משבר הקורונה בשווקים: האם אנחנו ב-1929 או ב-2008?
אם תשאלו את כלכלני בנק יוליוס בר, דווקא השוואה למשבר של 1987 תתאים יותר למצב הנוכחי: "המצב כיום דומה מכיוון שיש לו מאפיינים של התרסקות, אך עם זאת, כיום - בניגוד לשנת 1987 – אנו צופים מיתון קצר וכבד ובהמשך נורמליזציה כתרחיש הבסיס שלנו"; ובעצה למשקיעים - "עליהם לקבל את העובדה כי תהליך השפל עשוי להיות ממושך, ויש להימנע ממסחר בשוקי אג"ח קפואים ולרכוש מניות איכותיות"
1929 או 2008? רבים שואלים את השאלה הזו בימים האחרונים. אך להשקפת כלכלני יוליוס בר, אף אחת מן התקופות לא מהווה נקודת התייחסות טובה. אלא, 1987 היא השנה המתאימה יותר להשוואה, אך כיום יש להתייחס גם לטריגר המהותי למשבר. על המשקיעים לקבל את העובדה, כי תהליך השפל עשוי להיות ממושך, להימנע ממסחר בשוקי אג"ח קפואים ולרכוש מניות איכותיות.
- המחסור בדולרים מחריף את הירידות בבורסה
- אחרי שישה ימי ירידות: בורסת ת"א סיימה יום תנודתי בקפיצה של 3.6%
- הירידות התמתנו אבל האדום הכהה נשאר: בורסת ת"א מחקה 6.5%
משקיעים בוחנים כרגע עד כמה מדכא עוד יהיה המצב הנוכחי, ולשם כך הם עורכים השוואות עם התקופות הגרועות ביותר אי פעם. אבל כאן בדיוק נעוצה הטענה שלנו - אין לנו שום נקודת השוואה לסערה הנוכחית. המשבר הכלכלי של 1929 (והשפל הגדול שבא בעקבותיו) והמשבר של 2008 היו משברים מערכתיים שנבעו מהקצאה שגויה של אשראי במערכת הפיננסית.
ההתמוטטות במצבי משבר מערכתיים היא קיצונית בגלל עודפים נצברים והחזרה לסדר במקרים אלה אורכת זמן רב, לעיתים כמעט עשור. לעומת זאת, מה שאנו חווים כיום הוא הלם אקסוגני חסר תקדים. מבחינת מגיפות ניתן כנראה להשוות את הקורונה רק למגפת השפעת הספרדית בשנת 1918. אבל שוב, כל שאר הנסיבות היו שונות לגמרי לפני מאה שנה: בתקופה ההיא הגלובליזציה הסתיימה הרבה לפני שהמגיפה החלה, העולם היה נתון במלחמה במשך שנים, התשתיות ומערכות הבריאות נשחקו בשל מאמצי המלחמה, אנטיביוטיקה ותרופות אחרות לא היו זמינות, תחום האפידמיולוגיה היה עדיין בתחילת דרכו ועוד.
לכן, בהתחשב בעובדות אלה ובמהלכי השוק הקיצוניים לאחרונה, ההשוואה היחידה שאנו יכולים להביא בחשבון היא שנת 1987, אך עם התייחסות לטריגר המהותי למשבר הנוכחי. המצב כיום דומה מכיוון שיש לו מאפיינים של התרסקות. עם זאת, כיום - בניגוד לשנת 1987 – יש למצב הנוכחי טריגר מהותי. בהתחשב בכך שהדינמיקה של המגיפה הנוכחית תגיע להאטה בסופו של דבר, וכבר נעשות פעולות להזרמת תמיכה כספית ומוניטרית משמעותית, אלא אם תהיינה טעויות משמעותיות במדיניות בפועל, אנו צופים מיתון קצר וכבד ובהמשך נורמליזציה כתרחיש הבסיס שלנו.
המשמעות היא שעל המשקיעים להתכונן לעמוד בפני תקופת שפל די ארוכה. מנקודת מבט טכנית, התמיכה המיידית הצפויה השבוע היא של 2180 נקודות במדד S&P 500. מומלץ להמתין ליציבות לפני חזרה לכניסה כללית לשוק. בתחום האג"ח, אנו ממליצים בחום למשקיעים להימנע ממכירה בשווקים שאינם מתפקדים ולמעשה קפואים לחלוטין. במקום זאת, יש לרכוש מניות איכותיות של חברות בדיסטרס.