החברה שהקפיצה את וול סטריט בגלל ניסוי חיובי בחיסון לקורונה - והקשר הישראלי
התרופה של מודרנה גרמה לייצור נוגדנים לנגיף הקורונה בכל 45 האנשים שהשתתפו בניסוי; המנהל הרפואי של החברה הוא טל זקס הישראלי; דירקטור לשעבר במודרנה שמונה ליועץ הבית הלבן - יממש האופציות
- השר בנט: "פריצת דרך משמעותית במציאת נוגדן לקורונה"
- ביל גייטס על החיסון לקורונה: מי יקבל אותו ראשון?
- פרופ' יונתן גרשוני: "חיסון לקורונה יהיה זמין רק סביב סתיו 2021"
המנהל הרפואי של מודרנה הוא פרופ' טל זקס הישראלי, בעל ניסיון עשיר בתעשיית הרפואה ובתחום ההמטולוגיה. הוא התחיל את הקריירה שלו בלימודי רפואה באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. הניסוי של מודרנה מתבצע בתמיכה ובשיתוף פעולה עם הממשל האמריקאי, והחברה מתכוונת להתקדם בניסוי ולהגדיל משמעותית את מספר המשתתפים.
עד כה אף תרופה מבוססת RNA של מודרנה לא הצליחה לעבור את כל השלבים הנדרשים בפיתוח ולקבל אישור FDA לשיווק. מניית מודרנה קפצה ביותר מ-250% בשלושת החודשים האחרונים, על רקע הדיווחים בדבר ההתקדמות המדורגת בפיתוח התרופה - שווי השוק שלה, לאחר שזינקה היום ב-20%, עומד על 29.7 מיליארד דולר.
במסגרת הניסוי הנוכחי, כל אחד מהמשתתפים קיבל מינון של 25 מיקרוגרם, 100 מיקרוגרם או 250 מיקרוגרם, כשבכל קבוצה היו 15 משתתפים. הם קיבלו כל אחד שתי מנות של החיסון הפוטנציאלי בהזרקות בזרוע העליונה בהבדל של 28 יום אחת מהשנייה.
ביום ה-43 – שבועיים לאחר קבלת המנה השנייה – רמות הנוגדנים אצל האנשים בקבוצת 25 המיקרוגרם היו כמו הרמות שנמדדו בבדיקות הדם של אנשים שהחלימו מהמחלה, כך לפי הודעת החברה. בנוסף, המשתתפים בקבוצת 100 מיקרוגרם היו עם נוגדנים "ברמה גבוהה משמעותית" מאשר אצל חולים בהחלמה. עם זאת, לא היו נתונים רלוונטיים לגבי המנה השנייה אצל המטופלים שקיבלו 250 מיקרוגרם.
המדענים מקווים שהנוגדנים יספקו הגנה מסוימת מהידבקות במחלה, אך התיאוריה הזו עדיין אינה ודאית מכיוון שלא נחקרה מספיק וכי ייתכן שחלק מהמטופלים שהבריאו נדבקו שוב בנגיף. בשלב זה עוד אין טיפול רשמי למחלה, שגרמה למותם של מעל 315 אלף אנשים ברחבי העולם ולהידבקות של 4.7 מיליון, כך לפי הנתונים שאספו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. בארה"ב ההערכה היא כי ייצור חיסון למניעת הקורונה ייארך לכל הפחות 12-18 חודשים.
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO) חברות בעולם עובדות על מעל מאה חיסונים, כששמונה מהם בשלב הניסוי בבני אדם.
מודרנה היא החברה הראשונה שמפרסמת נתונים על הניסוי הקליני בבני אדם. בחברה מקווים להתחיל בשלב השלישי בניסוי ביולי. בשלב השני שיוצא לפועל בימים אלה ישתתפו 600 אנשים. אם החיסון יתגלה כיעיל ובטוח לשימוש, הוא ייצא לשוק בתחילת 2021, כך לפי החברה.
השלב הראשון התבצע במכון לחקר הבריאות קייזר פרמננטה בוושינגטון, סיאטל. השתפו בו 45 גברים ונשים לא בהיריון בגילי 18-55.
דירקטור לשעבר במודרנה שמונה ליועץ הבית הלבן - יממש האופציות
בתוך כך, ד"ר מונסף סלאווי (Moncef Slaoui), חבר לשעבר בדירקטוריון מודרנה, יממש את האופציות שניתנו לו בחברה בעקבות מינויו כראש הצוות של הבית הלבן בענייני החיסון לקורונה – במטרה למנוע ניגוד אינטרסים.
נציג מטעם מודרנה מסר היום על כוונתו של סלאווי למכור את האופציות שניתנו לו בחברה המפתחת בעצמה חיסון לקורונה. "אנחנו מאשרים שד"ר סלאווי מוכר את כל ההון שלו במודרנה, כך שלא ייוצר ניגוד עניינים בתפקידו החדש", נאמר בהודעה.
סלאווי דחה בשלב מוקדם את טענת ניגוד העניינים. במענה לביקורת שהציגה הסנאטורית אליזבת בוורן על המצב הבעייתי שנוצר צייץ בטוויטר: "אין ניגוד עניינים ולא היה מעולם". הציוץ נמחק אחרי זמן מה ובסופו של דבר החליט סלאווי להכיר בבעיה ולמכור את הניירות שבידיו.
בתדרוך שערך בסוף השבוע נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, בנושא צוות החיסונים, הוא אמר כי "אנחנו סבורים שיושג חיסון בעתיד הקרוב, ואם אכן יהיה כך - מדובר בצעד חשוב קדימה". עם זאת הדגיש: "ארה"ב תתגבר על משבר הקורונה - עם חיסון או בלעדיו".
הנשיא האמריקאי קבע לוח זמנים שאפתני להשגת חיסון נגד קורונה - עד סוף 2020. עם זאת מומחים שונים מטילים בכך ספק. למשל, ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה למגפות בבית הלבן, אמר כי ייתכן שייקח שנה למצוא חיסון לנגיף.
טראמפ הוסיף כי ארה"ב תסייע בהפצת החיסון אם הוא יפותח במדינה אחרת. לדבריו, "עם או בלי חיסון, אנחנו חוזרים".
בסוף השבוע שעבר, חברת הביופארמה סורנטו (Sorrento) הכריזה על הצלחה בניסוי פרה-קליני בנוגדנים לנגיף הקורונה. מניית החברה בוול סטריט זינקה ב-158%.
לפי הודעת החברה, בניסוי שנערך במשך ארבעה ימים, נמצא כי הנוגדנים מנעו הדבקת תאים בריאים ב-100% מהמקרים שנבדקו. סורנטו מתכננת לייצר "קוקטייל נוגדנים" למטופלים שנמצאים בקבוצות סיכון.