$
שווקי חו"ל

תחזית הפד: כלכלת ארה"ב תתכווץ השנה ב-6.5%; לא צופה העלאות ריבית עד 2022

הבנק המרכזי בארה"ב הותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי - ועדכן את התחזיות שלו לראשונה לאחר משבר הקורונה; האינפלציה השנה צפויה להסתכם ב-0.8%; שיעור האבטלה השנה צפוי לעמוד על 9.3%, ולרדת ל-6.5% ב-2021, ול-5.5% ב-2022

שיר רייטר ומיקי גרינפלד 21:0110.06.20

הבנק האמריקאי המרכזי, הפדרל ריזרב, צופה עבור 2020 שיעור אבטלה ממוצע של 9.3% בארה"ב, וירידה של 6.5% בכלכלה (צמיחה שלילית). הבנק חוזה ששיעור האבטלה ב-2021 יעמוד על 6.5% וב-2022 על 5.5%. הפד חזר על עמדתו שלפיה ישתמש במגוון רחב של כלים כדי לתמוך בכלכלה.

 

האינפלציה, לפי חישוב PCE, תעמוד על 0.8% ב-2020, ותעלה ל-1.6% ב-2021, ל-1.7% ב-2022 ול-2% ב-2023. בחודש מרץ השנה נמנע הבנק מפרסום התחזית הכלכלית שלו, בעקבות חוסר הוודאות שגרר משבר הקורונה.

 

 

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, בתחילת מרץ השנה ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, בתחילת מרץ השנה צילום: איי אף פי

 

 

הבנק המרכזי חזר על ההתחייבות שלו מחודש אפריל, לפיה הוא "מצפה לשמור על טווח היעד הזה, עד שיהיה ביטחון כי הכלכלה עברה את האירועים האחרונים ועלתה על המסלול להשגת יעדי התעסוקה והיציבות המקסימליים".

 

הבנק בהובלת היו"ר ג'רום פאוול הותיר הערב (ד') את הריבית במשק ללא שינוי, בטווח שבין 0% ל-0.25%. בהצהרה שהתלוותה להחלטה, ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC) אותתה כי הריבית תישאר ברמתה האפסית עד שהמשק יתאושש מהשפעות משבר הקורונה, ובבנק לא צופים העלאות ריבית עד 2022. שניים מ-17 בכירי הפד סברו כי דווקא יש סיכוי שהריבית תעלה ב-2022.

 

עוד אמר הפד כי ימשיך בתוכנית רכישת הנכסים, "לפחות בקצב הנוכחי", עם יעד של רכישת אג"ח ב-80 מיליארד דולר בחודש ואגרות חוב מגובות משכנתאות ב-40 מיליון דולר בחודש.

 

לפי הודעת הפד, "התפרצות מגיפת הקורונה גורמת למצוקה עצומה, אנושית וכלכלית, בכל רחבי ארה"ב וכך גם ברחבי העולם. הנגיף והאמצעים שננקטו בניסיון להגן על בריאות הציבור הובילו לנסיגה חדה בפעילות הכלכלית ובה בעת לזינוק בפיטורי עובדים. ביקושים נמוכים ומחירי נפט נמוכים באופן קיצוני לוחצים כלפי מטה את רמות המחירים. התנאים הפיננסיים השתפרו, במידה מסוימת הודות למדיניות שכללה צעדי תמיכה בכלכלה והזרמת אשראי למשקי הבית.

 

המשבר המתמשך של בריאות הציבור ימשיך להכביד באופן מהותי על הפעילות הכלכלית, על התעסוקה ועל רמות האינפלציה בטווח הקרוב וימשיך להשפיע על רמות הסיכון לכלכלה בטווח הבינוני".  

 

פאוול במסיבת העיתונאים: על הקונגרס לנקוט בצעדים נוספים

 

במסיבת העיתונאים הווירטואלית שלאחר ההודעה אמר פאוול כי הכלכלה מתחילה לנוע, אך היא עדיין חלשה. "התאוששות מלאה לא צפויה עד שהאנשים ירגישו מספיק בטוחים להיות מעורבים במגוון פעילויות". עוד אמר כי הפד ימשיך לרכוש נכסים עד שהכלכלה תהיה בדרך להתאוששות. הוא אמר כי על הקונגרס לנקוט צעדים פיסקאליים נוספים ולהציע עוד תמריצים.

 

פאוול הוסיף כי הפד צריך להיות צנוע ביכולת שלו להרים את האינפלציה ליעד של 2%. במענה לשאלה למה הפד לא משתמש בכל האמצעים שניתן להעלות על הדעת, גם הקיצוניים ביותר, אמר פאוול שהפד כבר עושה הרבה מאוד על מנת להאיץ בכלכלה.

 

פאוול התייחס לדו"ח התעסוקה האחרון שהראה תוספת של 2.5 מיליון משרות בחודש מאי, לעומת צפי לאובדן של 7 מיליון משרות, ואמר כי מדובר "בהפתעה הגדולה ביותר בתחום הנתונים אי פעם".

 

יו"ר הבנק שיבח את הקונגרס על כך שסיפק, ובמהירות, "תמיכה גדולה ועצמתית" לכלכלה. אולם הוא מודאג מהנזק לכלכלה בטווח הארוך - שכדי למנוע אותו הקונגרס והפד יצטרכו לעשות יותר. הוא סירב לתת עצות ספציפיות לקונגרס

 

צפו במסיבת העיתונאים של ג'רום פאוול

 

 

 

 

בהתייחסות להפגנות והמהומות בארה"ב בעקבות הריגתו של העצור ג'ורג' פלויד, אמר יו"ר הפד כי הכלכלה האמריקאית צריכה לספק הזדמנויות שוות, ולהיות פתוחה לכל הקבוצות באוכלוסייה. לדבריו, "אין מקום לגזענות בפדרל ריזרב ובחברה כולה".

 

ב-16 במרץ השנה ביצע הבנק בהובלת היו"ר ג'רום פאוול צעד משמעותי, כשחתך את שיעור הריבית באחוז - מטווח של 1%-1.25% ל-0%-0.25%. החלטת הריבית באמצע מרץ לא הייתה מתוכננת לפי לוח הזמנים הקבוע, ונעשתה כצעד דרמטי כדי לבלום את השפעות מגפת הקורונה על המשק ולנסות להגן על הכלכלה האמריקאית מפני סכנת מיתון. בנוסף הודיע אז הפד על תוכנית להקלה כמותית בהיקף עצום של 700 מיליארד דולר.

 

במסגרת סדרת המהלכים שעליה הכריז הפד הוא הפחית את דרישת רזרבות ההון שלו לאלפי בנקים לאפס. במקביל מסר כי בצעד עולמי מתואם עם בנקים מרכזיים ברחבי העולם - ובהם בנק קנדה, בנק אנגליה, בנק יפן, הבנק המרכזי האירופי והבנק הלאומי השוויצרי - ננקטו צעדים להגברת נזילות הדולר. צכד נוסף שבו נקט הפד היה הפחתה דרמטית של שיעור הלוואות החירום הניתנות לבנקים ל-0.25% לצד הארכת תקופת ההלוואות ל-90 יום.

 

לפי תחזית שפירסם היום ה-OECD, כלכלת ארה"ב צפויה להתכווץ השנה ב-7.4% או פחות. בארגון אמרו כי הכלכלה העולמית תסבול מההאטה הגדולה ביותר בזמן שלום במאה השנים האחרונות, לפני שתתאושש מהמיתון בשנה הבאה.

 

הישיבה של ה-FOMC התקיימה ברקע תחילת החזרה לשגרה ברחבי העולם, לאחר הסגר וההגבלות שהוטלו כדי לבלום את התפשטות המגפה. לפי דו"ח התעסוקה שהתפרסם ביום שישי בארה"ב, למשק האמריקאי נוספו 2.5 מיליון משרות במאי - הזינוק החד ביותר מאז 1939 - ושיעור האבטלה ירד ל-13.3% לעומת 14.7% באפריל.

 

בשוק ציפו לנתונים גרועים יותר, וחזו כי שיעור האבטלה עלה ל-19% ומספר המשרות ירד ב-7.25 מיליון משרות - בהמשך לכ-20 מיליון משרות שאבדו באפריל.

 

 

x