ניתוח כלכליסט
3 הערות על פרשת הדרכים בה נמצאת קבוצת דלק
בזמן שדלק קידוחים מנסה לגבש חבילת מימון חדשה ונתקלת ברשות ני"ע, גוברים המאמצים להשלים עוד החודש את המכירה של דלק ישראל; לפי הערכות, דלק לא רוצה שהקונה המיועד יבין עד כמה המצב גרוע עם פרסום דוחות הרבעון השני. אם לבסוף זה יהיה רמי לוי, תהיה לו דילמה נוספת
1
דלק קידוחים יצאה היום (ב') לרוד שואו מול גופים מקומיים וזרים בניסיון לגבש חבילת מימון חדשה של כ-2.25 מיליארד דולר. לפי דיווחי החברה המחשבה להתמקד בהלוואה בנקאית ירדה מהפרק, ובמקומה דלק קידוחים משכפלת את המהלך שבוצע ב-2014 עם הנפקת "תמר בונד", אז גויסו כשני מיליארד דולר בחמש סדרות אג"ח, מתוכן השותפות פרעה כבר כמיליארד וחצי דולר. לפיכך, בכוונת דלק קידוחים לבצע הנפקת ארבע סדרות זהות של אגרות חוב תחת המסגרת של "לוויתן בונד", והפעולה תתבצע באמצעות בנקי ההשקעות J.P. MORGAN ו-HSBC.
- דלק קידוחים תנפיק 4 סדרות אג"ח חדשות בסכום כולל של 2.25 מיליארד דולר
- עוד צרות לתשובה: רשות ני"ע מקיימת בירור מינהלי נגד דלק קידוחים
- התוכנית: דלק קידוחים תגייס ביום שני, קבוצת דלק בשלישי
מה שהעיב במעט על ההנפקה הוא הדיווח המפתיע שיצא בראשון בלילה, לפיו "התקבלה במשרדיה דרישה מרשות ני"ע להמצאת מידע ומסמכים במסגרת בירור מנהלי מול השותפות", בכל הקשור לעסקת דולפינוס המצרית. עסקאות ייצוא הגז לדולפינוס שנחתמו בסוף 2019 כללו תנאי מתלה, לפיו אם המחיר הממוצע של חבית נפט מסוג ברנט ירד מתחת לרף 50 דולר, אזי דולפינוס תוכל לחתוך עד בחצי את כמות הרכש המחייבת שלה (TOP) לאותה שנה.
כזכור, זוג עסקאות הגז מתמר ולוויתן כללו מכירה של כ-60 מיליארד מ"ק מלוויתן לדולפינוס לאורך 15 שנה (עד שנת 2034), כמו גם מכירה של כ-25 מיליארד מ"ק ממאגר תמר לאותו לקוח, גם היא לאורך 15 שנה, עם היקף כספי של כ-20 מיליארד דולר לאורך השנים. חיתוך הרכש עלול להשפיע לרעה על ההכנסות, ולכן התנאי החדש, שנחשף בדוחות הכספיים של שותפויות הגז בתחילת 2020, הוביל לשורת טענות ואיומי תביעות נגד דלק קידוחים.
בסביבת דלק חידדו שהבדיקה היא הליך מנהלי, ללא השלכות פליליות אפשריות, ועם אפשרות נדירה של קנס כספי, כאשר שותפות רציו (15% בלוויתן), דיווחה בשעות הצהרים בהודעה מצידה על הבדיקה, וחידדה ש"אף שדרישה כאמור אינה מצריכה דיווח בשלב זה, גילוי זה ניתן לבקשת הרשות וזאת לאור דיווח של שותפה אחרת במאגר לוויתן". בשעות אחה"צ כבר דווח נוסח דומה ע"י ישראמקו (28.75% בתמר), תמר פטרוליום (16.75% בתמר) ואלון גז (4% בתמר).
הפרסום הפתיע את משק האנרגיה והעלה את השאלות איפה הייתה עד היום הרשות לני"ע ומה היה עולה בגורלה של הבדיקה אלמלא דלק קידוחים הייתה באמצע הליך גיוס חוב. האם המשקיעים לא היו למדים עליה בכלל? זאת ועוד - התלונות שהופנו כנגד דלק אינן נחלת מגזר האנרגיה, ולאורך השנים מוטחות עשרות אם לא מאות תלונות על חברות שונות ובסקטורים שונים. סביר להניח שלגבי חלקם הרשות לני"ע מבצעת בדיקה שאולי מסתיימת בכלום, אבל העובדה היבשה היא שלאורך השנה מעטים דיווחי החברות שמספרים על בדיקה, מה שמעלה את התהיה הנוספת על רמת השקיפות הנדרשת בשוק ההון הישראלי. כי אם מדובר במשהו טכני, אז למה לדווח? ואם זה לא טכני, למה היה צריך לחכות לגיוס החוב של דלק קידוחים כדי שישראמקו ורציו ידווחו גם הן על הבדיקה? לענת גואטה הפתרונים.
2
כך או כך, בדלק קידוחים לא נתנו לאפיזודה הזו להפריע, והשותפות סיפרה אתמול שלצורך עסקת המימון הם יקימו חברה ייעודית בשם לוויתן בונד, באמצעותה תבוצע ההנפקה בדרך של העמדת תמורת ההנפקה כהלוואה לשותפות בתנאים זהים לתנאי אגרות החוב (back to back), כאשר דלק קידוחים תשעבד לטובת מחזיקי האג"ח תשעבד השותפות את זכויותיה בפרויקט לוויתן (כ-45% אחזקות שם, חוזים מובטיחים מול מצרים, ירדן וישראל). לפי דלק קידוחים אגרות החוב יחולקו ל-4 סדרות שמועד פירעונן צפוי לשנים 2023, 2025, 2027 ו-2030, והן דורגו בקבוצת הדירוג הבינלאומי ''BB'' . עם השלמת הליך המימון, דלק תשלים רכישה עצמית ממקורותיה העצמיים של אג"ח מסדרה א' ומתמר בונד בהיקף של עד 50 מיליון דולר, לטובת הקטנת החוב שם.
כוונת המחזור והדרך לבצעה אינה חדשה, ולמעשה היא פורסמה כבר לפני כשנתיים למרות משבר הקורונה, ממידע שהגיע לידי כלכליסט עולה שההתעניינות במהלך גבוהה, וההערכות הן שהוא יושלם עקרונית בתוך כשבוע. במשק האנרגיה מאמינים שכ-80% מהמימון יגיע ממקורות זרים, והשאר ממקורות מקומיים, כאשר ברקע כניסת ענקית האנרגיה שברון כשותפה עסקית של דלק קידוחים גם בישראל (מאגרי תמר ולוויתן) וגם בקפריסין (מאגר אפרודיטה).
השאלה הגדולה היא מהי הריבית שדלק קידוחים רוצה להשיג. את ההלוואות למימון לוויתן דלק קידוחים נטלה בזמנו בריבית של כ-4.75% צמודה לליבור ולתקופה של 48 חודש, כלומר היא מחוייבת בפרעון כבר באמצע 2021. ומה יעלה בגורל המימון אם הריבית שתושג הפעם תהיה גבוהה יותר ממה שהושג לפני כארבע שנים? בסביבת דלק מספרים שהם יטלו את הכסף בכל מקרה, עם תקווה לסכם את האירוע עם ריבית שתנוע סביב 5-5.5 אחוז לשנה, אבל עם פריסת תשלומי החזר ארוכה משמעותית. המהלך יאפשר לדלק קידוחים לא רק לשלם את החוב שלה לבנקים המלווים (J.P. MORGAN ו-HSBC), אלא גם לשלם לקבוצת דלק דיבידנד של כ-225 מיליון שקל גם השנה וגם בשנה הבאה.
התשלום יקנה לבעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה "אוויר לנשימה" והימלטות זמנית מהסדר החוב, עם תקווה להתאוששות מחירי האנרגיה בחודשים הקרובים. התרחיש הפחות חיובי הוא כניסה לגל שלישי של קורונה בחורף הקרוב, תחת הידיעה שהגידור שיש לדלק על הפקת הנפט של איתקה בים הצפוני, ובמחיר של כ-65 דולר לחבית יורדת מ-80% ל-50% בלבד מהכמות.
3
בינתיים דלק עושה מאמצים להשלים עוד החודש את המכירה של דלק ישראל. הנימוק הרשמי הוא לסיים לפני הגיוס של קבוצת דלק, אבל ההערכות הנוספות הן שדלק לא רוצה שהקונה המיועד יבין עד כמה המצב גרוע במסגרת פרסום הדו"ח של רבעון 2 של 2020 שיצא בסוף החודש הבא. נתוני משרד האנרגיה מצביעים על צניחה ארצית של 16-22 אחוז ברכישות הבנזין והסולר בהשוואה לרבעון השני של 2019, כאשר באפריל ובמהלך הסגר היא הגיעה לרמה של כ-50%. עד כמה הקונה המיועד מבין את חומרת המצב ויכול להעריך מתי יהיה סגר שני, או שלישי? בשלב זה ההערכות הן שהמשק יעבוד בתפוקה חלקית עד למציאת חיסון, על כל ההשלכות הנלוות למכירת דלקים או הפעלת חנויות הנוחות של רשת מנטה.
מה שכן אפשר לספר הוא שלפני כארבע שנים רמי לוי, אחד הקונים המיועדים של דלק ישראל, התעניין ברכישת סונול. בדומה לדלק, גם לסונות מאות מתחמי נוחות (SO GOOD) שיכולים להפוך למיני חנות של רמי לוי. אחת המסקנות אז שלא לגשת למהלך היה הגילוי שחנויות הנוחות פתוחות בשבת, מציאות שרמי לוי נוהג להמנע ממנה. בנושא זה רשת מנטה אינה שונה, וסגירת החנויות בשבתות וחגים עלולה להדיר לקוחות גם מהרצון לתדלק, וזה מבלי להזכיר את דרישת משרד האנרגיה להשאיר לפחות 75% מהמשאבות בשירות פעיל ועצמי 24/7. עד כמה רמי לוי ישנה את משק האנרגיה עם חנויות נוחות שפתוחות רק שישה ימים בשבוע? ימים יגידו.