אושר פה אחד.
כבר בתקופת שריג הגיבה רשות שוק ההון בראשות ברקת וציינה כי היא עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות בחברה ומתנהלת מולה על מנת להבטיח את התנהלותה התקינה. "הרשות תעמוד על כך שבראשות הדירקטוריון במגדל יעמוד אדם מקצועי שידאג לממשל תאגידי תקין".
יש לציין כי כל העת פסלה הרשות ניסיונות של אליהו להתמנות בעצמו כיו"ר החברה. שריג עזב למעשה את התפקיד פחות משנה לאחר שמונה באפריל 2018. לאליהו היו מספר מועמדים לתפקיד היו"ר החדש, אבל הפיקוח ביקש למנות יו"ר דומיננטי ולתפקיד נבחר ניר גלעד שנכנס בפברואר 2019.
גלעד, ששימש בעבר כמנכ"ל החברה לישראל ובמסגרת זו הוא גם כיהן כיו"ר כיל, נכנס לתפקידו הנוכחי לפני כשנה ב־1 במרץ האחרון. גלעד כיהן בעבר כחשב הכללי באוצר וגם כמספר שתיים במגדל מיד לאחר פרישתו מהאוצר. גלעד נחשב לדמות דומיננטית מאוד וזו הסיבה שזכה לתמיכה גדולה מרשות שוק ההון.
ואמנם, עם כניסתו של גלעד הוא הוביל לפרישתו של המנכ"ל דורון ספיר ומינויו של רן עוז ובמספר מקרים לא היסס להתעמת עם בעל השליטה.
אליהו, בצעד קשה מבחינתו נאלץ קודם למינויו של ספיר להראות את הדרך החוצה - בדחיפת רשות שוק ההון - לבנו עופר ששימש כמנכ"ל. אליהו מרגיש מתוסכל מכך שאיננו יכול להוביל מהלכים בחברה שבה השקיע את מיטב כספו.
אליהו מתקשה למשוך דיבידנד כדי לממן את ההשקעה
אליהו גם מתקשה להתמודד עם כללי הממשל התאגידי הנוקשים בחברות ציבוריות בכלל ובחברות ביטוח מפוקחות בפרט. בנוסף הוא התקשה לאורך השנים למשוך דיבידנדים ממגדל שיממנו את ההלוואות שלקח למימון הרכישה בהיקף של 1.4 מיליארד שקל. מגדל חילקה בתקופתו 1.2 מיליארד שקל דיבידנדים שמהם קיבל 800 מיליון שקל.
הקושי של אליהו הביא לעזיבתם של חמישה יושבי ראש בחברה מאז רכש אותה. אליהו חתם על רכישת השליטה במגדל מידי ג'נרלי האיטלקית באוקטובר 2012. הוא רכש 69.135% ממניות מגדל החזקות תמורת 3.55 מיליארד שקל לפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. בזמנו נראתה העסקה הזו כטובה שכן מגדל הובילה את שוק הביטוח בביטחה.
מגדל מנהלת כ־280 מיליארד שקל ונסחרת כיום בשווי של 2.8 מיליארד שקל בלבד. שווי אחזקותיו של אליהו בחברה הם 1.93 מיליארד שקל כך שגם אם מכלילים את הדיבידנדים שמשך, האחזקות שוות על הנייר 2.73 מיליארד שקל והוא מופסד עדיין על השקעתו כ־800 מיליון שקל. זאת בשעה ששוק ההון רשם גאות עצומה בשנים אלה.
חמישה יושבי הראש שהתחלפו מאז רכש את מגדל, מספר חסר תקדים בחברת ביטוח ציבורית, מראים שמדובר בבעל שליטה שמתקשה, כאמור, לקבל את כללי הממשל התאגידי. כל אחד מהחמישה שעזבו עשה זאת בטונים צורמים, החל מאהרון פוגל שאותו קיבל אליהו בירושה מג'נרלי, דרך ענת לוי, יוחנן דנינו ועודד שריג. חריג, במידה מסויימת, היה עמוס ספיר שנחשב איש אמונו של אליהו.