בלעדי לכלכליסט
קבוצת דלק הגישה תשקיף לרשות ני"ע ולבורסה לגיוס הון
דלק ביקשה לקבל אישור בהליך מהיר במטרה לגייס 200 מיליון שקל בימים הקרובים, מתוך 400 מיליון שקל עד סוף השנה. הגיוס הוא אחד התנאים המרכזיים של נציגות מחזיקי האג"ח שלא להעמיד לפירעון מיידי את החוב של קבוצת דלק
קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה (61.2%) הגישה תשקיף לאישור רשות ני"ע על מנת לגייס הון, כך נודע ל"כלכליסט". הבקשה הוגשה גם לבורסה. קבוצת דלק ביקשה לקבל אישור בהליך מהיר במטרה לגייס 200 מיליון שקל בימים הקרובים. הגיוס הוא אחד התנאים המרכזיים של נציגות מחזיקי האג"ח של דלק, שתצביע מחר על העמדת החוב כלפי המחזיקים, שעומד על כ־6 מיליארד שקל, לפירעון מיידי. חברי הנציגות — יוני שר מהראל, שמואל אשל ממנורה ואוהד שריד מפסגות — דורשים שדלק תגייס 400 מיליון שקל, והסכימו לפריסה של שלוש מנות (200 מיליון שקל בשלב הראשון ושני גיוסים נוספים של 100 מיליון שקל כל אחד).
- יצחק תשובה: "הבנקים לא רגועים ומתנהגים כלפינו באגרסיביות"
- מחזיקי האג"ח דורשים מתשובה שעבוד על 40% ממניות דלק קידוחים
- הפניקס נסוגה מרכישת ההלוואה שהעמיד לאומי לדלק
אתמול התקיימה שיחה בין בכירי דלק לנציגות, שבמהלכה שמע תשובה דברים קשים. "אי אפשר להתקדם איתכם", אמר רענן קליר, היועץ המשפטי של הנציגות, לתשובה. "מסכמים איתכם דברים בעל פה, אתם חוזרים בכם בכתב ושולחים נוסח אחר לגמרי מזה שסוכם. אתם רוצים לקיים עוד ועוד פגישות, אבל לא מוכנים להתחייב על כלום. לא על גיוס הון, לא על מסמך Stand Still ולא על שעבודים על נכסים לאחר שייפרעו חובות לבנקים".
אשל הביע גם הוא את מורת רוחו. "המציאות הפוכה ממה שאתה מציג", אמר לתשובה. "אתה מציג מצג שלפיו אתם רוצים להתקדם, אבל אתם לא חותמים על כלום. מאז 5 באפריל אנחנו מקיימים דו־שיח, אבל בכל פעם שהגענו להבנות, או שחשבנו שהגענו להבנות, הסתבר שהשורה התחתונה מבחינתכם היתה 'הבטחנו, אבל לא הבטחנו לקיים'. כל מה שעליו הסכמנו בעל פה — התניתם את הביצוע בעוד התניות. אתם חוזרים על האמירה שאתם מוכנים לשבת איתנו, אבל לא זזים מילימטר".
בתגובה לדברים אמר תשובה כי קבוצת דלק מוכנה לשעבד 30% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים שברשותה ברגע שישוחררו משעבוד לבנקים. מדובר בשיפור, שכן עד היום קבוצת דלק הסכימה לשעבד 20% מיחידות ההשתתפות. כמו כן, דלק מציעה לשעבד למחזיקים את תמלוגי־העל ממאגר לווייתן, תוך שהיא שומרת לעצמה את הזכות למכור אותם.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"אני לא חושב שיש תחליף לפגישה פרונטלית", אמר תשובה, והוסיף כי "אנחנו מבקשים ומבקשים, ואתם לא מוכנים לשבת איתנו. אנחנו עושים הכל כדי לרצות אתכם ולהבטיח שלא תיפגעו. היתר תלוי בכם". גם עו"ד צורי לביא, שמייצג את דלק, ביקש מחברי הנציגות להגיע לפגישה פרונטלית, וטען כי כך ניתן להגיע להסכמות.
יניב צלאל, נציג קרן כלירמק, אמר לנציגי החברה: "דלק אינה סולבנטית. יש לנו זכות להעמיד את החוב לפירעון מיידי, ואם נעשה זאת, אין לכם איך לשלם. למה הקדמתם תשלום של 50 מיליון שקל לבנק לאומי אם אין לכם איך לשלם לנו כשנדרוש זאת? החברה היתה צריכה לגייס הון לפני חודשיים, אבל לא עשתה זאת רק משום שלתשובה אין מספיק נזילות והוא לא רוצה להיות מדולל". יריב פילוסוף מפירמת הייעוץ גיזה־זינגר־אבן שמייעצת לדלק ענה לצלאל: "החברה היתה בבלק־אאוט מ־10 במרץ ועד שפרסמה דו"חות כספיים. עכשיו אנחנו פועלים לגייס הון מיידי. צריך לפרוע חובות לבנקים מהר כדי לשעבד את יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים. אם נצליח בזה, נוכל לעבור לשלב השני — חיזוק הביטחונות למחזיקי האג"ח". תשובה עצמו אמר לצלאל שישתתף בגיוס ההון, אולם לא פירט באיזה היקף. אם יבוצע גיוס של 400 מיליון שקל, על תשובה להזרים 260 מיליון שקל כדי לא להיות מדולל — והוא לא התחייב לכך.
רם צרפתי, מחזיק אג"ח פרטי, שאל את אנשי דלק אם החברה נמצאת בהפרות של אמות מידה פיננסיות מול בנקים נוספים, אך לא קיבל תשובה. מנכ"ל קבוצת דלק עידן ולס ציין כי למעט בנק לאומי וסיטיבנק, אף בנק לא דרש פירעון מיידי. בנקודה זו אמר תשובה: "הבנקים לא רגועים ועלולים לגרום לנזק. האיומים שלכם גורמים להם להתנהג עוד יותר באגרסיביות".
על מנת שמחזיקי האג"ח יאשרו את העמדת החוב לפירעון מיידי, יש צורך ברוב של 75%. ההצבעה לא תהיה אחידה, שכן לא כל המחזיקים סבורים שזו הפעולה הנכונה. דן אבנון, מהרמטיק נאמנויות, אמר כי העמדת החוב לפירעון מיידי תגרום לעצירה מיידית של המסחר באג"ח ושלא כל המחזיקים מעוניינים בכך. מחזיקי הסדרות הארוכות, ל"א, ל"ג ול"ד, שמשקלם גדול יותר, צפויים להצביע בעד, בעוד מחזיקי הסדרות הקצרות צפויים להצביע נגד.