$
שווקי חו"ל

בדרך להשתלטות על דלק US? קרל אייקן תפס פוזיציה בחברה

המשקיע האקטיביסט, שידוע במעורבות מוגברת ואגרסיבית באחזקותיו, הגיע לנתח של 14.8% בחברת האנרגיה, בראשות המנכ"ל עוזי ימין וסמנכ"ל הכספים ראובן שפיגל. אייקן תכנן להעמיד לדלק US הצעת רכש עוד ב־2016, אך המהלך לא יצא אל הפועל

גולן חזני 06:4320.05.20

חברת האנרגיה דלק US כבר אינה בשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, אולם במקביל לסערה שחווה החברה־האם לשעבר, היא חווה סופה משל עצמה. לפי מסמכים שהוגשו לאחרונה לרשות ני"ע האמריקאית (SEC), המשקיע האקטיביסט ומחולל הסערות קרל אייקן הגיע במרץ לאחזקה של 14.8% בחברה, באמצעות רכישה של 10.5 מיליון מניות והשקעה כוללת של 166 מיליון דולר. בכך הפך לבעל המניות הגדול בחברת האנרגיה, שנסחרת ללא גרעין שליטה בבורסת ניו יורק. עם בעלי המניות הגדולים שלה נמנים גופים כמו ענקית ההשקעות בלאקרוק (6.7%) וחברת הקרנות הענקית ואנגארד (11.5%).

 

אייקן הגיע דווקא לאחזקה זאת משום שלפי חוקי ני"ע בארה"ב, מי שמחזיק ביותר מ־15% נדרש לשלל גילויים, שמהם אייקן מנסה להימנע, לפחות בשלב זה. המהלך מעורר עצבנות בחברה, שרואה בו צעד בדרך לניסיון השתלטות, בצל ההיסטוריה של אייקן. אין לנו ברירה אלא לנקוט פעולות כדי למנוע את שינוי השליטה בחברה ללא פרמיה, בתנאים שלא ישיאו ערך מספק לבעלי המניות", ציינה.

 

כבר פזל אליה ב־2016

עד כה אייקן לא ביצע שום מהלך להכנת הקרקע להשתלטות על דלק US, אך באוגוסט 2016 תכנן להעמיד לה הצעת רכש באמצעות חברת האנרגיה CVR שבשליטתו (82%). CVR נסחרת כיום לפי שווי של 2.2 מיליארד דולר, בעוד דלק US לפי 1.6 מיליארד דולר. לפני ארבע שנים הפער היה קטן יותר: CVR נסחרה לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר, בעוד דלק US נסחרה לפי שווי של 920 מיליון דולר. שתי החברות נפגשו קשות ממשבר הקורונה, ששלח את מחירי הנפט לירידות חדות, אולם הספיקו לעלות ביותר מ־100% מאז השפל שאליו הגיעו בחודש מרץ.

 

מה דעתך על מניית דלק US:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

שלוש אפשרויות עומדות בפני אייקן. הראשונה, מימוש המניות שרכש ברווח נאה, שכן השווי שלהן עומד כבר על 222 מיליון דולר. השנייה, הפעלת לחץ על דלק US כדי ליצור שיתופי פעולה בינה לבין CVR, ואף לדחוף למיזוג ביניהן. האפשרות השלישית, רכישת עוד מניות דלק US והנעת מהלך השתלטות עליה - בין אם באמצעות תפיסת יותר מקומות בדירקטוריון, ובין אם בהצעת רכש.

 

הקודקודים מישראל

 

קרל אייקן קרל אייקן צילום: רויטרס

 

דלק US הוקמה על ידי קבוצת דלק ועוזי ימין, שמכהן בה כמנכ"ל. ב־2015 הושלם המיזוג עם אלון USA של קבוצת אלון, שהייתה אז בשליטת שרגא בירן ודודי ויסמן. במקביל מימשה קבוצת דלק את אחזקותיה בחברה, עד שמכרה את כולן בתמורה מצטברת של כ־4 מיליארד שקל. כיום דלק US מפעילה שישה בתי זיקוק הפזורים בקליפורניה, לואיזיאנה, טקסס וארקנסו, בעלי כושר זיקוק מצרפי של 300 אלף חביות נפט ביום. לאחרונה מכרה החברה בית זיקוק בבייקרספילד תמורת 40 מיליון דולר. בבעלותה מפעלי אספלט, רשת של 307 תחנות דלק וחנויות נוחות בטקסס ובניו־מקסיקו, וכן פעילות הולכת נפט ואחסון דלקים באמצעות החברה־הבת דלק לוגיסטיקס.

 

חרף הניתוק מקבוצת דלק והעובדה שאינה נסחרת בתל אביב, דלק US עדיין בעלת סממנים ישראליים מובהקים, לפחות בנוגע לקודקודיה. מלבד ימין עומד בראשה סמנכ"ל הכספים ראובן שפיגל - מי שהיה מנכ"ל בנק דיסקונט, מנכ"ל דיסקונט ניו יורק ומנכל דלק נדל"ן, שהיתה חברה־בת של קבוצה דלק. שלמה זוהר, שהיה יו"ר בנק דיסקונט, מכהן בדירקטוריון דלק US.

 

בחש באיביי, דל ואפל

העבר של אייקן מסביר למה בדלק US חוששים. אייקן, ששווה 14.2 מיליארד דולר על פי פורבס, גילה מעורבות מוגברת בשלל חברות שבהן החזיק. במרץ האחרון הגדיל את אחזקותיו באוקסידנטל פטרוליום לכמעט 10%, ובכך הגביר את המאבק שלו לשליטה בחברת הנפט. במסגרת מאבק על חברת המחשבים Dell, הגיש אייקן באוגוסט 2013 תביעה נגד הדירקטוריון במטרה לעצור הצעת רכש מתחרה לשלו. חרף מאמציו, המייסד מייקל דל הפך את החברה לפרטית. גם בענקית הטכנולוגיה אפל אייקן התערב. הוא יצא נגד דירקטוריון אפל בניסיון להגדיל את תוכנית הרכישה העצמית שלה. גם אחרי שהלחץ עבד, אייקן פרסם מכתב פתוח למנכ"ל אפל ודחק בחברה לרכוש עוד. אייקן נאבק גם בענקית המסחר איביי, וביקש לפצל מתוכה את החברה־הבת פייפאל, כדי להשיא ערך למשקיעים. הנהלת החברה סירבה, אך ב־2015 התממש הפיצול.

x