חנה פרי-זן: "רבים לא מודעים לכך שהכנסתם תרד בלפחות 30% עם הפרישה"
בפאנל חינוך פנסיוני בוועידה לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" ומגדל, אמר מנכ"ל מגדל יונל כהן: "צריך להשתמש בעולמות התוכן שהצעירים חיים בהם כדי ללמד אותם על הפנסיה". ח"כ חיים כץ: "חשוב שיהיה חינוך, אבל קודם כל חשוב שתהיה פנסיה"
"צריך לחשוב מחוץ לקופסא ולהשתמש בעולמות התוכן שהצעירים חיים בהם. ללמד אותם על הפנסיה במושגים שהדור שלנו לא מכיר. צריך שהממשלה תחנך באמצעות מערכת החינוך מהדור הצעיר. ודרך מערכת מיסוי נקודות זיכוי גדולות יותר על חיסכון לילדים". כך אמר יונל כהן, מנכ"ל מגדל, בפאנל חינוך פנסיוני
בפאנל אותו מנחה עורכת "כלכליסט" גלית חמי, השתתפו גם חנה פרי-זן משנה למנכ"ל וממונה על החטיבה לנכסי לקוחות בבנק הפועלים, ח"כ חיים כץ יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והפנסיה, ומיכל דליות אשת חינוך ויועצת משפחתית.
פרי-זן אמרה, בהקשר של חינוך לפנסיה מגיל צעיר, כי חלק מהפתרון הוא הטבת מס בחיסכון. לפני ועדת בכר היה פופולארי לפתוח קופת גמל לנכד. למה לא להחזיר את זה? כשאני הייתי ילדה קטנה פנסיה היתה מקום עבודה. אדם היה עובד, והיתה לו פנסיה. לא היו זזים ממקום עבודה".
לדברי מיכל דליות, "להגיד לאנשים - אתה אחראי על הפנסיה שלך - זו גישה מאוד שונה ואחרת. היו תעמולות שהצליחו בעבר, כמו חבל על כל טיפה ולא לקטוף פרחים. אפשר לחנך. הרעיון של חיסכון פנסיוני כל כך הכרחי ונגיש. היתה מחשבה עד כמה משרד החינוך יקח אחריות, אבל זו בעיקר צריך להיות תפקיד של הורים".
ח"כ כץ אמר: "אני רוצה להרוס את החגיגה. כשבאתי לעבודה לפני 40 שנה ידעתי שבסוף הדרך תהיה לי פנסיה. עכשו באופן שיטתי מדינת ישראל סגרה את נושא הפנסיה. עכשיו מדברים על נושא קיצבתי. יש מאגר כספי של אנשים שאליו החברות לוטשות עיניים. החברות יקחו לנו את הפנסיה".
יונל כהן: "אם מדינת ישראל יכולות להנפיק אג"ח בצמוד 5 למאות מיליארדי שקלים זה לקחת כסף ממקום אחד והעברתו למקום אחר. מה שהיה בעולם של פעם זה שיכלו לאזן קרנות פנסיה באמצעות אחוזים. מדינת ישראל הכריחה את קרנות הפנסיה להשקיע באגרות האלה. אם נחזיר את זה היום הפנסיות יהיו גבוהות, אבל שוק ההון יחטוף מכה והמדינה תשלם".
ח"כ כץ אמר מצידו, כי "גיליתי שאבא שלי, שכבר מזמן יצא לפנסיה, ממשיך לחסוך לפנסיה. הגעתי לבנק ואמרתי להם למה הוא ממשיך לחסוך - והסתבר שבינתיים אי אפשר למשוך את הכסף אלא רק כקצבה.
פרי-זן ציינה כי "לחוסך היום קשה מאוד להבין. וזה בין השאר התפקיד שלנו. רבים מהאנשים לא מודעים לכך שכשיפרשו הכנסתם תרד בלפחות 30%. ככל שאנשים יפנימו את זה ויחסכו בגילאים מוקדמים יותר כן יטב".
"לקחת אחריות אישית"
יונל כהן הוסיף ואמר כי "בסופו של דבר - אם הצרכן לא יקח אחריות אישית, כל הרפורמות לא יועילו. בחינוך פנסיוני הרפורמות אמורות לתת יותר שקיפות. מינוס 30% בפנסיה זה מספר אופטימי. הריביות נמוכות והפגיעה הרבה יותר גבוהה וצריך לשים את זה בראש סדר עדיפויות".
פרי-זן: "אחת ההחלטות של ועדת בכר זה הקמת קרן שהייעוד שלה יהיה השקעה בחינוך. בשיתוף פעולה של גופים מסחריין וכו' חשוב לבדוק את זה".
כץ המשיך בקו הלוחמני, ואמר: "עובדים על ניסיון לעשות מסלקה פנסיונית, אבל מי שמבקש ייעוץ פנסיוני מהבנק חותם על משכנתא. גם העמלות שלוקחים גבוהות מדי ויכולים להסתפק בסכום יותר נמוך. חשוב שיהיה חינוך, אבל קודם כל חשוב שתהיה פנסיה".
פרי זן ציינה כי "אנחנו נמצאים הבתקופה שבה השינויים מאוד מהירים. תוחלת חיים בישראל מאוד עולה. זו תקופה של שינויים ואנחנו חייבים להתאים את עצמנו.
יונל כהן: "אם ילמדו את הילדים כמה כסף צריך לשים בכל חודש כדי שיהיה לו מספיק כסף. זה לא פחות חשוב מדברים אחרים".