$
מט"ח וסחורות

השקל בנסיגה חדה מול המטבעות העיקריים: הדולר מזנק ל-3.27 שקלים

המטבע האמריקאי בקפיצה יומית נוספת עקב התערבות בנק ישראל; היורו עולה ל-3.95 שקלים, הפאונד מזנק ל-4.46 שקלים; אך אנליסטים בשוק צופים שינוי מתקרב במגמה - חזרה לשקל חזק; לטענתם, המגמה השלילית של הדולר בעולם לצד ההשקעות הזרות בישראל, צפויים לגבור על הצעד של בנק ישראל שהודיע כי ירכוש השנה 30 מיליארד דולר

נועם לנדמן 17:0520.01.21

שוק המט"ח טרם נרגע מהודעת בנק ישראל כי ירכוש בשנה הנוכחית 30 מיליארד דולר - הדולר ממשיך לזנק ושיעורו כבר עומד על 3.27 שקלים. רק אתמול עמד השער היציג על 3.23 שקלים.

 

היורו עולה היום עד לשיעור של 3.95 שקלים, הפאונד מזנק עד לרמה של 4.46 שקלים. השערים היציגים: הדולר טיפס ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.254 שקלים, היורו עלה ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 3.937 שקלים, הפאונד זינק ב-1.1% ושערו היציג נקבע על 4.448 שקלים. הדולר רושם היום בעיקר תנועות קלות מול המטבעות העיקריים בעולם. 

 

 

השקל נחלש בימים האחרונים, הדולר ב-3.25 שקלים השקל נחלש בימים האחרונים, הדולר ב-3.25 שקלים צילום: בלומברג

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "הדולר ממשיך להתייצב סביב רמת 3.25 שקלים, כאשר פיחות הדולר לעבר רמות גבוהות יותר פוגש יצואנים המבקשים לגדר חשיפות לצד מוסדיים המבקשים לצמצם את היקף החשיפה המאוד גבוהה שקיימת להם, בשל ההשקעה במניות ואיגרות חוב במטבע חוץ".

 

לדברי פריימן, "היחלשות הדולר אל מול המטבעות המרכזיים תורמת לפוטנציאל היחלשות הדולר גם בזירה המקומית. להערכתנו, בנק ישראל יידרש בקרוב להפגין את מידת נחישותו בבלימת ייסוף השקל אל מתחת לרמת 3.2 שקלים. העודף בחשבון השוטף לצד ההשקעות הישירות של הזרים בישראל, אינם צפויים להיפסק, שכן אפילו בשנת קורונה חל גידול מרשים של כ-20% בהיקף ההשקעות הזרות בישראל. תמונת מצב זו, תמשיך ללחוץ לייסוף השקל".

 

כלכלני בנק הפועלים: "לאור ההתחייבות של בנק ישראל לרכוש סכום כה גבוה אנו מעריכים כי השקל עשוי להמשיך ולהיחלש בשבועות הקרובים. בנק ישראל רוכש במקביל למט"ח גם איגרות חוב ממשלתיות, והיקף הנזילות בשווקים בשקלים צפוי לגדול. אנו לא חושבים שלגידול החד בפיקדונות השקליים כתוצאה מרכישות המט"ח יש השפעות אינפלציוניות משמעותיות. השילוב בין רכישות מט"ח לאג"ח ממשלתיות מגדיל את מאזן הבנק המרכזי בקצב מהיר, כלומר המדיניות המוניטרית הופכת למרחיבה מאוד גם בקנה המידה של הפד בארה"ב למשל".

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים מעריך שהצעד של בנק ישראל יאט את התחזקות השקל במידה משמעותית, אך לא יבלום אותו לחלוטין.

 

לפי קליין, היקף הרכישות המתוכנן של בנק ישראל "גדול מספיק כדי לקזז את כל העודף הצפוי השנה בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, אבל הוא לא מכסה זרמים גדולים נוספים בהם ההשקעה הישירה בארץ (FDI), תנועות ההון הקצרות שנובעות משוק ההון והנפקות חברות ישראליות בחו"ל".

 

קליין הסביר כי פעולת בנק ישראל "תאט משמעותית את הייסוף של השקל, אך לא תשנה את המגמה שנובעת מזרמים אלו לצד היחלשות הדולר בעולם שנובעת מההרחבות וההדפסות האינסופיות בארה"ב. בנוסף, בתגובה הפוכה, סכום זה יביא את סך יתרות המט"ח של בנק ישראל מעל ל-50% מהתוצר השנה ויהווה 'כרית ביטחון' משמעותית למשברים בעתיד (תמיד יהיו) שיוכלו למנוע פיחות חד ועקבי בשקל".

 

לומברד אודייר: "ערך היורו ביחס לדולר ימשיך להתחזק ויגיע ל1.27 עד הרבעון השני של 2021". לדברי וסיליוס קיונאקיס, ראש אסטרטגיית המסחר במט"ח בבנק השוויצרי, "אנו צופים כי היורו ימשיך לעלות השנה, ויגיע עד סוף הרבעון השני לערך של 1.27 יורו פר דולר, היורו נהנה ממומנטום חזק – אמנם העלייה אינה נובעת בהכרח מגורמים מהותיים".

 

קיונאקיס מוסיף כי "ישנן מס' התפתחויות שהובילו להערכה זו, ראשית, כיום היורו מוערך יתר על המידע, בדומה לשערוך היתר שלו בכ-7% שנראה ב2017-2018, וגם אז כמו היום התחזקות האירו התרחשה במקביל לצמיחה חזרה של הסחר העולמי ועליית מחירי הסחורות התעשייתיות הגולמיות. שנית, בעוד שציפינו שהתשואות הריאליות בארה"ב יתחילו להתייצב, כעת ישנו לחץ מחודש שלילי שנובע בעיקר מהעלייה בציפיות האינפלציה. למרות שאנו צופים שהתשואות הריאליות בארה"ב יעלו, במקביל יעלו גם תשואות הליבה האירופיות הריאליות. שלישית, למרות שתזרימי פורטפוליו המניות והחוב לאזור האירו הצטברו בחציון השני של 2020, התזרים היוצא עדיין מעט גבוה יותר מהנכנס, אך עם החיסונים ברקע ותחזיות משופרות על התאוששות גוש האירו, צפוי להיכנס תזרים משמעתי שיוביל להאצה כלכלית נוספת, מה שיתמוך ביורו עוד יותר. רביעית, ההתאוששות ביבוא הסיני מגרמניה מהווה מדד טוב לשינויים בערך היורו, והייתה חדה יותר משציפו. התאוששות הכלכלית הסינית הייתה טובה מאוד, ובהנחה שהתשואה תהיה קרובה לרמות 2017, ערך היורו ביחס לדולר יהיה עקבי ויעמוד סביב 1.26/27. חמישית, התשואות השנתיות של EURUSD מציגות דפוס עקבי של מתאם סדרתי חיובי, כלומר תשואה חיובית בשנה צפוי להמשיך להיות חיובי גם בשנה שאחריה. בהתבסס על כלל זה, כיוון שב-2020 ראינו רווח שנתי של 9% ב-EURUSD, אנו צופים כי תהיה עלייה של 3% נוספים בשנת 2021".

x