$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ברקת נבלם בקרב הרגולטורי, אבל השטח כבר מתיישר איתו

למרות החזית למניעת החקיקה נגד המלצות אנטרופי למוסדיים - שהגיעה לשיא בהתבטאותו החד־משמעית של המשנה ליועמ"ש - החליטו חברות הביטוח להפסיק להסתמך על חברת הייעוץ. מגדל, הראל, כלל, מנורה מבטחים והפניקס יתחילו לבצע אנליזות בעצמן

רחלי בינדמן 08:2626.02.20

בדיוק שבוע עבר מאז שסגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן כינס את נציגי רשות ניירות ערך, הבורסה ומשרד המשפטים לישיבה דחופה בעניין חברות הייעוץ להצבעות של גופי הפנסיה, וכבר מתברר כי ההחלטה שהתקבלה בה אינה מחזיקה מים.

 

אף שסוכם באותה ישיבה כי אין מקום להוציא את חברות הייעוץ האלה מהשוק, וכי יש לשקול הקמת ועדה ציבורית לבחינת ניגודי העניינים שלהן, מתברר כי חברת הייעוץ אנטרופי צפויה בכל זאת למצוא את עצמה בקרוב מחוץ לתחום הייעוץ, וזאת לאור החלטה של חברות הביטוח לחדול מלקבל ממנה המלצות על אופן הצבעותיהן באסיפות של חברות ציבוריות. צעדן זה נשען על עמדתו הנחרצת בנושא של הרגולטור שלהן — הממונה על שוק ההון משה ברקת.

 

כניסה אפשרית של ISS תעצים את התחרות

 

ל"כלכליסט" נודע כי למרות הרוח הגבית שנתנו המשנה ליועמ"ש מאיר לוין, בכירי רשות ני"ע, מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, וכן פרופ' אסף חמדני — שעל בסיס המלצות הוועדה שבראשה עמד מתאפשר בכלל לגופי הפנסיה להסתמך על חברות הייעוץ — הודיעו באחרונה חברות הביטוח הגדולות לאנטרופי כי הן צפויות להפסיק להסתמך על שירותי האנליזה וההמלצות שלה, וזאת אף על פי שבשלב זה עדיין לא חל איסור על כך. עוד נודע ל"כלכליסט", כי בשבועות האחרונים פנתה רשות שוק ההון לחברות הביטוח בבקשה שייערכו לביצוע אנליזות פנימיות מבלי להסתמך עוד על אנטרופי.

 

משה ברקת משה ברקת צילום: אלכס קולומויסקי

 

חברת הביטוח הראל תתחיל לבצע אנליזות עצמאיות לאסיפות כלליות בחברות שבהן מושקעים כספי החוסכים שלה כבר מסוף מרץ, כלל ביטוח הודיעה על כך אך טרם נקבה בתאריך, וכך גם מנורה. מגדל צפויה להתחיל לקבל החלטות עצמאיות סמוך לאחר מינוי מנהל השקעות ראשי חדש במקומו של אסף שוהם, שהודיע על סיום תפקידו בשבוע שעבר.

 

גם הפניקס תבצע אנליזה עצמאית, אך בוחנת מודל שבו אנטרופי תציע לה שירותי מידע כמו מחקר השוואתי והצגת נתונים היסטוריים, אך האנליזה וקבלת ההחלטות יהיו פנימית. גם החברות האחרות בוחנות מודל כזה של קבלת שירותי מידע ומחקר מאנטרופי בלבד, בלי מתן המלצה שעליה הן היו רגילות להסתמך במרבית ההצבעות עד כה.

 

בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי מה שעשוי לטרוף את הקלפים הוא בחינה שמבצעת חברת הייעוץ הבינלאומית הגדולה בארה"ב ISS לכניסה לשוק המקומי, כדי להציע את שירותי האנליזה שלה למוסדיים בישראל באמצעות שלוחה מקומית. אבל כניסה כזו לא תתממש כל עוד המוסדיים בישראל מסרבים לעבוד איתה. כניסה של ISS לישראל יכולה להגדיל את התחרות מול חברות הייעוץ הקיימות — אנטרופי ששולטת בשוק, וחברת הייעוץ הקטנה יותר עמדה. זאת כיוון שכל עוד ISS לא תציע במקביל לחברות הציבוריות שירותים בתשלום, היא תהיה לכאורה נטולת ניגוד עניינים, דבר שאמור להפיג את רוב החששות של רשות שוק ההון.

 

ברקת פתח את החזית הזו לפני חצי שנה, כאשר הודיע כי יפעל לקדם תקנות שיאסרו על גופי הפנסיה להסתמך על המלצות חברת ייעוץ חיצונית, ואף פרסם בהמשך טיוטת תקנות. לאחר מכן פרסם ברקת עבודה שביצעה רשות שוק ההון, אשר הציגה ניגודי עניינים של חברת הייעוץ אנטרופי (תוך הסתרת זהות המשתתפים בדוגמאות), שמצד אחד מקבלת שכר טרחה מגופי הפנסיה ומנגד מייעצת לחברות ציבוריות בנושאי ממשל תאגידי וניהול סיכונים. בעקבות פרסום הדו"ח הודיעה אנטרופי מיוזמתה כי מאפריל 2020 היא תחדל לעבוד עם המוסדיים בכל הקשור לייעוץ בהצבעות באסיפות.

 

אלא שאז התרחשה תפנית. כיוון שמדובר בתקנות שצריכות לעבור אישור במשרד המשפטים ובהמשך מצריכות את חתימתו של שר האוצר, נכנס לתמונה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מאיר לוין, שהתבטא לפני כעשרה ימים בניגוד לעמדת ברקת ואמר ש"הצורך להוצאת אנטרופי לא הוכח". בהמשך כינס סגן שר האוצר ח"כ כהן (ש"ס) את אותה פגישה דחופה בעניין, שברקת ואנשיו לא נכחו בה בשל שיקולי לו"ז.

 

במהלך הפגישה היתה תמימות דעים כי אכן יש בעיה עם ניגודי העניינים של אנטרופי, אך אין מקום להוציאה מהשוק לחלוטין, בניגוד למה שמתרחש ביחס לחברות ייעוץ בעולם, אלא למצוא פתרון שיטפל בבעיה עצמה. בסוף הפגישה הוחלט לקיים דיונים נוספים בטווח של כשבועיים, בשיתוף עם נציגי רשות שוק ההון, שבסופם ינסו להגיע לפשרה. עוד סוכם כי אם בתוך שבועיים לא תושג פשרה, תוקם ועדה ציבורית שתבחן לעומק את הסוגיה, דבר שעלול להתפרס על פני חודשים רבים.

בעקבות התפנית הזו הוחלט באנטרופי לא לפרוש מתחום הייעוץ עד שתתקבל הכרעה סופית בנושא. בינתיים התקיימו בשבוע האחרון שיחות לא פורמליות עם נציגי רשות שוק ההון, אך בינתיים לא הושגו הסכמות בנושא.

 

המסר של ברקת: להיערך גם אם אין עדיין חקיקה

אך בעוד הרגולטורים חלוקים ביניהם, כבר מוצבות עובדות בשטח. חברות הביטוח, בצל העמדה הברורה של רשות שוק ההון המפקחת עליהן, כבר גמרו אומר לבצע את האנליזות על ההצבעות בעצמן. חברות הביטוח, מצדן, תלויות מאוד ברשות שוק ההון, שרק לפני שבוע העניקה להן הקלה משמעותית בדרישות ההון הרגולטוריות, דבר שהקפיץ את מניותיהן.

 

ברגע שהרגולטור מביע עמדה כה ברורה, וגם אם בפועל הוא אינו יכול להביא לחקיקה מחייבת בנושא, קשה לגופים המוסדיים להתעלם מכך. בסביבת הגופים המוסדיים אמרו אתמול כי המסר שהועבר להם מרשות שוק ההון הוא להיערך לביצוע אנליזות עצמאיות, וכי כך הם מחויבים לעשות, גם אם אין חקיקה פורמלית בנושא.

  

 

המשנה ליועמ"ש מאיר לוין המשנה ליועמ"ש מאיר לוין צילום: עמית שעל

 

מאנטרופי נמסר בתגובה: "הדרך בה פועלת רשות שוק ההון להפסקת פעילות היעוץ של אנטרופי בתחום האספות הכלליות מפתיעה אותנו כל יום מחדש. בפרט כשהיא בניגוד לדעתם של גורמי הרגולציה האחרים, ואף בניגוד לדעתם של המוסדיים עצמם. הרי מיקומן של חברות הייעוץ לאסיפות כלליות תמיד היווה שאלה ואין לנו ספק שישנם דברים שנדרשים להעלות לדיון. אך החלטה חד צדדית שכזו, ללא דיון וכשאין לך אח ורע בשום מדינה מתוקנת בעולם, אינה מראה על תיקון של משהו לקוי אלא ההיפך.

 

אנחנו בכלל היינו ממליצים כי לפני שמדברים על כן אנטרופי או לא אנטרופי, יחליטו מה רוצים להשיג בהשתתפות המוסדיים באספות כלליות, על ההבדלים בין גופים גדולים לקטנים, על ההשפעה של ההחלטה על החברות הציבוריות ועל הבורסה בישראל, על ההישגים שהיו בשנים האחרונות בד בבד לחולשות - ורק אז לדבר על מי עושה מה ולמי יש יותר ניגודי עניינים".

x