בלעדי לכלכליסט
קיבוץ חצרים מגייס 10 מיליון דולר לחברה שמפתחת בדיקות לזיהוי קורונה
חצרים משלים כעת גיוס לפיקודיה באמצעות קרן SIBF שתשקיע 5.5 מיליון דולר. החברה פיתחה אב־טיפוס למכשיר שמבצע בדיקות סרולוגיות לזיהוי מחלות נשימתיות ומקבל תוצאות בתוך 20 דקות
- מנכ"ל מקסיכם: "לא צפויים לרכוש את הנתח של חצרים בנטפים - טוב שיש שותף ישראלי"
- קרן הון קיבוץ: והתשואה צומחת שוב בחצרים
- קיבוץ חצרים כבר מחפש את האקזיט הבא
פיקודיה פיתחה אב־טיפוס למערכת B MATRIX, מכשיר שמבצע פאנל של בדיקות סרולוגיות מבוססות חלבונים ונוגדנים לזיהוי מחלות נשימתיות כמו קורונה, שפעת וסארס. המערכת מאפשרת ביצוע בדיקות נוגדנים סרולוגיות בהיקף נרחב באוכלוסייה ובמספר נבדקים בו־זמנית, ומעניקה אבחנה בתוך 15–20 דקות. המכשיר מסוגל לבצע לכל נבדק פאנל של עשרות בדיקות דיאגנוסטיקה שונות בו־זמנית בהתאמה אישית ולפי גיל, מחלות רקע, קבוצות סיכון.
היעד של החברה היא להציב את המכשיר במקומות בהם נדרש אבחון מהיר של נבדקים, כמו למשל נמלי תעופה ובעיקר חדרי מיון. פענוח בדיקות דם שאורך עד כ־10 שעות וכרוך בפעילות של צוותים רבים, יקוצר משמעותית ואף עשוי לחסוך אשפוז לילה לנבדקים. ואולם, עד לקבלת האישורים מהרשויות, צפויים לעבור לפחות שנתיים.
פיקודיה הוקמה ב־2018 על ידי יהודה יעבץ־חן, שפיתח את שיטת בדיקה המבוססת על צ'יפ מיקרו-פלואידי שמאפשר בדיקה באמצעות דגימה מזערית מדמו של הנבדק. יעבץ־חן משמש כטכנולוג הראשי, צביקה ברקאי המנכ"ל ואלי בן סימון היו"ר. חצרים ויעבץ־חן החזיקו לפני הגיוס במחצית ממניות החברה כל אחד.
לדברי ברקאי, "חצרים ממוקד בארבע–חמש השנים האחרונות בלמידה איך סטארט־אפים עובדים. הבנו שיהיה קשה למצוא הזדמנויות בעסקים ריאליים ולהקים נטפים נוספת. אנחנו נמצאים כבר בתהליכים להקמה של מפעלי יצור בחצרים". לדבריו, הקיבוץ בנה מודל שונה מסטארטאפים קלאסיים: "הקיבוץ מספק את כל המעטפת לחברה, שקשורה לאדמיניסטרציה, מערכות מידע והנהלת חשבונות, וכל מה שאיננו בילבת העסקים מיובא משירותי אאוטסורסינג. הדימיון בין פיקודיה ונטפים הוא ששתיהן כרוכות בתהליכי ניהול נוזלים".
פיקודיה קיבלה שלוש תוכניות סיוע של רשות החדשנות. אב־הטיפוס הושלם ובהמשך יתבצעו סריקות פנימיות של המכונה ובדיקות במכון הביולוגי. קרן SIBF הוקמה השנה ומנוהלת על ידי אור בן שושן, אביב כהן, אלי בן־סימון ובועז אור־שרגא. שותפים נוספים הם ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, ד"ר גדעון שטיין, ד"ר אתי לוצאטו ואחרים.
הקרן גייסה השנה 100 מיליון דולר והשקיעה עד כה ב־20 חברות בתחומים שונים. בן שושן מסר: "השאיפה היא לצרף למסע שלנו משקיעים אסטרטגיים נוספים, ביחד עם השותפים הקיימים, ולהביא לעולם מהפכה טכנולוגית".
יו"ר פיקודיה אלי בן סימון, אומר: "SIBF תסייע לנו גם בהבאת גורמי השקעה אסטרטגיים נוספים, שחיבורם לחברה בסבב מקדים זה בוצע כהיערכות לסבב גיוס משמעותי, של עשרות מיליוני דולרים אותו החברה מתכננת במהלך השנה–שנה וחצי הקרובות".