פאוול: ''לא נאפשר אינפלציה גבוהה", תשואות האג"ח מזנקות, הדולר קופץ
יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב שוחח בנאומו הערב לאומה האמריקאית ברוח מעט פסימית: "סביר להניח שלא נגיע לתעסוקה מלאה ב-2021 - פתיחת הכלכלה יכולה לגרום לעלייה זמנית באינפלציה"; על המגמה בשוק האג"ח אמר: "העליות בתשואות האג"ח הממשלתיות תפסו את תשומת ליבי, אני עוקב"; בעקבות הנאום, תשואות אג"ח ארה"ב מזנקות, הדולר קופץ
יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב ג'רום פאוול נושא עתה נאום לאומה על כל הנושאים הבוערים בכלכלה האמריקאית בשל המשבר. לדבריו, "סביר להניח שלא נגיע לתעסוקה מלאה ב-2021. ייקח זמן עד שנראה התאוששות מספקת של הכלכלה".
- מה קורה בשוק האג"ח ולמה זה צריך להטריד אתכם
- וול סטריט: פאוול הרגיע את המשקיעים, ודאו ג'ונס ננעל בעלייה קלה
- פאוול: "אנו רחוקים מיעדי האינפלציה והתעסוקה"
בנושא החשש מעלייה באינפלציה אמר פאוול כי "פתיחת הכלכלה יכולה לגרום לעלייה זמנית באינפלציה. נהיה סבלנים בפעולות שלנו גם אם נראה סימנים לעלייה באינפלציה. אנחנו מודעים לסכנות שיש באינפלציה גבוהה, לא נאפשר זאת".
פאוול לא שכח להתייחס לנושא המגמה בתשואות האג"ח האמריקאיות שמעסיקות את וול סטריט בשבועיים האחרונים: "העליות בתשואות האג"ח הממשלתיות תפסו את תשומת ליבי. אני עוקב אחרי זה", ציין.
עוד אמר יו"ר הפד כי "הלקח הראשון מהקורונה הוא לפעול מהר ללא היסוס. הלקח השני הוא אל תפסיק לפעול עד אשר סיימת לטפל בשוק העבודה''. יחד עם זאת, פאוול מלהשיב על השאלה של כמה זמן ובאיזה היקף ימשיך הבנק המרכזי בתוכנית התמריצים.
נאומו של פאוול מזניק את תשואת האג"ח ל-10 שנים ב-7 נק' בסיס עד ל-1.54%. המדדים בוול סטריט מגיבים מיד בירידות - נאסד"ק נחתך ב-1.5%.
בתחילת שנת 2000 התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עמדה על 6.4%. בשנת 2000 האג"ח האמריקאית הייתה אלטרנטיבה שהבטיחה תשואה גבוהה מאוד, אך הפער בין התשואות הריאליות שבין התקופות מעט קטן יותר. הציפיות לאינפלציה בארה"ב בתחילת שנת 2000 עמדו על 3.2% בשנה לעומת ציפיות לאינפלציה שנתית של 2% כיום.
אחד הסיכונים הגדולים ביותר לשוק המניות הוא עלייה חדה בתשואה על האג"ח הארוכות. משבר הקורונה הוביל להפחתת ריבית במדינות רבות, ולהפנמה של השוק שהבנקים המרכזיים יימנעו מלהעלות ריביות בעתיד הקרוב. גורם זה לוחץ כלפי מטה את התשואה על האג"ח הממשלתיות.
מנגד, משבר הקורונה יצר גירעונות ענק לממשלות, שממומנים בעיקר באמצעות הגדלת החוב. גירעונות ענק אלו, שצפויים להמשיך ולתפוח, יוצרים היצע משמעותי של אג"ח ממשלתיות, בעיקר אג"ח לטווח זמן ארוך, שמשפיע לכיוון ההפוך ומעלה את התשואה על האג"ח הארוכות.