שולץ והקורונה הצליחו להחזיר את מניית העם למקומה הטבעי
חברת התרופות הישראלית, שהפכה בשנים האחרונות למניה החבוטה ביותר באחוזת בית, חזרה להיות החברה הגדולה ביותר בתל אביב במונחי שווי שוק; מ־19 במרץ, עם רוח גבית של המגפה ושל תוצאות הרבעון הראשון, טבע הוסיפה 70% לשווייה
הסדר שב על כנו: לעתים לעבר יש נטייה לחזור להווה בגלים קטנים, והשבוע שוב התרחשה בבורסת תל אביב התופעה הזו. טבע, שנחשבה במשך שנים ל"מניית העם" ולספינת הדגל של הכלכלה הישראלית, והפכה לחברה החבוטה ביותר באחוזת בית, חזרה להיות החברה הגדולה ביותר במונחי שווי שוק.
- אחרי יותר משנה: טבע שוב החברה הגדולה ביותר בבורסה
- ההזדמנות של טבע לזרוח
- מנכ"ל טבע: "שמח להודיע שלא פיטרנו אף עובד"
ביום ראשון טבע חתמה את המסחר בשווי שוק של 46.8 מיליארד שקל, לאחר שעלתה במהלך היום ב־3.4%. בכך עקפה חברת התרופות הישראלית את מי שהדיחה אותה מהפסגה – ענקית תמציות הטעם IFF שהחלה להיסחר בתל אביב לאחר שמיזגה לתוכה את פרוטרום.
משחק הכיסאות מול IFF
IFF סיימה אתמול את יום המסחר בשווי שוק של 45.8 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה ירדה ב־3%, ואילו טבע המשיכה במגמת העלייה והוסיפה 1.6% לערכה, לשווי שוק של 47.5 מיליארד שקל, תוך שהיא שומרת על המקום הראשון. רק כדי לסבר את האוזן, IFF, שהדיחה את טבע ממקומה, כאמור, איבדה ב־12 החודשים האחרונים 18% משווייה בעוד חברת התרופות הישראלית הוסיפה 43% לשווייה באותה התקופה. הזינוק של טבע, שהוסיפה יותר מ־70% לשווייה מ־19 במרץ, קיבל רוח גבית ממשבר הקורונה, בעוד מניות הבנקים, שעקפו גם הם את טבע בשווי השוק, צנחו בחדות בגלל המגפה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
טבע היתה במשך שנים רבות החברה הגדולה ביותר במונחי שווי שוק בתל אביב, כאשר באוגוסט 2015 היא נסחרה בשווי שיא של 242 מיליארד שקל. היא איבדה את הבכורה ב־12 במאי 2019, כשביום אחד מנייתה קרסה בקרוב ל־11%, בין היתר על רקע הגשת תביעה נגדה בארה"ב שבה הואשמה בהובלת תיאום וניפוח מחירים של תרופות גנריות במשך שנים. מאז המניה המשיכה לרדת, בעיקר בשל חששם של המשקיעים שהצרות המשפטיות, שלא הסתכמו רק בתביעה הזו, יעלו לטבע בקנסות ופיצויים בהיקף של מיליארדי דולרים ואף עשרות מיליארדים.
סכומים כאלו יכלו להכריע את טבע לחלוטין, שכן באותה העת היא סבלה מירידה מתמשכת במכירות בעיקר של תרופת הדגל שלה - הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה – ונשאה על גבה חוב פיננסי נטו של 26.7 מיליארד דולר, שנוצר ברובו כתוצאה העסקה הכושלת לרכישת אקטביס תמורת כ־40 מיליארד דולר. העסקה הזו, שהובלה על ידי המנכ"ל הקודם ארז ויגודמן ושהושלמה באוגוסט 2016, לא תרמה דבר לטבע ואף הובילה אותה לבצע מחיקות בהיקף של יותר מ־6 מיליארד דולר.
מי שנדרש לטפל בבעיות אלה היה המנכ"ל קור שולץ, שנכנס לתפקידו בנובמבר 2017 והוציא לדרך תוכנית התייעלות שכללה שינויים ארגוניים בטבע; סגירת ומכירת מפעלים במסגרת מיקוד עסקי חדש; ופיטורים של 14 אלף עובדים, שהיוו כ־25% מעובדי החברה ברחבי העולם. כל זאת כדי להפחית עלויות, לצמצם את החוב האדיר ולהחזיר את טבע בחזרה למסלול של צמיחה.
הקורונה מספקת רוח גבית
לפי דו"חות הרבעון הראשון, נראה שאחרי שנתיים וחצי בתפקיד שולץ מצליח להציג למשקיעים את הצמיחה המיוחלת. ההכנסות עלו בכמעט 10% לעומת הרבעון המקביל, ובעיקר מעל התחזיות, ל־4.5 מיליארד דולר. זאת בעיקר בזכות שתי תרופות המקור החדשות אוסטדו ואג'ובי, שאמורות להציג קצב צמיחה שיחפה על דעיכת הקופקסון; שיעור הרווח התפעולי עמד על 28.5%, זאת בהשוואה ל24.6% ברבעון המקביל; תזרים המזומנים החופשי גדל בכמעט 200 מיליון דולר, ל־550 מיליון דולר; והחוב הפיננסי נטו ירד ביותר מ־2 מיליארד דולר, ל־24.3 מיליארד דולר, נתון שממשיך לאיים על טבע.
"אמרנו ש־2019 תהיה שנת השפל, ואכן אנו רואים שעברנו את התחתית", אמר שולץ עם פרסום דו"חות הרבעון הראשון במאי. "אנחנו רואים שיפור איטי בהתאם למה שאמרנו. הקופקסון תמשיך להישחק בשנים הקרובות, אך הירידה תתאזן על ידי אוסטדו ואג'ובי שיצמחו מהר יותר מהירידה בקופקסון. מגמה זו תתגבר בשנים הקרובות, ולכן מספיק שכל יתר הגנריקה תישאר יציבה כדי שנוכל להציג צמיחה".
ב־1 ביוני קיבלה טבע העלאת המלצה מ־SunTrust מ"החזק" להמלצת "קנייה", כאשר מחיר היעד למניה עלה מ־11 דולר ל־16 דולר - ב־22% יותר ממחיר המניה בשוק באותו יום.
מתחילת השנה עלתה מניית טבע בתל אביב ב־26%, תוך שהיא מציגה ביצועים עודפים על מדדי ת"א־35 ות"א־ביומד והמתחרה הישראלית הגדולה - פריגו. לשולץ מגיע קרדיט על המהלכים שהניע בטבע, אולם יש לייחס משקל גבוה אף יותר למשבר הקורונה שפקד את העולם, שהפך את מניות חברות התרופות למניות דפנסיביות, משום שהוא משבר בריאותי בעיקרו.