$
שווקי חו"ל

מנכ"ל נאסד"ק: "2014 לא תהיה טובה כמו 2013 – אבל היא תהיה שנה חזקה"

בוב גרייפלד בראיון ראשון בישראל מספר על ההנפקות שבצנרת, על האופנה השלטת כיום בשוק, ועל התפעלותו מענף ההיי-טק המקומי: "אני רואה משהו משותף בין החברות הישראליות לבין האתוס של הנאסד"ק שנוגע לחדשנות ויזמות"

ניר צליק 15:1221.01.14

"למה אני נמצא בישראל? עליתי על מטוס ונחתתי אז כאן אני נמצא", כך פותח מנכ"ל הנאסד"ק, בוב גרייפלד, את הראיון הראשון לעיתון ישראלי אי פעם.  

גרייפלד, שהגיע כאורח של בנק הפועלים לחניכת חדרי המסחר החדשים של הבנק, מספר בתחילת הפגישה על המסע המתיש שעובר עליו, שכלל מעבר בטורקיה, על רקע רכישת 5% מהמניות של בורסת איסטנבול, משם לביקור קצר בישראל ומכאן בדרכו לוועידת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

 

אחרי ההתחלה המבודחת, מרצין גרייפלד ואומר כי "למעשה הגעתי לכאן מכמה סיבות. יש מספר חברות לא מבוטל מישראל שרשומות אצלנו ואני אנסה לפגוש כמה מהן. הסיבה השנייה היא שיש פה קהילה חזקה מאוד של קרנות הון סיכון שרציתי לפגוש והסיבה השלישית היא שיש לנו לקוחות מצויינים כמו בנק הפועלים, וגם איתם אפגש. הסיבה הרביעית היא שרציתי לפתח את השותפות עם בורסת תל אביב והסיבה האחרונה היא שרציתי להבין את המצב הפוליטי והסביבתי במדינת ישראל. אלה סיבות מספקות".

  

גרייפלד מסרב למסור שמות של החברות איתן מצא זמן להיפגש. בכל הנוגע לדעתו על הנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק הוא מגיב באופן כללי. "2013 היתה שנה חזקה במיוחד, ולמעשה היא היתה שנת ההנפקות הטובה ביותר מאז שנת 2007. אני לא חושב ש-2014 תהיה חזקה כמו שנת 2013 אבל אני חושב שהיא תהיה קרובה אליה. יש לנו צינור הנפקות חזק מאוד. הסיבה שאני זהיר היא שהעולם יכול להשתנות בשנייה".

 

אשר להשפעה של צמצום רכישות האג"ח של הפד במסגרת תוכנית התמריצים במשק האמריקאי אומר גרייפלד כי "תהיה לזו השפעה על שוקי המניות בעולם. אני לא יודע אם זה רע, ובכל מקרה, הורדת התוכנית תהיה איטית".

 

 בין החברות הישראליות הבולטות שהשלימו הנפקה בבורסת נאסד"ק בשנת 2013 ניתן למנות את אנזימוטק שגייסה 71 מיליון דולר לפי שווי של 300 מיליון דולר ובארבעת החודשים מאז ההנפקה זינקה כבר לשווי של 627 מיליון דולר; קמהדע, שגייסה 52 מיליון דולר לפי שווי של 320 מיליון דולר במאי 2013 ומאז זינקה לשווי של 596 מיליון דולר; וויקס שגייסה 127 מיליון דולר לפי שווי של 770 מיליון דולר בחודש נובמבר וכיום נסחרת לפי שווי של 1.04 מיליארד דולר.

 

ישראל היא היצואנית השנייה בגודלה של חברות לנאסד"ק, מיד אחרי סין, כאשר כיום יש כ-70 חברות ישראליות הנסחרות בבורסה. כ-20% מהחברות הזרות בנאסד"ק הן חברות ישראליות. עם זאת, חלק נכבד מהחברות סיפק למשקיעים אכזבות רבות, ובעיקר החברות הישראליות שהונפקו בתחילת שנות ה-2000 בשיאה של הבועה.

  

האם אתה יכול לראות דמיון בין החברות הישראליות שהנפיקו בנאסד"ק?

"אני רואה משהו משותף בין החברות הישראליות לבין האתוס של הנאסד"ק שנוגע לחדשנות ויזמות. זה מדהים שממדינה כה קטנה כמו ישראל יש כל כך הרבה הנפקות. זו רמת פעילות שלא רואים בשום מקום אחר בעולם אז יש לכם במה להתגאות".

 

בוב גרייפלד בוב גרייפלד צילום: עמית שעל

 

האם משהו השתנה בפרופיל החברות שמגיע כיום לנאסד"ק?

"אני חושב שהשינוי הוא בתפישת ההשקעות ובמשקיעים עצמם. אתה רוצה שיהיו לך משקיעים שמאמינים לסיפור שלך, אבל שיש להם כמה שיותר מידע אמיתי על החברה. זה ניכר בעיקר בתחום הביוטכנולוגיה. משקיעים נכנסים לתחום הזה כשהם יודעים שזה או שהטיפול שלך עובד או שלא, וזה אחד או אפס. העבודה שלנו היא שתהיה שקיפות במידה הכי גבוהה כדי שמשקיעים יוכלו לקבל החלטה אם להשקיע בך או לא".

   

אם מסתכלים על ההנפקות הישראליות בשנה האחרונה בנאסד"ק, מרבית החברות שהגיעו לנאסד"ק היו מתחום הביוטכנולוגיה, ביניהן כאמור קמהדע ואנזימוטק. האם האם הנפקות הביוטק הן טרנד עולמי?

"זה לא טרנד עולמי אבל זה בהחלט טרנד בישראל ובארצות הברית. נוצרה דרישה אדירה של השוק להנפקות של חברות ביוטק. זו אחת מהתוצאות הבולטות של ה-Jobs Act. זה שאפשר להגיש תשקיף חשאי עזר להנפקות, וגם הנקודה שיש להם את היכולת לצאת ולפגוש מספר משקיעים עוןד לפני ההנפקה ולקבל פידבק ואז להחליט אם לצאת להנפקה או לא סייע לחברות. היה צבר של חברות ביוטק ששקלו להנפיק והג'ובס אקט סייע להנפקה. השנה 40% מההנפקות בנאסד"ק היו של חברות ביוטק".

 

כיצד הפכה ישראל ליצואנית חברות כה מצטיינת?

"זו שאלה שאנחנו שואלים את עצמנו שוב ושוב. זו אחת מהסיבות שהגעתי לפה כדי להבין מה עובד פה בצורה כל כך טובה. יש משהו ייחודי שקשור גם לזה של המימון הצבאי של חלק מהטכנולוגיה והעובדה שאנשים מגיעים לשוק הפרטי כבר עם הכשרה. בנוסף יש בתי ספר חזקים ודגש על חינוך ויזמות וזה מייצר מעין סביבה תומכת לפיתוח חברות. בוא לא נשנה כלום", צוחק גרייפלד.

   

מה דעתך על מניית קמהדע (US):
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
הג'ובס אקט, שינוי חקיקתי שהועבר על ידי ברק אובמה בסוף 2012, נועד להביא לשינוי באמצעות התאמת הרגולציה לגודל החברה ולהיקף הגיוס שהיא מבקשת לעשות. בין היתר מוגדרות בחוק זה emerging growth companies, חברות המוכרות בפחות ממיליארד דולר בשנה שלגביהן יש הקלות בדרישות הרגולטוריות. כיום, כאמור, חברות יכולות לפגוש משקיעים עוד לפני שהן פירסמו תשקיף, בניגוד לעבר.

 

לאחר ההנפקות הגדולות של השנים האחרונות, פייסבוק בנאסד"ק וטוויטר בבורסת ניו יורק, מה צפוי בשנה הקרובה?

"אנחנו רואים עוד חברות טכנולוגיה בדרך להנפקה, אבל קשה להגיד שיש חברות טכנולוגיה גדולות כאלה בצינור ההנפקות. מה שמעניין זה שהחברות שאנחנו רואים עכשיו בצינור ההנפקות הן חברות חדשות ולא רק בתחום התוכנה. אנחנו רואים הצלחה של חברות טכנולוגיה בסקטורים שלא ראינו בעבר וזה מאוד משמח".

   

קשה להתחמק מהחשש שמתעורר בנוגע להתפתחות של בועה חדשה, אחרי שנאסד"ק הוסיף 38% בשנת 2013, ו-222 חברות גייסו בשנה זו 54.9 מיליארד דולר, לעומת 42.4 מיליארד דולר בשנת 2012 שגויסו על ידי 128 חברות. האם מתפתחת בועה חדשה בשוקי המניות על רקע הריביות הנמוכות ברחבי העולם?

"אם מסתכלים על רמת המכפילים של המניות, אז אנחנו אפילו לא קרובים למכפילים שהיו בתחילת שנות ה-2000. בתחילת 2013 המכפילים היו נמוכים, ועכשיו הם נסחרים בערך במכפילים הממוצעים שהיו נהוגים בעשור האחרון, אז אנחנו לא חושבים שיש בועה כרגע".

 

בורסת נאסד"ק בניו יורק בורסת נאסד"ק בניו יורק

 

על רקע ההתרחבות של המסחר הממוכן, אלגו-טריידינג, נשמעת טענה כי מסחר זה דוחק הצידה את המשקיעים הפרטיים. גם הבורסה הישראלית בוחנת את עמדתה בנושא זה.

"אני חושב שבסופו של דבר אלגוטריידינג דווקא יכול לעזור לשוקי ההון. השאלה היא לא מה קורה כשהכל עובד כשורה במסחר הממוכן אלא מה קורה כשדברים לא עובדים לפי הכללים, והאם יש פיקוח מספיק הדוק על התחום הזה. היתרון הגדול של השוק הישראלי הוא שהוא יכול ללמוד לקח מדברים שקרו בעבר בארצות הברית. חייבת להיות דרך להפסיק את המסחר כשצריך לעצור אותו, אבל כשזה עובד זה מסייע מאוד למסחר".

 

גרייפלד מתייחס בעקיפין לאירוע שהתרחש בשנת 2010, כשמסחר ממוכן הוביל לנפילה של מעל ל-1,000 נקודות, 9%, ביום אחד בדאו ג'ונס, כשלאחר דקות חזר המדד לרמתו הקודמת שלפני הנפילה. אירוע זה הוביל לשינויים רגולטורים מקיפים.

  

האם יש תוכניות לשיתוף פעולה אפשרי בין נאסד"ק לבורסת תל אביב, כפי שמתרחש כעת בין הבורסה באיסטנבול לנאסד"ק?

"יש לנו מעל ל-70 שיתופי פעולה עם בורסות ברחבי העולם. נלמד את בורסת איסטנבול לעומק, ובטוח שנרצה שותפות דומה עם בורסת תל אביב. זה משהו שאנחנו רוצים לעשות באופן אקטיבי".

 

מה דעתך על המצב המקרו כלכלי ומידת ההתאוששות של השוק?

"עברנו את המשבר הפיננסי והסביבה העסקית היתה קשה לאורך כמה שנים. מרגישים עכשיו שהמצב משתפר ושהגלגל הסתובב. כשאני אומר דברים חיוביים אני הופך להיות עצבני כי יש חשש שאתה טועה, אבל המידע שמצטבר מראה שיש שיפור אמיתי בכלכלה ואני מקווה שכך יימשך. בהשוואה למצב של לפני חמש שנים, ברור שהחברות במצב הרבה יותר טוב".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x