$
שווקי חו"ל

דרמה בשוק הגז: שברון רוכשת את נובל אנרג'י ב-5 מיליארד דולר

חברת נובל האמריקאית היתה שותפה של דלק קידוחים במציאת כל מאגרי הגז מול חופי ישראל; שר האנרגיה שטייניץ: "הרכישה מהווה הבעת אמון אדירה במשק האנרגיה הישראלי"; מחיר העסקה גבוה ב-8% ממחיר מניית נובל אנרג'י בוול סטריט; לאומי שוקי הון: "רוב הסיכויים ששברון תמכור את פעילות נובל אנרג'י בתמר ולווייתן"

ליאור גוטמן 13:2320.07.20

ענקית האנרגיה הבינלאומית שברון רוכשת את חברת האנרגיה נובל אנרג'י ב-5 מיליארד דולר. כך הודיעה היום (ב') החברה.

 

 

עסקת המניות מעניקה לנובל שווי של 10.38 דולר למניה, שהם 0.1191 מניות של שברון, כך לפי אדם המעורה בנושא. מחיר זה גבוה ב-7.6% ממחיר הסגירה של נובל ביום שישי שעמד על 9.65 דולר, וגבוה בקרוב ל-12% מהממוצע בעשרת הימים האחרונים. כולל נטל החובות הגבוה של נובל, שווי העסקה עומד על קרוב ל-13 מיליארד דולר.

 

 

מאגר לווייתן מאגר לווייתן צילום: אלבטרוס

 

אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, טוענת שלפי דיווחים בעיתונות, העסקה כבר אושרה בדירקטוריונים של שתי החברות: "שברון היא חברת הנפט השנייה בגודלה בעולם, כאשר נובל – העומדת בלב ניסיון ההשתלטות - נהנית מהערכה מקצועית גבוהה בענף ונחשבת לאחת החברות המובילות בקידוחי מים עמוקים. קיים קונצנזוס לגבי האיכות של נובל באקספלורציה ובהפקה במים עמוקים. נציין, שלמרות הבעייתיות של קרבת אסדת לוויתן לחוף מבחינת תושבי האיזור, קיימת הערכה בינלאומית ביחס לאיכויות הפיתוח של מאגרי תמר ולוויתן".

 

פריד מוסיפה כי "הרכישה של נובל ע"י שברון, אם תצא לפועל – עלולה להביא ליציאתה מהמאגרים הישראלים תמר ולווייתן, בהם היא מתפקדת כמפעילה. אחזקתה של נובל במאגר תמר נמצאת כבר בשיעור רגולטורי מינימילי שהותר למפעיל, בעוד שבלווייתן היא מחזיקה 40% והוא נחשב לאחד הנכסים התזרימיים שלה".

 

עוד אומרת פריד כי "מבחינת שותפיה הישראלים של נובל, מדובר בהגברת אי הוודאות. קיים, כמובן, סיכוי מסוים שבמקרה של הצלחת הרכישה, שברון תשאיר את הפעילות של נובל בישראל, אך מרבית הסיכויים שהפעילות תימכר. במקרה כזה, יהיה קשה מאוד למצוא החלפה ראויה מבחינת היכולות והעמידות במצבים גיאו-פוליטיים מורכבים".

 

נובל אנרג'י פועלת מבסיסה ביוסטון טקסס במקומות שונים בעולם, כאשר השוק הישראלי מכיר אותה כחברה שהגיע לישראל לפני כ-20 שנה והייתה אחראית עם דלק קידוחים למציאת כל מאגרי הגז שיש מול חופי ישראל: ים תטיס בעבר, ותמר ולוויתן בהווה. לחברה אחזקות שונות במאגרי הגז והיא שותפה של דלק גם במאגר אפרודיטה הקפריסאי. בדומה לשאר סקטור האנרגיה, נובל אנרג'י סבלה בשנה האחרונה מנפילות חזקות במחירי הנפט  

 

שווי השוק הנוכחי של נובל אנרג'י נאמד בכ-4.63 מיליארד דולר בלבד, ומתחילת השנה שווי המניה שלה נחתך בקרוב ל-60%. באופן אירוני, כניסה של שברון לישראל תסמל עידן חדש בשוק עם נוכחות של אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, שתחבור לדלק קידוחים באחזקות על מאגרי הגז. 

 

קבוצת דלק רכשה בסוף 2019 את נכסי הנפט של שברון בים הצפוני, עסקה בשווי 1.65 מיליארד דולר ועם רמות מינוף שזעזעו את דלק והובילו אותה לאפשרות של פסיטת רגל. 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ בירך על כניסתה של 'שברון' למשק האנרגיה הישראלי: "רכישת נובל אנרג'י על ידי ענקית האנרגיה האמריקאית 'שברון' מהווה הבעת אמון אדירה במשק האנרגיה הישראלי, ובהמשך הפיתוח והייצוא של גז טבעי ממדינת ישראל. "כמובן שאם וכאשר תוגש הבקשה למשרד האנרגיה היא תיבחן בהתאם לכללים הנהוגים". 

 

 צילום: בלומברג

 

הרכישה תרחיב את הנוכחות של שברון באגן קולורדו ובאזור מערב טקסס וניו מקסיקו. הרכישה גם תספק לשברון, ששווי השוק שלה עומד על 163 מיליארד דולר, נכסים במזרח אגן התיכון ומערב אפריקה, וחסכון שנתי פוטנציאלי של 300 מיליון דולר, כך לפי מקורבים.

 

העסקה הזו מייצגת את סימן החיים הראשון בתחום העסקאות בסקטור האנרגיה מאז צנחו מחירי הנפט במרץ על רקע התפרצות הקורונה. המחירים התאוששו מעט ונסחרים כעת במחיר של 40.47 דולר לחבית, אולם הצניחה החדה במחירים הובילה לכך שמעל 20 חברות נפט בצפון אמריקה הגישו בקשות לפשיטת רגל.

 

רכישת נובל היא הצעד האסטרטגי הגדול הראשון שמבצעת שברון מאז נסוגה בשנה שעבר מהתחרות לרכישת אנדארקו, שנרכשה בסופו של דבר על ידי אוקסידנטל פטרוליום עבור 38 מיליארד דולר.

x