בלעדי לכלכליסט
קרנות הנאמנות לבורסה: התערבו בשינוי המדדים הקרוב או שייגרם עיוות
צניחת מניות בצל הקורונה תגרור שינוי דרמטי בעדכון המדדים הבא, עד 20% מהמדד. הבורסה: "על הבורסה לייצג את הכלכלה בטוב וברע"
עדכון המדדים הקרוב מכניס את מנהלי קרנות הסל לכוננות ספיגה: בעקבות משבר הקורונה, עדכון המדדים הקרוב צפוי להיות דרמטי ורחב במיוחד, ולכלול כניסה ויציאה של מניות רבות לעומת עדכונים רגילים. לפי הערכות בשוק, צפוי שינוי של עד 20% בהרכב המדד. בנוסף, גם המשקל של חלק מהמניות שיישארו במדד צפוי להשתנות משמעותית, כמו מניות הבנקים והנדל"ן, שמשקלן צפוי לרדת.
- סוף עידן הטייקונים בצמרת הבורסה
- גזית גלוב בצניחה: בעל הבית השתגע?
- דלק: אם ההסדר לא יאושר מחר, ההחזר למחזיקי האג"ח יהיה פחות מ-50%
בענף קרנות הנאמנות מוטרדים מהיקף המכירות והרכישות שיצטרכו לעשות בעת עדכון המדדים ב־6 באוגוסט. ההיקף הגבוה עלול להביא לעיוות בשערי המניות ולפגוע בתשואה למשקיעים. ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות זאת שלח איגוד מנהלי קרנות הנאמנות מכתב לבורסה, וביקש ממנה למתן את הקריטריונים בעדכון הקרוב, כפי שעשו חלק מחברות המדדים בעולם בעקבות המשבר. הבורסה מסרבת לכך בטענה כי על מדדיה לייצג את הכלכלה "בטוב וברע", וכי אין לנתק את המדדים מהמצב הסוער בשווקים.
לדברי איגוד הקרנות, קרנות הסל העוקבות אחר מדדי המניות הבולטים בתל אביב מנהלות נכסים של 16.7 מיליארד שקל. לפיכך, ביום העדכון ייאלצו מנהלי הקרנות לקנות ולמכור מניות בהיקף שעשוי להגיע למיליארד שקל, כדי להתאים למדדים המעודכנים.
"עדכוני מדדים בהיקפים חריגים פוגעים קשות במחזיקי היחידות בקרנות הסל", כתב לבורסה אלי בבלי, יו"ר איגוד מנהלי קרנות הנאמנות. "ניסיון העבר מלמד כי עדכוני מדדים בהיקפים כאלה מביאים לפגיעה חמורה בתשואה שממנה נהנים מחזיקי היחידות בקרנות". בבלי אף מתריע כי ייתכן שחלק מהשינויים במניות הם עיוותים שנגרמו מהמשבר ושיתוקנו בחודשים הקרובים, וכך גם עדכון המדדים הבא יהיה דרמטי.
חשש מפגיעה באמון השוק
כדי למתן את השינויים, באגוד הקרנות מציעים, למשל, שכדי שמניה תיכלל במדד ת"א־35, עליה להיות מדורגת במקום 25 ומעלה על פי שווייה במקום 30 ומעלה, כפי שקיים היום; וכדי שמניה תוצא מהמדד, עליה להיות מדורגת במקום 45 ומטה, במקום 40 ומטה. צמצמום הקריטריונים הזה אמור לצמצם את היקף השינוי במדד.
במכתב התשובה מטעם הבורסה, שעליו חתום הסמנכ"ל רובי גולדנברג, נכתב כי עמדת הבורסה היא שאין להתערב בכללי המדדים ובהרכבם, כי בשלב זה לא ניתן לחזות כיצד יסתיים המשבר ואילו חברות שיפגעו ממנו. "שינוי הכללים ופגיעה בציפיות ייצרו חוסר ודאות לגבי כללי המדדים ולגבי היכולת להסתמך עליהם, ועלול לפגוע באמון השוק במדדים ובבורסה", צויין.
בקשת איגוד הקרנות אמנם חריגה, אך לדבריהם מבוססת על צעדים דומים שנקטו עורכי מדדים בינלאומיים, שהבינו כי עדכונים בתקופה כה סוערת לא תורמים למדדים ולא למשקיעים בהם.באיגוד הקרנות מציינים כי חברת המדדים S&P החליטה בחודש מרץ לדחות את ביצוע העדכון בכמה שבועות, כדי לבצע את העדכון בפועל בתקופה שהשוק יהיה פחות תנודתי. בנוסף, במדד דאו ג'ונס 30 לא מתבצע עדכון אוטומטי - הוא תלוי בשיקולי ועדה שטרם החליטה על ביצוע של עדכון יציאות וכניסות של ני"ע במדד. זאת ככל הנראה כי ברור שיהיו שינויים דרמטיים בשווי חברות כתוצאה ממשבר הקורונה. במדד DAX 30 מתבצע עדכון אחת לשנה, בספטמבר, וקיים מנגנון שמצמצם את התנודתיות בשינויים, והוא הופך לרלוונטי כעת לאור השפעת הקורונה.
בקרב מנהלי הקרנות מאוכזבים מהסירוב של הבורסה לבקשתם. חלקם אומרים כי היא דווקא תרוויח מריבוי השינויים במדדים, היות והוא יביא לקפיצה חריגה במחזורי המסחר ביום העדכון, ובכך ישפיע לטובה על הכנסותיה מעמלות. כך, טענו, קיים אצלה פוטנציאל לניגוד עניינים בבואה להכריע בסוגיה שכזו.
באיגוד הקרנות שלחו מכתב נוסף לבורסה בניסיון לשכנע, ובו ציינו כי לפי התקנון היא דווקא יכולה להתערב בעדכון המדדים. "למיטב ידיעת האיגוד, מדריך המעו"ף קובע בעצמו את האפשרות להתערב במצבי קיצון, לפיו, בקרות מקרה אשר נקבעו לגביו כללים וועדת מדדים סבורה כי יש לנהוג לגביו על פי כללים אחרים - תקבע ועדת מדדים כיצד לנהוג בהתאם לנסיבות המקרה", כתבו באיגוד.
ענקיות ייצאו מת"א־35
חברות רבות נפגעו במשבר ומניותיהן צנחו. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", כתוצאה צפוי עדכון מדדים דרמטי, שבו חברות ענק כמו דלק, בזן, החברה לישראל, מלונות פתאל וגזית גלוב ייצאו ממדד ת"א־35. לעומת זאת, חברות אנרגיה המתחדשת וטכנולוגיה, שנפגעו פחות במשבר, צפויות להיכנס למדדים.
אחת לחצי שנה הבורסה מבצעת עדכון מדדים. מניות שלא נכללות בו ושווי השוק הקובע שלהן נמצא מעל לדירוג מסוים ייכנסו למדד, ואלו שנכללות בו אך מדורגות מתחת לסף מסוים - ייצאו ממנו. העדכון הקרוב יתבסס על מחיר המניות הממוצע בין 5 ביולי לבין 16 ביולי, על שיעור אחזקות הציבור במניות ב־30 ביוני, ועל כמות המניות הרשומה ב־16 ביולי. בעדכון זה ייצאו ממדד ת"א־35 שבע מניות המהוות כ־20% ממניות המדד, וממדד ת"א־90 יצאו 14 מניות שמהוות כ־16% ממניותיו. מרשות ני"ע נמסר כי הנושא בבחינה.