פרשנות
הצלחת דלק קידוחים סוללת את הדרך לדילול יצחק תשובה
"אפקט שברון" הטיס אתמול את הביקושים להנפקת האג"ח של דלק קידוחים ואת האג"ח של קבוצת דלק עצמה. אך ספק רב אם בעל השליטה יוכל להשתתף בגיוס ההון שהחברה־האם תבצע השבוע, וייתכן שייאלץ לראשונה לרדת לאחזקה של פחות מ־50%
- 3 הערות על פרשת הדרכים בה נמצאת קבוצת דלק
- עוד צרות לתשובה: רשות ני"ע מקיימת בירור מינהלי נגד דלק קידוחים
- הביקושים לגיוס בדלק קידוחים כבר מעל 3.5 מיליארד דולר
מכיוון שהצלחת הגיוס תבטיח את יכולתה של דלק קידוחים לחלק דיבידנד לקבוצת דלק, שמשוועת למזומנים ובונה על דיבידנד של 239 מיליון שקל מהחברה־הבת השנה — וסכום דומה בשנה הבאה — זינקו גם האג"ח של קבוצת דלק בחדות אתמול. שבע סדרות הקבוצה, שחובן הכולל למחזיקים עומד על 5.8 מיליארד שקל, זינקו כולן ב־11.8%-5.8%, אך הן עדיין נסחרות בתשואת זבל שנעה סביב 141.5%-29.6%, דבר המשקף את חשש המחזיקים מכך שהחברה לא תעמוד, בסופו של דבר, בפירעון החוב כלפיהם.
בניגוד לאג"ח של קבוצת דלק, מניית החברה דווקא סיימה את המסחר בירידות של 0.7%, לאחר שבבוקר נסחרה במגמת עלייה חדה. נראה כי הסיבה לאווירה הצוננת יותר כלפי מניות הקבוצה נעוצה בפרסום הצעת מדף לגיוס ההון שהיא נדרשת ומתכוונת לבצע השבוע בהיקף של 163 מיליון שקל, וזאת בהתאם למתווה לחיזוק ביטחונות שעליו חתמה עם הנושים ביוני האחרון. לפי הצעת המדף, דלק תגייס את ההון באמצעות מכרז, ומחיר המניה בהנפקה יעמוד על 75 שקל. בהתאם לכך המשקיעים בשוק יישרו קו, והמניה — שהחלה את היום בעליות בעקבות הביקושים הערים לגיוס של דלק קידוחים — ירדה למחיר זה. קבוצת דלק מעוניינת לבצע את גיוס ההון שלה מיד לאחר השלמת הנפקת האג"ח של דלק קידוחים, כדי שהגיוס המוצלח של החברה־הבת יספק רוח גבית לגיוס שלה.
נראה של"אפקט שברון", שעד כה נתפס כחבל הצלה ליצחק תשובה, יש גם מחיר כלכלי לא מבוטל, שכן אם הגיוס של קבוצת דלק יעבור בהצלחה, ייתכן שהנפגע העיקרי ממנו יהיה בעל השליטה יצחק תשובה (57.6%). הגיוס ייעשה בדרך של מכרז פתוח לציבור, ולא כהנפקת זכויות, שבה רשאים להשתתף רק בעלי המניות הקיימים. כדי לשמור על חלקו בחברה, יצטרך תשובה לרכוש מניות ב־92 מיליון שקל, אך מאחר שמדובר במכרז ציבורי, הרי גם אם יזמין מניות בהיקף זה, ייתכן שלא יקבל את מבוקשו.
בנוסף, לא בטוח שבאפשרותו או ברצונו לשלם כרגע סכומים כאלה, ויש לכך שתי אינדיקציות. הראשונה היא שבמסגרת הבקשה של קבוצת דלק מהמחזיקים לאפשר לדחות את הגיוס לספטמבר או לפצל אותו, הסכים תשובה להתחייב לרכישת מניות ב־60 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח אמנם דחו את בקשתו, אך אפשר להסיק ממנה מה היקף ההשתתפות הצפוי שלו. בנוסף, בגיוס שביצעה הקבוצה במאי, בהתאם למתווה לחיזוק ביטחונות, ובו גייסה 137 מיליון שקל, תשובה לא השתתף כפי חלקו אז (62%), אלא רכש מניות ב־34 מיליון שקל בלבד, דבר שהוביל לדילול אחזקתו.
בתרחיש הקיצוני, שבו תשובה אינו משתתף השבוע בגיוס, הוא ידולל בכ־16% (שנגזר משווי החברה בהנפקה — כמיליארד שקל), כך שאחזקתו בדלק תרד לראשונה אל מתחת ל50%, ככל הנראה לכ־48%. כך או כך, נראה שדילול תשובה הוא בלתי נמנע, גם אם בשיעורים מתונים יותר.
הביקושים הערים בהנפקת האג"ח של דלק קידוחים הם חדשות טובות לקבוצת דלק, כי הם מבטיחים את הצלחת הגיוס ומספקים רוח גבית משמעותית לגיוס שלה. עם זאת, הדילול עלול להוות בעיה לתשובה, שכן הדיבידנדים שקבוצת דלק מחלקת בקביעות הם אמצעי מרכזי שבאמצעותו הוא פורע חובות אישיים לבנקים, שככל הידוע נאמדים ב־2-1.5 מיליארד שקל.
לכן, הצטרפות שברון אולי פיזרה את העננים שהקדירו את שמיו של תשובה, אבל בשמש הקופחת של אוגוסט, כדאי להיות מצוידים בקרם הגנה.