$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

אנלייבקס ניצלה את הקורונה כדי לעשות סיבוב על המשקיעים

חברת הביומד שמפתחת תרופה שעשויה לטפל בסיבוכים של וירוס הקורונה הודיעה שהיא נערכת להגדלת הייצור; המניה זינקה ביותר מ־70%, ואז אנלייבקס, שקופתה מידלדלת, הודיעה על גיוס במחיר שנמוך בחצי והמניה קרסה; פיתוח התרופה, שנוסתה על עשרה חולים בלבד, נמצא בשלב ראשוני; נוכח כישלון הגיוס האחרון שביקשה החברה לבצע, ההודעה על היערכות להגדלת הייצור נראית בראש ובראשונה כאקט יחצני

אורי טל טנא 08:2726.02.20

וירוס הקורונה שמשתולל בעולם מעורר פאניקה בציבור, והשבוע גם החל לעורר בהלה בשווקים שהגיבו בירידות חדות. אך יש חברות שמנסות לנצל את הפאניקה שמעורר הנגיף הסיני לצורך גיוסי הון, שכן הקורונה הפכה למילת קוד חמה בשוק ההון, משום שכל חברה שמציגה ולו בדל של פתרון, או דבר מה שמתקשר אליו, מזנקת בחדות. זה בדיוק מה שעשתה חברת הביומד הישראלית אנלייבקס(Enlivex).  

ביום שני, בעת שהבורסות בעולם, כולל בורסת תל אביב, נצבעו באדום בוהק, החברה הודיעה שהיא יוזמת תוכנית להגדלת כושר הייצור של התרופה אלוסטרה (Allocerta) וזאת כהכנה לביקוש עתידי לטיפול בחולי קורונה מאושפזים שאחד מאיבריהם אובחן כבעל כשל או תפקוד לקוי בשל הנגיף ("תוכנית להגדיל את תפוקת הייצור כהכנה לטיפול אופציונלי בחולי קורונה עם קריסת מערכות", לשון הדיווח).

 

בעקבות הדיווח זינק מחיר המניה בבורסת ניו יורק בשיעור של יותר מ־70%, ממחיר של 9.4 דולר ערב הדיווח ועד ל־16.3 דולר במהלך יום המסחר, מה ששיקף לחברה באותה העת שווי של כמעט 170 מיליון דולר.

 

את הזינוק במחיר המניה ניצלה אנלייבקס כדי לבצע גיוס הון מהיר ממשקיעים מוסדיים בהקצאה פרטית. במסגרת הגיוס אנלייבקס גייסה 8 מיליון דולר לפי מחיר של 8 דולר למניה — נמוך בכמעט 15% ביחס למחיר המניה ערב הדיווח. בעקבות הגיוס, שדרוש לאנלייבקס בשל קופת המזומנים המצטמקת שלה, מניית החברה קרסה ביותר מ־40% למחיר של 8.73 דולר בלבד, מחיר שמשקף לחברה שווי שוק של קצת פחות מ־90 מיליון דולר.

 

אם הגופים המוסדיים שרכשו מניות במסגרת ההקצאה הפרטית ירוויחו מההשקעה, את זה נוכל לדעת רק בעתיד. מה שבטוח הוא שההקצאה הביאה לדילול של בעלי המניות הקיימים, ושהיא בוצעה על רקע הודעה של החברה שהיא נערכת להגדלת כושר ייצור של תרופה שעדיין רחוקה מרחק רב משיווק.

 

לתרופה יש עוד דרך ארוכה לעבור

התרופה אלוסטרה מיועדת לטיפול במגוון רחב של מקרים שבהם יש פעילות יתר של מערכת החיסון, מה שמוביל לעלייה בהפרשות של חלבונים על ידי תאים של מערכת החיסון (ציטוקינים). התרופה מיועדת בעיקר למניעה של פגיעה במערכת החיסון ולמניעת ספסיס (אלח דם — תופעה שבמקרה קיצון יכולה לגרום לפגיעה ברקמות ואף למוות) בקרב החולים במחלות אוטואימוניות.

 

התרופה מתבססת על נטילת דם מהחולה ויצירה של מנגנון שפוגע בתאים באמצעות אפופטוזיס — מנגון שיוצר תהליך מסודר, מדורג ועקבי של מות התאים. כשאותם תאים מוחזרים לחולה באמצעות עירוי, מערכת החיסון מזהה את התאים הפגועים כהצלחה של הפעולה של עצמה, מה שמוביל לכך שהמקרופגים (תאים בולעים) "בולעים" את התאים המתים או הגוססים, ובכך הם מספקים הוראה למערכת החיסון לרסן את עצמה. באופן זה, התרופה יוצרת פסיביות חיסונית שמונעת את הפגיעה שמערכת החיסון עצמה יוצרת.

 

אם התרופה תפחית באופן משמעותי את שיעור התמותה מספסיס — סיבוך שיכול להיגרם גם בקרב הנדבקים בקורונה — יהיה מדובר בפריצת דרך רפואית. אך יש סימן שאלה גדול בנוגע לאם התרופה אכן תעמוד ביעד זה.

 

 

אנלייבקס נמצאת כעת בשלהי השלב הראשון של ניסוי התרופה (מתוך שלושה שלבים שדרושים להתבצע בהצלחה על מנת לקבל את אישור ה־FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, לשיווק בארה"ב. מדובר בתהליך שיכול לארוך שנים ארוכות). שלב זה התבצע בבית החולים הדסה. בתחילת יוני 2019 אנלייבקס דיווחה כי הטיפול בשלושת החולים הראשונים הושלם בהצלחה: כל החולים הבריאו ולא נגרם לאף איבר שלהם נזק מהותי.

 

בעקבות הודעה זו קיבלה אנלייבקס אישור לטפל בשלושה חולים נוספים במסגרת הניסוי. כעבור חודשיים וחצי, באמצע אוגוסט, החברה דיווחה על תוצאות דומות שהתקבלו בקרב אותם שלושה חולים וקיבלה אישור לטפל בארבעה חולים נוספים — ואחרונים — במסגרת שלב זה של הניסוי.

 

באמצע נובמבר אנלייבקס דיווחה כי השלימה את הגיוס של אותם ארבעה חולים. מאז חלפו יותר משלושה חודשים, והחברה עדיין לא מסרה שום עדכון בנוגע לתוצאות הניסוי. זה סימן לא טוב, שכן אם הטיפול היה מתבצע בהצלחה מלאה וארבעת החולים היו משתחררים מבית החולים, שלב הניסוי היה מסתיים בהקדם, בדומה לשני השלבים הקודמים, ואנלייבקס הייתה מדווחת על תוצאות הניסוי. היעדר הדיווח זמן רב לאחר ביצוע הטיפול מהווה סימן שלילי.

 

בינתיים המזומנים בקופתה של אנלייבקס אוזלים בהדרגה. בסוף ספטמבר האחרון היו בקופת החברה 13.5 מיליון דולר בלבד. בנובמבר היא ניסתה לבצע גיוס אך ביטלה אותו בשל ביקושים נמוכים. ואז הגיעה בהלת הקורונה.

 

יו"ר אנלייבקס שי נוביק יו"ר אנלייבקס שי נוביק צילום: עמית שעל

 

התנהלות שרק גורעת מהקרדיט

אחד מגורמי המוות בקרב הנדבקים בקורונה הוא התפתחות של ספסיס שנוצר כתוצאה מהזיהום החריף שהווירוס גורם לו. מהבחינה הזו, הדיווח של אנלייבקס על כך שהיא נערכת להגדלת ייצור האלוסטרה אינו חוטא לאמת. אולם קיים ספק גדול שבישראל יבחרו לעשות שימוש בתרופה ניסיונית שנוסתה עד כה על עשרה חולים בלבד, ושתוצאות לגבי מידת ההצלחה שלה דווחו רק בנוגע לשישה חולים; ושדורשת נטילת דם נגוע, טיפול בדם והחזרתו בתהליך שעלול לצמצם את פעילותה של מערכת החיסון — תהליך שעשוי למנוע את הנזק של הספסיס, אך עלול להקשות את ההתמודדות של הגוף עם נגיף הקורונה עצמו.

 

בנוסף, כמות מקרי המוות מספסיס ברחבי העולם מוערכת ב־10 מיליון בשנה. לכן, טיפול לספסיס הוא דבר נחוץ מאוד, גם בלי קשר לקורונה, ועדיין בתי חולים אינם מזמינים תרופה שנמצאת בשלב כה ראשוני של ניסויים. אין סיבה להניח שהמצב יהיה שונה בישראל, גם אם תתרחש כאן התפרצות קורונה המונית.

 

מה דעתך על מניית אנלייבקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

משום כך, לדעתנו ההודעה של אנלייבקס היא אקט של יחסי ציבור עוד לפני שהיא מתארת היערכות אמיתית מצד החברה לסייע לחולי קורונה שיסבלו מסיבוכים. הנפקת המניות שעליה הודיעה אנלייבקס שעות ספורות לאחר אותה הודעה, מחזקת את החשד שההודעה הזו נועדה לאפשר את ההנפקה ולא על מנת לספק למשקיעים מידע מהותי.

 

ישנה סיבה נוספת לכך שהנפקת המניות בתזמון זה היא בעייתית. סביר להניח שלאנלייבקס יש מידע רב על מצבם של ארבעת החולים שטופלו בתרופה במסגרת הניסוי ושהתוצאות לגביהם טרם דווחו לציבור. אך לגופים המוסדיים שרכשו את המניות אין המידע הזה, שהוא בגדר מידע מהותי. הנפקת מניות במצב שבו יש חוסר סימטריה בין מנפיקת המניות לרוכשי המניות, עלולה להתברר כניצול לרעה של עודף מידע מצד המנפיקה.

 

אנלייבקס מוכרת חלום שאם אכן יתגשם צפוי להציל חיים של אנשים רבים. מנגד, אם הניסויים ייכשלו, משקיעי אנלייבקס ירשמו מחיקה על השקעתם. האופן שבו התנהלה החברה השבוע אולי הביא לכך שקופת המזומנים שלה גדלה, אך לא הוסיף קרדיט להנהלת החברה בראשות המנכ"ל ד"ר אורן הרשקוביץ והיו"ר שי נוביק, ולבעליה (חברת הדסית, שמחזיקה ב־17.4%, ונוביק עצמו שמחזיק ב־6.9%).

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

x