בלעדי לכלכליסט
ברקת לוחץ על שלמה אליהו להתפטר ומעכב את מינוי מוטי רוזן לדירקטור
ראש רשות שוק ההון משהה את מינויו של מוטי רוזן מאחר ששלמה אליהו לא מוכן להתפטר מהדירקטוריון של מגדל אחזקות או של מגדל ביטוח, כפי שדורשת ממנו הרשות. אליהו מתנה את התפטרותו בהדחת יו"ר חברת הביטוח ניר גלעד ומינויו של רוזן במקומו
ראש רשות שוק ההון משה ברקת מעכב את אישור הרשות למינויו של מוטי רוזן כדירקטור במגדל. ככל הנראה, העיכוב נובע מכך ששלמה אליהו, בעל השליטה (68.5%) בקבוצת מגדל, לא מוכן להתפטר מדירקטוריון אחת החברות, מגדל אחזקות או מגדל ביטוח, כפי שדורשת ממנו הרשות. אליהו טוען כי לברקת אין סמכות לדרוש ממנו זאת.
- גבי פיקר, המקורב לשלמה אליהו, התפטר מדירקטוריון מגדל ביטוח - מפנה מקום למוטי רוזן
- הקרב על מגדל: אליהו מסרב לשחרר - וברקת שוקל לקחת ממנו את השליטה
- הדח"צים התנגדו והדחתו של ניר גלעד לא עלתה להצבעה
ל"כלכליסט" נודע כי אליהו שכר את שירותיו של עו"ד דורי קלגסבלד, כדי להתנהל מול ברקת. קלגסבלד נכח כבר בישיבה של דירקטוריון מגדל אחזקות. עוד היום השתמש אליהו בשירותיה של עו"ד שירי שחם ממשרד יגאל ארנון.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
רוזן מונה בשבוע שעבר לדירקטור במגדל ביטוח, החברה־הבת של מגדל אחזקות. כדי לסלול את דרכו של רוזן למינוי, התפטר גבי פיקר, מקורבו של אליהו, מתפקיד הדירקטור בחברת הביטוח ונשאר דירקטור בחברה־האם מגדל אחזקות שלא מפוקחת ישירות על ידי רשות שוק ההון. מינויו של רוזן כפוף לאישור רשות שוק ההון, שמפקחת על חברת הביטוח. האישור זה היה יכול להינתן בימים רגילים במהירות, משום שרוזן שימש כמנכ"ל שתי חברות ביטוח גדולות בעבר.
האולטימטום של ברקת
אבל כאמור, ברקת משהה את האישור. ב־14 ביולי הודיע ברקת לדירקטוריון מגדל במכתב חסר תקדים כי הורה לאליהו לבחור בין אחד משני תפקידיו הנוכחיים בקבוצה, יו"ר החברה־האם מגדל אחזקות או דירקטור בחברה־הבת הפרטית מגדל ביטוח, ובמידה שיבחר לעזוב את דירקטוריון מגדל אחזקות, יהיה עליו לעזוב את המשרדים של מגדל ביטוח בפתח תקווה. אליהו טוען, כאמור, כי לברקת אין סמכות להתערב בענייני חברות האחזקה, אבל רשות שוק ההון נחושה להגדיל את הפיקוח שלה על חברות האחזקה שקובעות את הדירקטורים בחברות הביטוח שתחתיהן. אירוע דומה קרה בכלל ביטוח.
אליהו ביקש באפריל האחרון להדיח את מנכ"ל מגדל אחזקות ויו"ר מגדל חברה לביטוח ניר גלעד. דירקטוריון מגדל אחזקות אישר את ההדחה באותו החודש, אבל ברקת עצר אותה וקבע כי גלעד יישאר בתפקידיו, כנראה בשל העובדה שבתקופת השליטה של אליהו בחברה מאז 2013, הוחלפו בה ארבעה יו"רים וחמישה מנכ"לים.
ברקת נימק את החלטתו בכך ש"במהלך תקופה העולה על שנה וחצי, עקבה מקרוב הרשות אחר התנהלותה ואופן ניהולה של חברת הביטוח, ובכלל זה במידת המעורבות של אליהו, המכהן בתקופה האמורה כיו"ר דירקטוריון חברת האחזקות וכדירקטור בחברת הביטוח, ומעורבות דירקטוריון חברת האחזקות בענייניה של חברת הביטוח. בחינה זו הצביעה על כמה אירועים המעידים על תפקוד לקוי של אליהו, בניגוד לחובות המוטלות עליו מכוח הוראות הדין". ברקת גם האשים חלק מהדירקטורים במגדל בחשש להפרת אמונים כלפי החברה.
הפשרה שאליהו חותר אליה
אליהו משדר כי הוא נחוש להגיע להליכים משפטיים מול ברקת. קלגסבלד נחשב לעו"ד לוחמני, יקר ואגרסיבי. עם זאת, בסביבת בעל השליטה טענו כי הבחירה בקלגסבלד נובעת דווקא מרצונו של אליהו להגיע לבסוף לפשרה עם הרשות – הוא יזוז מדירקטוריון מגדל אחזקות אבל גלעד יודח מדירקטוריון מגדל ביטוח ורוזן ימונה במקומו.
אליהו טוען כי לא ייתכן שבעלי תפקידים בחברה ימונו על ידיהם של גלעד והמנכ"ל רן עוז מבלי שהוא כבעל שליטה שהשקיע מיליארדי שקלים ברכישה לא יוכל להשפיע על המינויים. אליהו רכש את מגדל גם באמצעות הלוואה שהומרה לאג"ח באליהו אחזקות, ואשר כספיה גויסו מגופים מוסדיים, וברשות יש שטוענים כי החברה נמצאת בשליטה מוגבלת שלו, שכן כספי הרכישה שהגיעו מהמוסדיים, הם כספי הציבור.
ברקע נמצא גם מכתב משולמית אשבול, דירקטורית בחד אסף שדורשת, באמצעות עו"ד נבות תל צור, תשובות מברקת ומיו"ר רשות ני"ע ענת גואטה לגבי ההתערבות של רשות שוק ההון בחברות האחזקות של חברות הביטוח. מגדל לא מוזכרת במכתב שכולל דוגמאות מכלל ביטוח, אבל דווקא בשל כך התעורר חשד בשתי הרשויות כי גורמים במגדל עומדים מאחוריו. תל צור אמר ל"כלכליסט" כי מהתרשמותו כוונותיה של מרשתו נקיות וכי אין היא מייצגת שום גוף אלא מבקשת לברר תופעה שדורשת הבהרות.