סוחר סמוי
היזהרו מאוכלי הנבלות, הם מחפשים פראיירים
ארז רוזנבוך מציע למחזיקי האג"ח של אי.די.בי למכור לו אותן בפרמיה; ברור לו שהמשקיעים המתוחכמים יסרבו, כי הם יודעים שמכירת השליטה בדסק"ש תניב להם יותר כסף, ובונה על מי שלא מבין זאת — המשקיעים הפרטיים; ג'ונגל, גרסת שוק ההון
ישנם סוגים רבים של משקיעים בשוק ההון. לצד קרנות גידור מתוחכמות, קופות גמל עמוסות מזומנים וקרנות נאמנות ישנם גם משקיעים פרטיים שמבצעים את ההשקעות בעצמם או באמצעות יועצי השקעות. אני מכיר את כל הסוגים היטב אז אני יכול לספר לכם שבמקרים רבים, המשקיע הפרטי לא מצליח למצוא את הידיים והרגליים בהשקעות שנקלעו לתסבוכות משפטיות או להסדרי חוב מורכבים. ולכן, בג'ונגל של שוק ההון, כמו בכל ג'ונגל אחר, החזקים לעתים מנצלים את החלשים.
- ארז רוזנבוך הגיש הצעה לרכישת אגרות חוב של אי.די.בי
- צחי נחמיאס מתקדם לשליטה; הבזבוזים של אי.די.בי נחשפים
- אלשטיין מתנגד לאישור ההסכם בין כונסי אי.די.בי למגה אור
בשבוע האחרון נתקלנו בשתי סיטואציות כאלו. במקרה הראשון מדובר בעורך הדין ויקטור תשובה, שמציע לרכוש אג"ח של חברת הנדל"ן סטארווד, ובמקרה השני והמרגיז יותר, ארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט, מציע לרכוש אג"ח משתי סדרות שונות של אי.די.בי. הרווח שתשובה ורוזנבוך יכולים להפיק מכך מבוסס על הפערים בין ההבנה שלהם לזו של אותם משקיעים פרטיים.
הפרמיה המדומה שמציע רוזנבוך
נטל החובות הכריע את אדוארדו אלשטיין והוא בדרך להיפרד מהשליטה בדסק"ש, שרבים לוטשים אליה עיניים בזכות נכסים כמו סלקום, אלרון והיהלום שבכתר - נכסים ובניין שמחזיקה בנתח משמעותי מגב־ים. מי שמובילה במירוץ לרכישת השליטה מידי הנושים היא קבוצה בראשות מגה אור הציבורית שבשליטת צחי נחמיאס - אחת הדמויות שהמשקיעים בשוק יותר אוהבים.
במקביל, רוזנבוך הגיש הצעת רכש למחזיקי האג"ח מסדרות ט' וי"ד (שמחזיקים בשעבוד על השליטה בדסק"ש), שלפיה הוא מוכן לקנות אג"ח ב־35 מיליון שקל. למחזיקי סדרה ט' הוא מציע לשלם 34 אגורות לכל איגרת - פרמיה של 22% — ולמחזיקים של סדרה י"ד הוא מציע 77 אגורות לכל איגרת, פרמיה של 4%.
אפשר לקרוא לזה נדיבות, ואפשר לקרוא לזה ניצול ציני של המשקיעים הפרטיים. מדוע? התשובה טמונה בהצעה של נחמיאס. מגה אור מציעה לשלם 950 מיליון שקל עבור השליטה בדסק"ש. הכסף הזה יספיק כדי לכסות את כל החוב למחזיקי סדרה י"ד, והוא אפילו ישאיר עודף. כלומר, הם לא צריכים להסתפק ב־77 אגורות עכשיו, משום שהם בדרך לקבל את מלוא הסכום בהמשך.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המקרה של סדרה ט' מעט שונה, משום שלמחזיקי סדרה זו אין ביטחונות והם יקבלו את ההחזר על בסיס מימוש של יתרת הנכסים של אי.די.בי (נתח נוסף ממניות דסק"ש, ישראייר, נדל"ן בלאס־וגאס ונתח משותפות מודיעין), כך שלא ניתן לדעת במדוייק מה יהיה גובה ההחזר בשלב זה. אבל גם במצב הנוכחי הם צפויים לקבל 40—50 אגורות עבור כל אג"ח - יותר מההצעה של רוזנבוך.
את המתמטיקה הזו יודע לעשות כל משקיע מתוחכם, ולכן ברור שגופים מוסדיים וקרנות גידור יזרקו את ההצעה של רוזנבוך מכל המדרגות. מי שעשוי להיענות לה אלו אותם משקיעים פרטיים, מתוחכמים פחות, שלנגד עיניהם עומדים מחירי האג"ח ביום שהפסיקו להיסחר, שביחס אליהם ההצעה של רוזנבוך אכן מגלמת פרמיה.
נכון, הכל חוקי, ואין כל פסול בהצעה של רוזנבוך, אבל עדיין מדובר במהלך מסריח למדי, שבונה על רווח על חשבון המשקיעים הפשוטים.
בסטארוורד המקרה מעט מסובך יותר
הגיוס שביצעה חברת סטארווד האמריקאית בבורסת תל אביב הפך להיות אחד הפלופים הגדולים שזכורים לי בשוק. אחרי שהעיתונות הפסיקה לעסוק בו, אוכלי הנבלות החלו לאסוף את השאריות. וכך, לפני חודש, תשובה - אחד משועלי השלדים והאג"ח בדיסטרס - הציע למחזיקי האג"ח המיואשים לרכוש מהם את החוב במחיר של 10 אגורות לאג"ח. מדובר על מחיר נמוך ב־40% מהמחיר האחרון שבו הן נסחרו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עבור המחזיקים הסיטואציה כאן מורכבת יותר כשהם ניגשים לבחון את הכדאיות. אצל הנאמן יש כספים בהיקף של 19 מיליון דולר ובחשבון הסולו של החברה יש עוד 2 מיליון דולר. סכומים אלו משקפים החזר של 8 אגורות. לא רחוק מההצעה של תשובה. לכך יש להוסיף מקורות אפסייד עתידיים כמו שבעה נכסים של החברה שעשויים להניב תזרים עתידי, אף שהבנקים עשויים לשים עליהם יד, ותביעות נגד החברה. ככל הנראה, בסעיף הזה תשובה עצמו מאתר את הפוטנציאל הגדול, שכן ביטוח הדירקטורים עומד על 20 מיליון דולר, ולכך יש להוסיף תביעות אישיות נגד בעלי משרה בחברה.
הנושים עלולים להירתע מהגשת התביעות בשל העלויות המשפטיות הכרוכות בכך, אך עליהם לזכור שיש גופים שמוכנים להגיש את התביעה בתמורה לאחוזי השתתפות.
חרף הפוטנציאל, הביקושים להצעה של תשובה היו גבוהים - פי 2.5 מהסכום שבו ביקש לרכוש אג"ח. נכון, יש כאן סיכונים גם עבור תשובה, אבל לדעתי יש סבירות גבוהה שהוא יפיק רווח נאה מהמהלך.
למשקיעים שלא מוכנים להתמודד עם ניירות לא סחירים ומאבקים משפטיים למיניהם, אני מציע לא להיכנס מראש לכל העסק הזה. ואם כבר נכנסו, תאמינו לי שכדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע במצבים כאלה. ובכל מקרה, היזהרו מאוכלי נבלות שניזונים מפראיירים.