ארגוני התמיכה: סיוע להלוואות, גביית חובות, ייעוץ ואוזן קשבת
כשהמדינה מתקשה לעזור, מה מציעים האיגודים של בעלי העסקים הקטנים?
המשבר המתדפק על דלתות העסקים הקטנים חייב את המדינה להציע תמיכה. בדצמבר הודיע משרד האוצר על הקמת קרן הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל. בעלי העסקים פנו, ביקשו, אבל הסבך הביורוקרטי היה גדול מהמצוקה הקונקרטית שלהם; עד אמצע פברואר לא אושרה אף אחת מהבקשות
אוזלת היד של הקרן הרשמית הצמיחה בתחילת השבוע יוזמה חלופית, של התאחדות התעשיינים ובנק מזרחי טפחות, שמציעים הלוואות בתנאים טובים יותר מאלו שמציעה המדינה - ומתיימרים לעשות זאת מהר יותר. המימון הזה אמור לספק חמצן דחוף ללא מעט עסקים שנמצאים על סף קריסה.
גופים נוספים מציעים לעסקים הקטנים סיוע בדרך להלוואה, עצות כיצד להתמודד עם הסבך הביורוקרטי, תוכניות לצמצום וכלים אחרים להתמודדות עם המשבר. לשכת היועצים העסקיים בשיתוף להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים), למשל, מפעילה קו חירום שנותן ייעוץ מקצועי ראשוני לבעלי עסקים קטנים. אנשי המקצוע שמפעילים את הקו מייעצים בבעיות שונות הקשורות בניהול העסק - מצוקת אשראי, משא ומתן עם הבנקים, התייעלות, שיווק, התמודדות עם ירידה במחזורים, קשיי נזילות, ביטחונות והלוואות. השירות ניתן בחינם, בטלפון 1-700-705-145.
איגוד לשכות המסחר מציע לחבריו שירות גביית חובות מלקוחות ושליחת מכתבי התראה לחייבים; ייעוץ עסקי בעלות מופחתת; ליווי בהגשת בקשות לקבלת הלוואות בקרנות אשראי; הכנת תוכנית פיננסית ותקציב עדכני; סיוע בצמצום עלויות תפעול שוטפות כגון ארנונה, חשמל וכדומה; ייעוץ משפטי; ומפגשי נטוורקינג שנועדו ליצור שיתופי פעולה עסקיים שאולי יעזרו לצלוח את המשבר.
נוסף על שני אלו, התאחדות המלאכה והתעשייה - שמייצגת כ־40 אלף יצרנים קטנים - יכולה לעזור בהפניה לבנקים ולקרנות שנותנים הלוואות נוחות לעסקים קטנים; בשיתוף פעולה עם יועצים מקצועיים בתחומי הכלכלה, המיסוי והמשפט; בייעוץ ארגוני; בבדיקת אפשרויות מיזוג או צירוף משקיעים חיצוניים; ובבדיקת היתכנות למעבר ליצוא. ההתאחדות מארגנת גם ימי עיון לבעלי עסקים, שעוסקים בכלים להתמודדות עם המשבר. עוד כלי שההתאחדות מציעה הוא תוכנית לחסכון בעלויות הקבועות של העסקים, בדגש על ארנונה, אגרת שילוט וכדומה.