$
בורסת ת"א

מה עומד מאחורי הזינוק במניית אנלייבקס שדיווחה על הצלחה בניסוי בקורונה

לפי דיווח חלקי שסיפקה החברה, 5 חולים במצב חמור עד קיצוני שטופלו בתרופה אלוסטרה שפיתחה החלימו לחלוטין; בית החולים הדסה, מחזיק במניות החברה הציבורית הדסית ביו, שהיא בעלת המניות הגדולה באנליייבקס

מיקי גרינפלד ואורי טל טנא 15:5401.10.20

מניית אנלייבקס נסקה היום ב-90% בבורסה של תל אביב לאחר שדיווחה על הצלחה בניסוי בתרופה לקורונה שפיתחה Allocetra בטיפול בחמישה חולים. שלושה מהחולים הוגדרו במצב חמור ושניים במצב קריטי – כל החמישה החלימו לחלוטין לאחר הטיפול בתרופה ושוחררו מבית החולים. לפני העלייה במניה שווי החברה עמד על 235 מיליון שקל.

 

התרופה אלוסטרה מיועדת לטיפול במגוון רחב של מקרים שבהם יש פעילות יתר של מערכת החיסון, מה שמוביל לעלייה בהפרשות של חלבונים על ידי תאים של מערכת החיסון (ציטוקינים). התרופה מיועדת בעיקר למניעה של פגיעה במערכת החיסון ולמניעת ספסיס (אלח דם — תופעה שבמקרה קיצון יכולה לגרום לפגיעה ברקמות ואף למוות) בקרב החולים במחלות אוטואימוניות.

  

התרופה מתבססת על נטילת דם מהחולה ויצירה של מנגנון שפוגע בתאים באמצעות אפופטוזיס — מנגון שיוצר תהליך מסודר, מדורג ועקבי של מות התאים. כשאותם תאים מוחזרים לחולה באמצעות עירוי, מערכת החיסון מזהה את התאים הפגועים כהצלחה של הפעולה של עצמה, מה שמוביל לכך שהמקרופגים (תאים בולעים) "בולעים" את התאים המתים או הגוססים, ובכך הם מספקים הוראה למערכת החיסון לרסן את עצמה. באופן זה, התרופה יוצרת פסיביות חיסונית שמונעת את הפגיעה שמערכת החיסון עצמה יוצרת.

 

הדיווח של אנלייבקס מקפיץ כאמור את המניה בבורסה בת"א בעשרות אחוזים. לצד ההתלהבות, יש כמה סוגיות שמחייבות שיקול דעת מצד המשקיעים. ראשית, העובדה שבית החולים הדסה, שמחזיק במניות החברה הציבורית הדסית ביו - שהיא בעלת המניות הגדולה באנליייבקס - פרסם את התוצאות טרם הדיווח בבורסה של אנליייבקס.

 

בעיה נוספת נוגעת למידע החסר בדיווח של אנלייבקס. ההודעה מצטרפת לדיווח על הצלחה בניסוי קודם ב-10 חולי ספסיס. אם הטיפול של אנלייבקס יעיל הוא אכן יהיה פורץ דרך. כל 15 המטופלים בשני הניסויים טופלו בבית חולים הדסה. זה דבר פחות מקובל. בדרך כלל בניסויים, אפילו בשלב ראשוני, מנסים לשלב מספר בתי חולים, דבר המספק מידע  על היכולת להעביר את הטכניקה בין רופאים שונים. בנוסף,  אין מידע על החולים – גיל, מין, מחלות רקע. יתכן שלניסוי נבחרו צעירים יחסית, ללא מחלות רקע, ולכן סיכויי השרידות שלהם היו  מלכתחילה גבוהים יותר.

 

שי נוביק יו"ר אנלייבקס שי נוביק יו"ר אנלייבקס צילום: עמית שעל

 

 

זוהי אינה הפעם הראשונה שהודעה אופטימית של אנלייבקס שולחת את המניה לנסיקה של עשרות אחוזים. בפעם הקודמת, בפברואר השנה, החברה ניצלה את הנסיקה ופנתה מייד לגיוס הון בהנפקה פרטית. במקרה המדובר החברה הודיעה שהיא יוזמת תוכנית להגדלת כושר הייצור של התרופה אלוסטרה וזאת כהכנה לביקוש עתידי לטיפול בחולי קורונה מאושפזים שאחד מאיבריהם אובחן כבעל כשל או תפקוד לקוי בשל הנגיף ("תוכנית להגדיל את תפוקת הייצור כהכנה לטיפול אופציונלי בחולי קורונה עם קריסת מערכות", לשון הדיווח).

 

בעקבות הדיווח זינק בשעתו מחיר המניה בבורסת ניו יורק בשיעור של יותר מ־70%, ממחיר של 9.4 דולר ערב הדיווח ועד ל־16.3 דולר במהלך יום המסחר, מה ששיקף לחברה באותה העת שווי של כמעט 170 מיליון דולר. את הזינוק במחיר המניה ניצלה אנלייבקס כדי לבצע גיוס הון מהיר ממשקיעים מוסדיים בהקצאה פרטית. במסגרת הגיוס אנלייבקס גייסה 8 מיליון דולר לפי מחיר של 8 דולר למניה — נמוך בכמעט 15% ביחס למחיר המניה ערב הדיווח. בעקבות הגיוס, שדרוש לאנלייבקס בשל קופת המזומנים המצטמקת שלה, מניית החברה קרסה ביותר מ־40% למחיר של 8.73 דולר בלבד, מחיר שמשקף לחברה שווי שוק של קצת פחות מ־90 מיליון דולר.

   

x