מבצע האכיפה של רשם החברות - מהן הסנקציות ואיך ניתן להתמודד איתן?
בעלי עסקים רבים בישראל אינם משלמים את האגרה השנתית לרשם החברות. לקראת האכיפה החדשה, יש מספר דברים שכדאי לבעלי עסקים פעילים ולא-פעילים כאחד לדעת ולעשות
אנשים רבים בישראל מחזיקים בבעלותם חברה רשומה, פעילה או לא פעילה. מתוכם, רבים אינם משלמים את האגרה השנתית שעליהם לשלם לרשם החברות, בידיעה או שלא בידיעה. החל מהשנה, שונה החוק על מנת להסדיר את תשלום האגרה ולבעלי החברות מומלץ לדעת כיצד עליהם לפעול בהתאם.
בינואר
"חברה מפרת חוק"
ברגע שחברה מוכרזת כ"חברה מפרת חוק", אוטומטית מופיע הדבר בנוסח החברה ובמידע הבסיסי שניתן למצוא לגביה ללא תשלום באתר האינטרנט של רשת החברות. כתוצאה מכך, החברה לא תוכל לרשום שעבודים על נכסיה, שעבודים לחובתה או משכונים לטובתה אצל רשם המשכונות. כמו כן, לא תוכל החברה לשנות את שמה או הגדרת מטרותיה. אם ההפרה חלה אחרי 2009, משמעות הדבר שהחברה, בעל השליטה והדירקטור שלה לא יוכלו להקים ולרשום חברה חדשה.
בנוסף לשינוי הסטטוס של החברה, רשאי רשם החברות להטיל גם קנס של 7,300 שקל על כל הפרה ולדרוש את התשלום ישירות מהדירקטור שלה במידה והיא אינה משלמת את הקנס בזמן. דרך נוספת בה יכול רשם החברות להבטיח את התשלום היא נקיטה בהליכי גבייה לפי פקודת המיסים.
הפתרון - תשלום או פירוק מרצון
לבעלי חברות פעילות מומלץ פשוט להקפיד על תשלום האגרה השנתית על מנת להימנע מהפרת החוק. התשלום יכול להתבצע בקלות באתר האינטרנט של רשם החברות.
לבעלי חברות שאינן פעילות, לעומת זאת, מומלץ להגיש בקשה להליך פירוק מרצון אשר יחסל, למעשה, את החברה, וימנע את המשך צבירת החובות. במקרים מסוימים, לאחר הפירוק מרצון ניתן אף לבטל רטרואקטיבית את החובות שנצברו בתקופה בה החברה לא הייתה פעילה.
על מנת לבטל את החובות שנצברו, צריכה החברה, בסוף תהליך הפירוק, להציג אישורים ממס הכנסה ותצהיר מהדירקטורים בה על כך שלא הייתה פעילה החל מתאריך מסוים, בגיבוי הוכחה כי לא ניהלה חשבונות בנק באותה תקופה. במידה ויוגשו כל המסמכים הדרושים כראוי, תקבל החברה פטור יעבור כל שנות המס שחלפו מהמועד בו הפכה ללא פעילה ועד הפירוק. עם זאת, אם כבר שולמו האגרות לא יינתן עליהן החזר.
הסנקציות החדשות שמאפשר החוק להטיל על חברות שאינן משלמות את האגרה כבדות ומשמעותיות. לבעלי חברות שגם כך אינן פעילות, עדיף לחסוך את תשלומי האגרה, או לחילופין את הסנקציות בהן הם מסתכנים כתוצאה מאי תשלום, ולפרק את החברה.
הכותבים הנם עורכי דין ממשרד "כרמי-קרן", המשרד מתמחה בתחום המסחרי-אזרחי. המשרד עוסק בפירוקי חברות מרצון ובהסדרת נושא אי הפעילות מול רשם החברות לצורך הפחתת האגרות השנתיות.