ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

"אם היו סוגרים את הבורסה זה רק היה מעיד על פאניקה"

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה, אמר את הדברים במפגש האונליין הראשון של כלכליסט: "הציבור הישראלי מכר עשרות מיליארדי שקלים בלי הבחנה - החינוך הפיננסי חלש עד לא קיים כאן"; על תפקידה של הממשלה במשבר: "המדינה צריכה להגיד לציבור שהיא לא תיתן לו להגיע למצב שאיןכסף לשלם משכנתא ולהביא אוכל לילדים"

נעמי צורף 17:0031.03.20
"המדינה צריכה להגיד לציבור העובדים שכרגע נמצאים מחוסרי עבודה שהיא תעמוד מאחוריהם, לא תיתן להם להגיע למצב שאין להם כסף לשלם משכנתא ולהביא אוכל לילדים", כך אמר איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה, במסגרת מפגש האונליין הראשון של "כלכליסט". הדברים נאמרו תוך שיחה עם כתבת "כלכליסט" רחלי בינדמן. "גם אם מדובר ב-20, 30 או 40 מיליארד שקל, זה הדבר שצריך להיעשות וגם הנגיד כבר נתן רוח גבית לממשלה להגדיל את הגרעון. מדובר בעצמאים ובעלי עסקי קטנים ובינוניים שבזכותם הכלכלה של המדינה פורחת, בלי מגזר עסקי ובלי אנשים שעובדים אין כלכלה, ואם אין כלכלה אין מדינה".

 

בן זאב הוסיף שהתכנית הממשלתית צריכה להתייחס לעתיד כלכלת ישראל בצורה נבונה: "המדינה צריכה לדאוג שכל הכספים האדירים של המוסדיים יושקעו חזרה בכלכלת ישראל, להביא את כל חברות הייטק הישראליות לעשות רישום דואלי של חברות עכשיו כאשר הצעות הערך האמריקאיות כבר לא כל כך נוצצות. המדינה צריכה לדאוג לכך שכל האקו-סיסטם המקומי יהיה הרבה. המשבר הזה מוכיח שכלכלה חזקה היא חלק בלתי נפרד מחוסנה של המדינה ואני מאמין שהבורסה תצא נשכרת מהדבר הזה."

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: תומי הרפז

 

למה לא סוגרים את בורסה למה לא נותנים לדברים להרגע ואז לחזור לסחור כרגיל?

"כמו שאף אחד לא חושב שאפשר לסגור את הבנק שלו ליום, יומיים, שבוע או שבועיים, אותו דבר בדיוק זו הבורסה. בבורסה שלנו מושקעים החסכונות של המשק הישראלי זה אומר שכל בן אדם שרוצה לקנות יכול וגם כל בן אדם שרוצה למכור גם יכול. אם מישהו היה סוגר את הבורסה זה רק היה מעיד על פאניקה ועל בעיה אמיתית שקיימת במדינה. היות שאין למדינת ישראל שום בעיה אמיתית, נהפוך הוא, אנחנו כלכלה חזקה - נכנסנו למשבר הזה עם יחס חוב תוצר נמוך עם אבטלה נמוכה של מתחת ל-4 אחוזים, עם צמיחה יפה, אנחנו צריכים לוודא שאחרי שהסיפור של הקורונה יסתיים המשק יצא מחוזק ונביא עוד השקעות זרות מכל העולם שיראו איך הכלכלה הישראלית התנהלה בצורה נכונה וחכמה".

 

אבל אנחנו רואים את החוסכים והמשקיעים בקרנות הנאמנות ממהרים למשוך את הכספים ועושים טעויות שהן אולי בלתי הפיכות. אולי עדיף שנמנע מהם לעשות את זה?

"יש תופעה שלצערי חוזרת על עצמה גם במשברים אחרים בהיסטוריה של הבורסה, והיא שהציבור הרחב רואה את הכותרות בעיתונים ורץ ומוכר את קרנות הנאמנות שלו. במרבית המקרים השוק מתקן בחזרה, והשוק בישראל תמיד תיקן בחזרה לכל אורך ההיסטוריה מאז 1953 שהבורסה נפתחה. ואז מה שקורה זה שאותו ציבור רחב לא משתתף בעליות והרבה פעמים חוזר מאוחר מידי. כמובן שכל אחד צריך לקבל החלטות השקעה שנכונות לו. המאפיין הייחודי של המשבר הזה הוא שבגלל שהוא הגיע מעולם הבריאות כל הנושא של חרדה, פאניקה והפן הפסיכולוגי הרבה יותר חזק כאן. את הירידות אנחנו רואים גם אצלנו וגם בכל השווקים האחרים בעולם".

 

מה דעתך על הרעיונות וההצעות לאפשר משיכת קרנות ההשתלמות ללא קנס? אנשים זקוקים לכסף

"זה רעיון גרוע. ההיסטוריה מלמדת שלמשוך כספים אחרי גל משמעותי של ירידות זה אומר לקבע הפסד משמעותי. היתרון בבורסה זה שהיא משקפת את הכלכלה הישראלית וכשמסתכלים על הכלכלה, בטח במשבר שהוא לא משבר אמיתי, כלומר מדובר בדבר חיצוני שבא ומשתק את הכלכלות בעולם, אנחנו רואים שאפשר בצעדים נכונים של הממשלה להתניע מחדש ולהביא לכך שהכלכלה תעבוד כמו שצריך. בכל המחקרים רואים שההשקעה במדדי הבורסה, במניות ובאג"ח היא השקעה מנצחת עם תשואה חיובית לאורך טווח ארוך".

 

אבל השאלה האמיתית היא כמה זמן זה יימשך? אנחנו יודעים שבשנת 1929 במשבר הגדול בארה"ב לקח למדדי הבורסות הרבה זמן לחזור לעצמם, אז אולי עדיף כן להתבצר במזומן כי אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ימשך?

"אין ספק שמי שחושב שהתסריט של 1929 הולך לחזור על עצמו חושב שלבורסות יש עוד דרך לרדת למטה. כרגע התרחיש המרכזי בעולם זה שאנחנו לא הולכים להגיע למצב של 1929, שם הייתה בעיה אמיתית ריאלית בכלכלה מצד אחד ומצד שני במדיניות של הבנק המרכזי שלא רק שלא תרמה למשק כדי להתאושש אלא גם חנקה אותו. אנחנו רואים בעולם מדינות כמו ארה"ב, גרמניה, קנדה שבונות ומביאות תכניות תמריצים מאוד משמעותיות כי הם מבינים שכמה שהם לא ישקיעו עכשיו כדי לעזור לכלכלה לעבור את תקופת הביניים הזו, להתניע כלכלה מחדש יעלה הרבה יותר כסף".

 

ומנגד אנחנו רואים פה את מקבלי ההחלטות במדינת ישראל קצת שומרים את הכסף בכיס. לא רואים תכניות כמו בארה"ב טרמפ מזרים סכומי עתק למשק אתה חשוב שאנחנו צריכים ללמוד מהם ולעשות אותו דבר?

"בגדול כן. אני אגיד שכן ראינו את בנק ישראל עושה צעדים שלא ראינו אותו עושה בעבר, הגיב בצורה נכונה וגם שחרר את הלחץ בשוק המט"ח, שבו היה לחץ משמעותי שגרם לתגובת שרשרת לגבי המוסדיים ואיך הם משקיעים בתקופה הזו. גם העובדה שהתחיל לרכוש אג"ח ממשלתי סייעה. אנחנו מחכים שהממשלה תלך בדרך של ממשלות אחרות".

 

בעוד שבארה"ב הבורסה עולה ויורדת, פה יש אזישהו דאון משמעותי. הפאניקה כאן יותר גדולה, איך אתה מסביר את זה? הבורסה הישראלית קטנה מידי? לא מספיק נזילה לעומת הבורסות בעולם?

"בהיבט הנזילות דווקא המשבר של השבועות האחרונים, שבו רואים את היקף המסחר שגדל אצלנו במניות ובאג"ח, מראה שכן יש נזילות, כי אם לא הייתה נזילות לא היו מחזורים. אני כן חושב שיש מאפיין ייחודי לשוק הישראלי שמאוד שונה מארצות הברית והוא קשור דווקא בנושא של החינוך פיננסי שחלש עד לא קיים כאן. התרבות של לקחת כל עשור ולבחון מה הייתה תשואת המניות, בישראל זה הרבה פחות קיים ולכן כל פעם שיש משברים הציבור הרחב נלחץ והרבה פעמים הולך ופשוט מוכר..

 

במשבר הזה המכירות היו מאוד גבוהות, הציבור הישראלי מכר עשרות מיליארדי שקלים בלי הבחנה. מנהלי הקרנות שחייבים להביא מזומן ללקוחות שלהם מוכרים את הנכסים שהכי קל למכור שזה בין השאר אג"ח ממשלתי, המוסדיים הישראליים שבעשור האחרון השקיעו הרבה בחו"ל, היו צריכים היו צריכים להביא כל יום מאות מיליוני דולרים לחו"ל, כלומר לקנות את הדולר. גם המוסדיים הישראליים נקלעו למצוקת נזילות וגם הם בניגוד למה שקרה בשווקים אחרים בעולם מכרו אג"ח ממשלתי בשביל שיהיה להם מזומן".

 

אבל בשורה התחתונה הבורסה הישראלית עושה פחות טוב מבורסות בעולם אז אולי דווקא זה יגרום לזה שהמוסדיים בישראל יסיטו השקעות לחו"ל והבורסה כאן עוד יותר תדעך, אין חשש כזה?

"שנת 2019 הייתה שנה יוצאת מן הכלל בבורסה, עם ביצועים של כל המדדים שהיו חיוביים גם במניות וגם אג"ח. מדד הנדל"ן עשה למעלה מ-70 אחוז, תל אביב 90 עשה 39 אחוז. זו הייתה שנה יוצאת מן הכלל. הבורסה שלנו זו בורסה שהמשבר מהווה לה הזדמנות, ולמה? כי כשאנחנו מסתובבים בסופרים, הסופרים בישראל מלאים. בניו יורק ולונדון הם ריקים. מעבר לזה שמגיעה מילה טובה לכל החברות הציבוריות שנסחרות פה ומספקות את זה ללקוחות, יש יתרונות במדינת ישראל: הרבה מהדברים מיוצרים פה, המדינה לא יותר מידי גדולה, יש הרבה ילודה ודווקא מה שקרה במשבר הזה צריך להביא לכך שהתכנית שהממשלה תצא איתה צריכה להתייחס לא רק למחר אלא גם למחרתיים.

 

כשהדבר הזה יגמר, כמה זמן אתה מעריך שיקח לבורסה לתקן?

בדרך כלל אנשים סוחרים לפי ציפיות ואני מתאר לעצמי שכל הסיפור של הקורונה יסתיים דה פקטו, שזה כבר כבר יסתיים בכל מה שקורה בבורסה.

 

 

x