$
בורסת ת"א

תשובה: "אוביל החלטה לגיוס הון בדירקטוריון בימים הקרובים"

אסיפת המחזיקים של דלק נדחתה אתמול במפתיע אחרי שיחת ועידה שבה השתתף גם יצחק תשובה. הרקע לדחייה: נציגות האג"ח שטענה כי לא תסתפק "בנייר המלצה מעורפל של גיזה" על גיוס הון, ראתה בהסכמת בעל השליטה התקדמות במגעים

גולן חזני 07:3122.04.20

אסיפת מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק בוטלה אתמול ברגע האחרון, ללא מתן הסבר כלשהו, אחרי שהנאמן דן אבנון מהרמטיק הודיע עם פתיחתה כי האסיפה נדחית ביומיים. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי הרקע לדחייה מצד הנציגות היא התקדמות לטעמה במגעים מול קבוצת דלק, אחרי שיחת ועידה שנערכה בין נציגות האג"ח לבין בכירי הקבוצה. דלק פרסמה מתווה ראשון שאותו גיבשה פירמת גיזה זינגר אבן המייעצת לחברה, שנועד לדבריה לחיזוק הביטחונות. המתווה כלל גיוס הון של 260 מיליון שקל בשתי מנות של 130 מיליון שקל כל אחת, כשהמנה הראשונה תגויס ב־2020 והשנייה תגויס ב־2021.

 

תשובה משתתף בשיחה

במסגרת המתווה הנהלת החברה התחייבה לפרוע חוב בנקאי שישחרר מניות משועבדות של דלק קידוחים בשווי של 1.1 מיליארד שקל, שיועברו כביטחונות למחזיקים שאינם מחזיקים בשיעבוד על חוב של 5.8 מיליארד שקל. עוד לפני המכירה הציע תשובה לשעבד את מניות דלק ישראל ששוויה מוערך ב־400 מיליון דולר לבנקים. בנוסף דלק הציעה לשעבד לטובת המחזיקים את זכויותיה בתמלוגים ממאגרי לוייתן, כריש ותנין.

 

ל"כלכליסט" נודע, כאמור, כי קדמה לאסיפה הדחויה שיחת ועידה בין הנציגות שכוללת את מנורה מבטחים, הראל ופסגות, לבין בכירי דלק, המנכ"ל עידן ולס, יריב פילוסוף מגיזה ותשובה עצמו. הנציגות טענה בשיחה כי המתווה, שגובש ללא תיאום עם המחזיקים, איננו מקובל עליה. עיקרי ההשגות של הנציגות בנושא המתווה הם בשני נושאים, היקף הזרמת ההון לחברה ולרמת הסיכון שיועמס על בעלי האג"ח.

 

 

 

רבים על גובה ההזרמה

בעוד תשובה מציע גיוס הון של 260 מיליון שקל, המחזיקים דורשים הזרמה גבוהה בהרבה של 600 מיליון שקל, פשער משמעותי מבחינתו של תשובה שאמור להזרים 64% מכל גיוס של דלק כדי לשמור על אחזקתו בחברה. במקרה גיוס של 260 מיליון שקל תשובה אמור להזרים 166 מיליון שקל ובגיוס של 600 מיליון הוא אמור להזרים 380 מיליון שקל. בנוסף אמרו חברי הנציגות כי "במקום נייר המלצה מעורפל של גיזה, אנחנו רוצים החלטה ברורה של דירקטוריון החברה". לכך השיב תשובה: "זה מקובל עלי. אני אוביל החלטה של גיוס הון בדירקטוריון בימים הקרובים". משפט זה של תשובה, שהתפרש על ידי הנציגות כהתקדמות במגעים, הוא זה שגרם לכך שהנציגות החליטה על דחיית האסיפה.

 

באשר לרמת הסיכון, בנציגות סבורים כי המתווה הנוכחי מעמיד את הסיכון על מחזיקי האג"ח ולא על בעלי המניות של החברה והבנקים הנושים. הנציגות דרשה מתשובה לדאוג לכך שבתמורה לשיעבוד מניות דלק ישראל לבנקים, אלה יתחייבו שלא לנקוט בצעדים נוספים נגד החברה, לא להעמיד חוב לפרעון גם אם הופרו קובננטים, ולא לדרוש ביטחונות נוספים, אחרת השיעבוד יבוטל אוטומטית.

 

הנציגות סבורה, כפי שהובהר בשיחה, כי השיעבוד של דלק ישראל לבנקים הוא חסר משמעות, משום שמדובר בנכס שבכל מקרה אמור לעבור אליהם במסגרת פירוק. בנוסף מבקשים חברי הנציגות מתשובה לתחום בזמן את מכירת דלק ישראל, ולא למשוך את התהליך. עוד נודע כי במהלך השיחה התייחס תשובה למחירי הנפט ואמר כי "העולם השתגע. אני לא מאמין שהמחירים ישארו כך לאורך זמן".

 

 

 

מלחמה פנימית באג"ח

הזרמה של 260 מיליון שקל, כמו זו שמציעה דלק, צפויה לגרום לניגודי אינטרסים קשים בין שבע סדרות האג"ח. מחזיקי הסדרות הקצרות, כ"ב וי"ג, יהיו בעד הזרמה כזו משום שהם יהיו אלה שייהנו ממנה יותר מאחרים. מחזיקי הסדרות הארוכות, ל"ג ול"ד, צפויים להתנגד הזרמה כזו משום שהאינטרס שלהם לא נענה במקרה כזה, ואילו בעלי הסדרות הבינוניות, י"ח, י"ט ול"א, יוכלו להחליט לכאן או לכאן.

 

הפער בא לביטוי אתמול במסחר באג"ח של דלק, כשהסדרות הארוכות ירדו בשיעור דו־ספרתי חד לעומת שיעור חד־ספרתי בינוני של הסדרות הקצרות, אחרי שמחזיקי האג"ח הבינו מהר מאוד למי כדאי לקבל את ההצעה ולמי פחות. הדבר צפוי להוביל לפיצול הנציגות שמשרתת כיום את כל הסדרות לשתי נציגויות, לאג"ח ארוכות ולקצרות, כפי שהיה באפריקה ישראל.

 

ל"כלכליסט" נודע כי ברקע מתארגנים כמה מחזיקים גדולים להתנגדות רועשת למתווה. אותם מחזיקים טוענים כי תשובה משך מדלק דיבידנדים של יותר מ־2 מיליארד שקל לאורך השני, וטוענים שהגיוס חייב להיות ברמה גבוהה יותר, כדי שתשובה יזרים סכום גבוה יותר שיחזק את ההון שלה. עם זאת, נציגות האג"ח כוללת חברים ותיקים שהיו שותפים להסדרים הגדולים בשוק ההון, ותשובה זוכה להערכה מצידם בשל העובדה שאיננו מתחבא מאחורי המנהלים שלו, כפי שנהגו טייקונים אחרים שהגיעו להסדרי חוב, אלא מופיע בעצמו לשיחות ומדבר עימם ישירות.

גם העובדה שדלק הצליחה לממש במהירות נכסים שונים, כמו מניות כהן פיתוח והנדסת התפלה, זוכה להערכה בקרב המחזיקים. החברה טוענת כי היא סולוונטית ויכולה לעמוד בתשלום חובותיה, ובנקודה הזו המחזיקים חלוקים עליה, אם כי לא ממהרים להגיע לבית המשפט להעמיד את השאלה למבחן.

 

בעל השליטה בדלק יצחק תשובה והמנכ"ל עידן וולס
בעל השליטה בדלק יצחק תשובה והמנכ"ל עידן וולס צילום: אוראל כהן

 

x