יצוא הגז עשוי לעבור מתמר ללווייתן
התביעה של ישראמקו נגד המדינה עשויה להכריע בשאלת יצוא הגז למצרים
סגירת העסקה המתגבשת בין ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד ושותפות לווייתן עלולה להשליך על חוזה הענק למכירת גז ישראלי למצרים. כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט", בכירי דלק אנרגיה נפגשו בשבוע שעבר בקפריסין עם בכירי בריטיש גז כדי לקדם עסקה למכירת 5–8 מיליארד מ"ק לשנה ממאגר לווייתן למתקני ההנזלה המושבתים במצרים. אם העסקה תושלם, מדובר בחוזה ענק בהיקף של כ־20–25 מיליארד דולר לתקופה של 20 שנה.
ההתעניינות הראשונית במכירת גז למצרים הגיעה דווקא מבעלי מאגר תמר, והכוונה היתה לנצל את יתרת תכולת הגז שלא נמכרה לחברות בארץ לטובת יצוא למדינות שכנות או למדינות רחוקות. עם זאת, החלטת הממשלה מיוני 2013 להגביל את היקף יצוא הגז הורידה את מכסת היצוא, כך שבפועל מי שיכול לייצא גז בהיקף רחב הוא דווקא מאגר לווייתן. ישראמקו ודור גז עתרו נגד המדינה בבקשה להגדיל את מכסת הייצוא שלהם, ועד שהנושא יוכרע משפטית היצוא בפועל מהמאגר תקוע, מה שמעלה את האפשרות שסגירת עסקת היצוא למצרים תתבצע דווקא מלווייתן.
קבוצת דלק ושותפתה נובל אנרג'י אדישות למעשה ליצוא למצרים, מכיוון שהן מחזיקות במקביל הן במאגר תמר (31.25% דלק, 36% נובל) והן במאגר לווייתן (40% נובל, כ־45% דלק). לעומתן, ישראמקו ודור גז עלולות להישאר "קירחות" מכאן ומכאן עם סיכוי לכך שחוזה היצוא ייסגר בעוד הצדדים מתדיינים משפטית. עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה שבשבוע האחרון מסתמנת פשרה בנושא: ביום שישי הודיעה נובל אנרג'י, קבלנית הקידוח של כל המאגרים, שנפח מאגר תמר גדל בכ־10%. לפיכך, כמות היצוא ממנו השתפרה והפער שחסר לישראמקו כדי לחזור למצב של טרם התביעה הוא כ־20 מיליארד מ"ק בלבד. אם דלק ונובל אנרג'י יפרישו את הכמות הקטנה מלווייתן לטובת ישראמקו, התביעה שהוגשה כנגד המדינה תתייתר ותאבד כל תוקף. הצדדים מנסים למצוא פשרה בנושא בטרם בית המשפט יתערב, ואולי יקפיא את יצוא הגז בכלל.