$
מוסף השקעות יולי 2012

"החזון שלי הוא להכניס מיליארד דולר בשנה למערכת הבריאות במדינת ישראל"

לדברי נעם לניר, "חלק מהאנשים שגילו להם סרטן נכנסים לחפש אינפורמציה על המחלה שלהם באינטרנט, ואז אני קופץ מולם. יש לי מערך שסוגר להם טיסות, מוניות, מלונות, בתי חולים. אני סוגר להם את כל השרשרת ומקבל את העמלה שלי"

גולן חזני 08:3725.07.12

"בתחילת 2009 ביקרתי בבית החולים לילדים והגעתי למחלקת הלב, במקרה. דפקתי על דלתו של מנהל המחלקה והצגתי את עצמי. הוא סיפר לי שיש לו את הציוד והיכולות המתקדמים ביותר בעולם, אבל מחלקת לב ילדים ריקה. האבחון המוקדם של פגמים ומומים בלב העלה את מספר הפסקות ההיריון, ומעט מאוד ילדים נולדים היום עם מומי לב. הלכנו לדבר עם המנהל של אותו מרכז, והצעתי לו לשווק את עודף ההיצע שלו לחו"ל".

 

כך, מספר לניר, נולדה מאש מדיקל, חברת התיירות הרפואית שייסד, שמביאה כיום כ־5,000 חולים בשנה לישראל ומגלגלת על פי הערכות 100 מיליון דולר בשנה. מרבית החולים מגיעים ארצה לטיפולי סרטן שונים, והחברה מארגנת עבורם חבילה הכוללת מלונות, הסעות, וכמובן טיפול רפואי.

 

בית החולים וולפסון. אחד המרכזים הרפואיים שאליהם לניר שולח תיירים בית החולים וולפסון. אחד המרכזים הרפואיים שאליהם לניר שולח תיירים צילום: יובל חן

 

"אני לא רואה את המטופל", מסביר לניר, "חלק מהאנשים שגילו להם סרטן נכנסים לחפש אינפורמציה על המחלה שלהם באינטרנט, ואז אני קופץ מולם. יש לי מערך שסוגר להם טיסות, מוניות, מלונות, בתי חולים. כל מקום הוא אוטונומי, אבל אני סוגר להם את כל השרשרת ומקבל את העמלה שלי, והיא נמוכה. היום אני כמעט לא מרוויח מהעסק הזה".

 

100 מיליון דולר בשנה, ואתה לא מרוויח?

"אתה אמרת 100 מיליון דולר. אני לא מרוויח, ואני יכול לומר לך שזה העסק שאני הכי אוהב. זה הפרויקט של חיי. אני מאמין שאיתו אוכל לשנות את פני המדינה ועתיד החברה הישראלית. החזון שלי הוא להכניס מיליארד דולר בשנה למערכת הבריאות במדינת ישראל, ואני מתפלל יום יום שהפוטנציאל הזה לא יזרום למדינות מתחרות באירופה. הלוואי שהגורמים המתאימים יקומו וירימו את הכפפה, אבל זה הולך קשה מאוד.

 

"לפני 12 שנה סינגפור הכריזה על תיירות רפואית כפרויקט בעל עדיפות לאומית, ובשנה שעברה התחום הכניס לה 4 מיליארד דולר. למדינת ישראל יש פוטנציאל זהה, אבל לצערי, בגלל מערכת בירוקרטית ומחלוקות ועיתונות שתוקפת ללא טעם, היא לא מצליחה לתפוס את המקום שהיא יכולה לתפוס.

 

"אז תבוא ותגיד, 'אדם משלם 5% מההכנסה שלו לביטוח בריאות והוא רוצה שביטוח הבריאות יהיה זמין ולא יהיו תורים'. הוא צודק. דרך אגב, בן אדם רוצה לפתוח את השאלטר ושיהיה חשמל, אבל אנחנו מוכרים עודפי חשמל לרשות הפלסטינית. יש פה גם תעשיית נשק בבעלות המדינה, שמספקת הרבה מתצרוכתו של צה"ל, אבל מייצאת במקביל".

 

התיירות הרפואית היא נושא שנוי במחלוקת בישראל. מבקר המדינה, למשל, הביע חשש פן התשלום הגבוה מביא לכך שהתיירים זוכים בעדיפות על פני מטופלים ישראלים. טיוטת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, שפורסמה ביוני, אף קובעת שהתיירות הרפואית לא תהווה יותר מ־5% מפעילות בתי החולים.

 

נעם לניר נעם לניר צילום: תומי הרפז

 

במקום שיטפלו בחולה מעפולה מטפלים במיליונר מרוסיה.

"אף חולה ישראלי לא אמור להיות מקופח. הטענה שלי היא שיש המון מקום פנוי במערכת הקיימת, ואפשר להפנות אותו ליצוא. לפני 17 שנה, למשל, אשפוז ממוצע במחלקת לב היה 14 יום - כיום הוא ירד למעט יותר משלושה ימים. פעם היו בארץ 25 אלף ניתוחי מעקפים - כיום כ־5,000. נוצר עודף גדול במערכת שאפשר לייצא.

 

"הרפואה בארץ כיום לא מוסדרת. אם אתה בעל קשרים בבית החולים, ידחפו אותך קדימה בתור. לפני שהיתה ליברליזציה במט"ח היו סוחרים בלילינבלום. אין את זה היום, כי השוק משוכלל. גם את שוק הרפואה צריך להפוך למוסדר, משוכלל, ראוי ותקין".

 

אין בישראל מספיק רופאים ומיטות.

"אין כזה דבר. ברגע שיהיה ביקוש ויהיה יותר כסף במערכת, יהיו יותר רופאים. היום בשביל להיות רופא אתה צריך להיות חסיד אומות עולם, סגפן היסטרי, אבל אם השיטה תשתנה ויהיה בה כסף, יהיו יותר רופאים, אחיות, סניטרים, מעבדות. זה תהליך.

 

"אם מדינת ישראל רוצה שתהיה לה מערכת רפואה חזקה, היא צריכה להשקיע בחלקים ממנה שמיועדים ליצוא. לא מדובר פה בתפיסת מיטה בפנימית או בגריאטריה או בשיקום, אלא על ההייטק של הרפואה: טיפול מתקדם למלנומה? 100 אלף דולר. השתלת מח עצם? קרוב ל־200 אלף דולר. ועדיין המחירים בישראל זולים באופן משמעותי משאר העולם.

 

"לברית המועצות לא תהיה מערכת רפואית ראויה לשמה בימי חיינו. יש שם 3,000 חולי סרטן חדשים כל יום. תבנה מערכת שמספקת פתרונות ל־2%–3% מאותו פוטנציאל. 100 איש ביום זה קרוב למיליארד דולר הכנסה נוספת למדינת ישראל. חסרות מיטות? תקנה מיטות. חסרים רופאים? תכשיר אותם.

 

"מערכת הבריאות נמצאת במצב שבו היא נמצאת כיום בגלל התקצוב שלה על ידי משרד האוצר ובגלל תקנים שהוא משית עליה. אם היית מכניס מיליארד דולר נוספים בשנה למערכת, מצבה היה משתנה.

 

"בשנה האחרונה היו אצלי משלחות מטעם ממשלת גרמניה כדי ללמוד איך להקים מערכת תיירות רפואית. יש שם פקיד שממונה על הפרויקט. אני בא למדינת ישראל ואומר שאני יכול לייצר עבורה מיליארד דולר בשנה, ולא צריך השקעות או משאבים, רק מדיניות ונהלים - אבל המערכת משותקת".

 

מה ענו לך?

"המערכת מפחדת ליזום מהלכים ומהפכות. שיהיה לך ברור: תיירות רפואית היא עובדה, ואם זה לא יהיה בארץ אז זה יהיה במדינה אחרת. מדינות שיש להן מערכת בריאות מתקדמת מתייחסות אליה כמו משאב, כמו גז, כמו נפט. מוכרים ויש ביקוש אדיר שרק הולך ועולה. השאלה היא אם מדינת ישראל תהיה חכמה מספיק להוביל את התחום הזה בעולם או לא.

 

"יש לנו כאן יתרון עצום: 30% ממערכת הבריאות פה דוברת רוסית. אותו אזרח רוסי מסיביר שפנה אלינו לא יודע לבחור בין בית חולים כזה לבית חולים אחר, בין רופא כזה לרופא אחר. הוא רוצה שיצילו את חייו. אני יכול לשלוח אותו גם לפוריה, אם תהיה שם מחלקה אונקולוגית ראויה. אני אקים מחלקות בטבריה, בצפת. איקס אחוזים ילך לתיירים שיממנו את זה וחלק ילך לישראלים. זה win-win".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מתייחס ברצינות רבה לנושא תיירות המרפא והדרכים ליישמה נכון ולא על פי קצב הרווחים שמתכנן מר לניר".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לצד המקורות הכספיים שהתיירות הרפואית מכניסה, ההיצע של מערכת הבריאות מוגבל, ועל כן ענף זה עלול לפגוע בזמינות השירות הרפואי לכלל הציבור הישראלי. משרד האוצר פועל כדי לאפשר את ההיקף הרצוי של התיירות הרפואית וימנע מהלכים שיכניסו כסף בטווח הקצר אך יפגעו בבריאות אזרחי ישראל בטווח הארוך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x