בלעדי לכלכליסט
הבורסה נגד המדינה: תובעת את האוצר על אי תשלום עמלות בסכום של 17 מיליון שקל
בדיקת הספרים בבורסה העלתה כי המדינה לא שילמה לה עמלות במשך 7 שנים על רישום במאגר ההשאלות; התביעה הוגשה בבית המשפט הכלכלי בת"א לאחר שכשלו הנסיונות להגיע לפשרה עם החשב הכללי; משרד האוצר: "התביעה טרם התקבלה - נגיב בבית המשפט"
איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, פותח חזית מול לא אחרת ממדינת ישראל. הבורסה הגישה תביעה נגד החשב הכללי במשרד האוצר, תפקיד שבו מכהן רוני חזקיהו, בטענה שהמדינה התנערה מתשלומים המגיעים לבורסה במשך לא פחות מ-7 שנים (בין 2019-2012) בסכום כולל של 17 מיליון שקל לפני מע"מ (20 מיליון שקל אחרי מע"מ). סכום החוב הנדרש בתביעה שהוגשה לבית המשפט הכלכלי בת"א הוא עבור רישום אג"ח מדינה במסגרת מאגר ההשאלות של הבורסה.
- "אם היו סוגרים את הבורסה זה רק היה מעיד על פאניקה"
- בן זאב: יש עיוות באג"ח הממשלתיות, מעריך שהפד האמריקאי יתחיל לקנות מניות
- מנכ"ל הבורסה: "אנחנו במקום אחר לגמרי מ-2008, זה נגיף שמטפלים בו, הכלכלה לא השתתקה"
לטענת הבורסה החשב הכללי לא שילם לה מעולם על הרישום במאגר ההשאלות - מאגר שמאפשר להשאיל ניירות ערך במטרה לייצר פוזיציות שורט ולונג על הניירות, בין היתר עבור עושי שוק, בעת הנפקות שהמדינה מבצעת. בדיקה שביצעה הבורסה של הספרים שלה ב-2019 חשפה כי לא גבתה כסף מהמדינה ואף לא העבירה דרישת תשלום עבור הרישום. בעקבות הבדיקה פנתה הבורסה לחשב הכללי וספציפית לגיל כהן אחראי על תחום החוב בחשב הכללי במטרה לבצע את הגבייה.
.
אלא שאז החלה תכתובת בין הבורסה לייעוץ המשפטי של משרד האוצר במסגרתה, כך לפי טענת הבורסה, המדינה סירבה לשלם על השימוש במאגר, בניגוד לבנקים וגופים אחרים שמשלמים עבור השימוש. הבורסה חתרה להגיע לפשרה עם המדינה בנושא אך משהתברר כי זו לא תושג, הוחלט להגיש את התביעה. בסביבת הבורסה אמרו אתמול "לא יעלה על הדעת שדווקא המדינה תתנער מתשלומים לבורסה ותצפה שחברות פרטיות ישלמו אותו". עו"ד דני קפלן מייצג את הבורסה בתביעה נגד האוצר.
הבורסה היא גוף עצמאי שנסחר בבורסה ונשלט על ידי הציבור הרחב אך יש לו מאפיינים ציבורים והוא מפוקח על ידי רשות ניירות ערך ומשרד האוצר - כך שהתביעה בהחלט חריגה מאד. הבורסה נמצאת בקשר ישיר מול משרד האוצר כדי לשפר את מחזורי המסחר בבורסה ופועלת למשל לנסות ולשכנע את האוצר להפחית את מס החברות, לעודד שוק איגוח ועוד.
לאחרונה הבורסה אף יצאה בקמפיין תקשורתי שקורא לאוצר לגייס אג"ח בבורסה במטרה לסייע לעסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממשבר הקורונה. לכן עימות שכזה אינו טריוויאלי. בסביבת גורמים במשרד האוצר נטען כי הבורסה ביצעה את המהלך כאות מחאה על כך שהמשרד בחר לבצע את הנפקת האג"ח הגדולה שהוביל בשיא משבר הקורונה של אג"ח ל-100 בהיקף של 5 מיליארד דולר בחו"ל ולא בבורסה בישראל כפי שעשתה גם בעבר, אך הטענות הללו נדחות בתקיפות על ידי הבורסה.
ממשרד האוצר נמסר: "תביעת הבורסה נגד המדינה טרם התקבלה, לאחר שתתקבל נלמד את התביעה ונגיב בבית המשפט".