האם גם העסק שלכם מאובחן ב"הפרעת קשב יזמית"?
המאמן האישי למעסיקים נפתלי סדן מסביר, כיצד מה שנראה לכם לפעמים כניהול מתוחכם ויצירתי של עסק, שם לכם מקלות בגלגלי ההתקדמות. ואתם חשבתם שאתם מולטי-טסק
הישרדותו של עסק קטן היא עניין לא פשוט בימים כתיקונם, קל וחומר בימי משבר. מומחים רבים מעריכים, שכ-30% מהעסקים בישראל עלולים להיסגר עקב המשבר העולמי.
ברוב המקרים, הסיבה להתמוטטות עסקים קטנים לא נובעת ממציאות כלכלית קשה, אלא בשל "הפרעת קשב יזמית" (EADD). הפרעה
אמנם לא תמצאו את המונח EADD במילון רפואי כלשהו, אך מבדיקתי, עשרות בעלי עסקים לקו בתסמונת וגם הצליחו להירפא ממנה.
את התסמונת של הפרעת הקשב היזמית קל יחסית לאבחן. קיימים מספר כללים וצעדים, שבנקיטתם ניתן להציל את רוב העסקים העומדים בפני סגירה.
בוס - אמץ בהירות מחשבתית
הסימפטומים של EADD מתמצים בעיקר בקושי להתמקד במשימה אחת במרחב הזמן. מדובר בקושי לסיים משימה, לצד חוסר יכולת לאמץ הרגלים ודפוסי פעולה חדשים, וכן בחוסר עקביות באופן כללי. ניתן להכליל ולומר, שאוכלוסיית הסיכון הגדולה ביותר ללקות בהפרעת קשב יזמית הם אותם אנשים המשמשים "בוסים של עצמם", ושל מספר מצומצם של עובדים בעסק.
נראה שאותו גן או תכונה שעושים את האדם בולט, מעז, חכם ובעל כושר מנהיגות, מכילים גם חוסר יכולת מובנה להיות ממוקד. התסמונת המסוכנת הזו מובילה פעמים רבות את הסובלים ממנה לשים "פול גז בניוטרל" ולמעשה לשחוק את יכולתם להתמודד כיאות מול משברים כלכליים ואישיים חריפים.
התנאי החשוב ביותר להתמודדות עם משברים כלכליים הוא בהירות מחשבתית. חשיבה לא בהירה עלולה לגרום ליזמים ובעלי עסקים שלא לאבחן את הבעיה המדממת של העסק שלהם, ולהקדיש משאבי זמן וניהול לזוטות וליוזמות שאין להן כל תרומה עסקית. כתוצאה מכך, עלולים משברים כלכליים כוללים לסחוף עסקים לבעיות קשות של אשראי, הסתמכות על מקורות הכנסה בודדים, הוצאות עסק מנופחות, בעיות ניהול עובדים ועוד, שכל אחת מהן עלולה להטביע את העסק עמוק יותר אל תוך המשבר, עד אשר אין ברירה ליזם אלא להרים ידיים ולפשוט רגל.
מולטי-טסקינג? נדמה לכם
הפרעת הקשב היזמית מחוללת מספר תופעות מוכרות בקרב בעלי עסקים ויזמים, תופעות שניתן לפתור אותן בקלות יחסית, אך אם הן לא מטופלות, הן עלולות להפוף לקטלניות בעבור העסק.
מולטי טסקינג - אומרים שהיכולת להתמודד בהצלחה עם ריבוי משימות היא יכולת נשית. אולי הדבר מסביר, מדוע יזמים גברים קורסים כתוצאה מהניסיון להתנהל במקביל מול כמה משימות. הבעיה הזו איננה ייחודית לגברים ומכה ללא רחם גם בנשים יזמיות. הניסיון לקדם בו-זמנית מספר רב של משימות איננה משתלמת בעליל, יוצרת חוסר סדר, מייחדת מקום נכבד יותר לכיבוי שריפות ופחות לתכנון מושכל לטווח ארוך.
ריבוי משימות גורם להתפתחות לחץ ומתח מתמשכים, התגברות של תופעות כמו חוסר ריכוז ושיכחה ולמעשה זה ממלא את ראשו של היזם ובעל העסק ברעש מתיש, המתמשך גם לאחר שעות העבודה. נטייתם של המולטי-טסקרס היא להמשיך ולפתור בעיות גם לאחר שעות סגירת העסק, והרגל זה הופך עם השנים לוורקוהוליות ומשמעויותיה חריפות.
הצעתי לבעלי עסקים המנהלים את עצמם ואת קומץ עובדיהם, היא לשכוח ממולטי-טסקינג ולהמיר אותו ברשימת מטלות ( (To-Do List. החזיקו עליכם פנקס, בו תרשמו מדי בוקר רשימת מטלות יומיות, תוך שימוש בצבעים שונים על מנת להבחין בין דחיפות של משימה אחת לשנייה. השוואה ברמה היומיומית של ביצועים מול תכנון יכולים לשפר עם הזמן את יעילותו של כל מנהל ובעל עסק.
תכנון וחשיבה קדימה - מי שמצוי תחת הפגזה ומלחמת הישרדות, מתקשה להביט אל האופק בעיניים פקוחות ומפוכחות. הוא יתקשה לייעל את עצמו, למלט את עצמו מסכנות קרבות ולנצל הזדמנויות הנכרות בדרכו. הפרעת קשב יזמית גורמת ללוקים בה לחוש כל העת תחת לחץ שלא מתפוגג. כתוצאה מכך, מתקשים מנהלים רבים מלתכנן את צעדיהם, לפתח את עסקיהם ולתת מענה אמיתי לטלטלות השוק.
על מנת לפתור את הבעיה ראוי כי בעלי העסקים ישריינו לעצמם מספר שעות שבועיות קבועות שיוקדשו לתכנון וחשיבה לטווח בינוני וארוך. על מנת לעשות זאת בצורה יעילה, מומלץ לצאת מהעסק, לכבות טלפונים, לשבת לבד או בליווי מאמן עסקי ולהתמקד במטרות שמעבר ל"גבעה הקרובה".
"מגרש חניה לרעיונות"
סערות קריאטיביות ופיתוח עסקי - יזמים ובעלי עסקים רבים בורכו ביצירתיות רבה, אך היצירתיות הזו והרעיונות הרבים שהיא מולידה, עלולים לגרום להתפזרות כוללת ולהחרפת הפרעת הקשב היזמית. תמיד נראה לנו שהרעיון המבריק שחשבנו עליו רק הרגע, עשוי לחלץ אותנו מהצרות בהן היינו שקועים עד עכשיו, ובמקום להקדיש משאבי זמן ועבודה לטיפול בבעיות הקיימות של העסק, אנו מבזבזים משאבים על תכנון וביצוע של רעיונות חדשים, שקמלים על פי רוב מספר ימים או שבועות לאחר יציאתם לאוויר העולם.
על כן, מומלץ להעלות על הכתב את הרעיונות החדשים ולאחסנם במקום בטוח להמשך טיפול - מעין "מגרש חניה" לרעיונות. רישום זה יפנה מקום יקר לחשיבה ממוקדת מטרות. מומלץ לפנות משבצת חודשית קבועה שתוקדש כל כולה למעבר על הרעיונות ולטיפול באלה שקסמם לא פג בינתיים, ולברר יחד עם יועץ עסקי או מאמן עסקי, האם הפעולות שלנו אכן ממוקדות, או שאנו מתפזרים.
טיפול ברעיונות חדשים חייב להוות חלק מתכנון הזמן של היזם ויש להימנע מלהתחיל לפתח רעיונות שכאלה, שהם בעלי "בנק זמן" בלתי מוגבל. כל התמקדות במטלה שאיננה קשורה לליבה העסקית שלכם, עלולה לגרום לנזקים קשים, מעצם משאבי הזמן שהיא מכלה לכם.
חייבים שינוי? יזמים רבים אוהבים שינויים. לרבים מהם יש תחושה, ששינויים דרסטיים עשויים לפתור בעיות מהשורש ובמהירות. אבל זוהי חשיבה פנטזיונרית, שרק מעמיקה את אחיזתה של הפרעת הקשב היזמית. רק שינוי מדורג של הרגלים עשוי להבקיע את החומות הדמיוניות שאנו מציבים לעצמנו בחיים. לשינויים תכופים יש מחיר גבוה והם לא תורמים למיקוד אמיתי.
כאשר יזם עורך שינוי דרסטי ושבוע לאחר מכן עורך אחד נוסף, קשה לו להבין את תרומתו הייחודית של כל שינוי. יתרה מכך, לשינוי מומלץ לצרף התחייבות, מפני שחשוב לא רק לערוך את השינוי, אלא גם להתחייב לעמוד בו לאורך זמן. רק לאחר 5-6 שבועות לרכישת הרגל, ניתן לבדוק במה הוא משנה את מצבנו והאם שווה להתמיד בו.
החליטו: כסף או כל השאר
דע את מטרותיך - קשיים משמעותיים במיקוד עסקי נובעים משיכחת הערכים האישיים שהובילו מלכתחילה להקמת העסק. מי שלוקה בהפרעת קשב יזמית, חווה התנתקות מהמטרות והרצונות האמיתיים, ומאמץ חתירה מתמשכת לפתרון בעיות ואובססיה להשגת יעדים קצרי טווח. לכן, מומלץ להקדיש מדי חודש זמן איכות לבחינת המטרות האמיתיות ומרחקן מפעולותינו. להיזכר מה חשוב לכם באמת. לברר האם אתם מעוניינים להשיג בעזרת העסק שלכם כסף וכמה שיותר, או שיש לכם גם מטרות אחרות.
שיחות רבות שערכתי עם בעלי עסקים, הביאו אותי למסקנה שהכסף אצל רובם נמצא רק במקום משני. המשפחה, הסיפוק האישי והפנאי חשובים לרובם הרבה יותר.
נפתלי סדן הוא מאמן מוסמך למעסיקים, אנשי עסקים ועובדים בכירים במשק, איש עסקים ויזם עם ותק של 22 שנים. www.Coach-naftali.co.il