$
בורסת ת"א

מייבשים את המפעליות

מדיניות האוצר מונעת הקמה של קופות מפעליות נוספות שיפעלו ללא מטרות רווח ויהוו תחרות לקופות הפרטיות

רחלי בינדמן 07:0328.11.11

הסתכלות מהירה על תשואות הקופות לפני ואחרי ניכוי דמי הניהול מעלה את השאלה המתבקשת: מדוע שלא יקומו עוד קופות מפעליות שיפעלו ללא מטרות רווח ויהוו תחרות לקופות הפרטיות? מדוע, למשל, שחברות ענק כמו טבע, בזק או אמדוקס לא יקימו עבור עובדיהן קופת גמל שתפעל ללא מטרות רווח?

 

לכל

קופה כזו צריך למנות מנהל שכיר, ולהקים ועדת השקעות שתגבש מדיניות השקעה כללית לעובדים ותעדכן אותה מדי תקופה. הנהלת הקופה, שאינה צריכה לכלול הרבה מעבר למנכ"ל, מנהל תפעול ועו"ד שאחראי על תחום הרגולציה - תערוך מדי שנה מכרז לגופים פרטיים עבור ניהול כספי העובדים, וזאת על בסיס קריטריונים שונים. בין קריטריונים אלה יהיו תשואות עבר וגובה דמי הניהול.

 

לכאורה מדובר בפתרון פשוט, אלא שבדיקה מול האגף הפנסיוני באוצר מעלה כי בניגוד לעבר פתרון זה הוא בלתי אפשרי כיום. "מדיניות האגף, כפי שהיא באה לידי ביטוי בהוראות שונות, היא מזעור הסיכונים לניגודי עניינים (כגון אלו שקרו ב־Enron), על ידי הפרדה בין המעבידים לבין החיסכון של עובדיהם". האגף מתכוון לחברת אנרון האמריקאית, שבשנת 2001 נחשפה בה פרשת שחיתות שבמסגרתה בכירים בחברה סחרו במניותיה על בסיס מידע פנים. לאחר קריסתה נמחקו מיליארדים מכספי הפנסיה של עובדיה, היות שהחברה השקיעה את רוב חסכונות העובדים רק במנייתה של אנרון.

 

אלא שההשוואה של האוצר למקרה אנרון תמוהה במקצת, שכן בקלות רבה אפשר להטיל רגולציה הקובעת כי אסור יהיה לקופות המפעליות להשקיע במניות החברה של העמיתים. מה גם שרחבה היריעה מלתאר את היקף ניגודי העניינים שבהם מצויים כיום הגופים המנהלים את כספי הפנסיה בארץ. אלה נשלטים בחלקם על ידי גופים עסקיים המקיימים בינם לבין עצמם רשת סבוכה של קשרים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x