יאיר קפלן: "כשליש מהעסקים לא מצליחים להשיג מימון לפעילותם השוטפת"
סמנכ"ל וראש אגף עסקים ואשראי בחברת cal, בוועידת "כלכליסט" וגוגל: "רוב האשראי החוץ בנקאי מגיע למעט מידי עסקים קטנים"
"כשליש מהעסקים לא מצליחים להשיג מימון לפעילותם השוטפת" - כך אמר הבוקר (א') יאיר קפלן, סמנכ"ל וראש אגף עסקים ואשראי בחברת cal, בוועידה החמישית לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט" וגוגל, הנערכת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.
הסיבה המרכזית לכך, לדבריו, היא משום שלמרות העובדה שמחצית מהאשראי שניתן במשק ניתן לעסקים, אשראי זה מקורו בשוק ההון הניתן לחברות על גיוס כספים באמצעות אג"חים קונצרניים. לכן, בסופו של דבר רוב האשראי החוץ בנקאי מגיע למעט מידי עסקים קטנים. לכן, לרוב העסקים הקטנים, הנגישות למקורות מימון מאוד נמוכה.
"שוק העסקים במדינת ישראל בנוי בצורת פירמידה, כשבנדבך התחתון כ-450 אלף עסקים קטנים המעסיקים עד 50 עובדים ומגלגלים מחזור עסקי שנתי של עד 25 מיליון שקל, בנדבך הבא עסקים גדולים של עד 100 עובדים שמגלגלים עד 100 מיליון שקל. ובראש הפירמידה נמצאות החברות הגדולות במשק", אמר קפלן.
בכל שנה נסגרים 37 אלף עסקים
לדבריו, "כ-99% מהעסקים במדינת ישראל הם קטנים ובינוניים. בכל שנה נפתחים כ-45 אלף עסקים ונסגרים 37 אלף - מדובר בשיעור תחלופה עצום. כ-80% מהעסקים הם עסקים זעירים בעלי מחזור שנתי של עד מיליון שקל, 90% מהעסקים מגלגלים מחזור שנתי של עד 20 מיליון שקל".
עוד אמר קפלן, כי "כ-55% מהעובדים במשק מועסקים בעסקים קטנים ובינוניים. כ-56% מסך העסקים אינם שורדים את השנה החמישית, כאשר בבתי קפה ומסעדות מדובר במספרים הגבוהים ביותר של עסקים שאינם שורדים".
על פי סקר של מט"י (מרכז טיפוח יזמות) קיימות שלוש סיבות מרכזיות בגללן עסקים נסגרים: שיווק ופרסום, גורם פיננסי ויכולת ניהולית.
"עסקים רבים זקוקים לאשראי חוץ בנקאי גם בשל הצורך לגוון את מקורות המימון, גם בשל העובדה שאשראי שכזה הוא בדרך כלל יותר גמיש ומאפשר תפירה של חליפה לעסק על פי מידותיו. סיבה נוספת היא שאשראי חוץ בנקאי מסתמך על פוטניצאל הצמיחה העתידי ויכולת ההחזר של העסק ובנוסף אשראי שכזה ניתן במהירות גבוהה יותר", אומר קפלן.
"בסופו של דבר, לרשות העסקים הקטנים עומדים ארבעה מקורות מימון חוץ בנקאי: קרנות ייעודיות לעסקים בערבות ממשלתית, חברות מימון המעניקות ליסינג מימוני על רכוש קבוע כמו ציוד ורכבים, חברות ניכיון ופקטורינג המאפשרות הקדמת תשלומים עתידיים וחברות כרטיסי אשראי, כאשר במקרה הזה שוק כרטיסי האשראי מגלגל 180 מיליארד שקל בשנה וכ-70 אלף עסקים מקבלים כרטיסי אשראי".
לסיקור מלא של ועידת העסקים הקטנים לחצו כאן