$
הוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני 2011

יו"ר נעמ"ת: "המחאה עוד תשוב בגדול אם לא ניצור צדק חברתי"

טליה לבני דיברה בפאנל על גיל הפרישה לנשים בוועידת כלכליסטי: "לא צריך לעשות שינויים מפליגים בגיל הפרישה לפני שנעשה שינויים משמעותיים בזכויות העבודה במשק ובשוויון לנשים"

הדר קנה 14:5417.11.11

"המחאה עוד תשוב בגדול אם לא ניצור צדק חברתי. על מנת שמדינת ישראל תעודד היא חייבת לעודד תעסוקת נשים מבוגרות. אנחנו רוצות לעבוד ולא רוצות שישללו לנו שנתיים של קצבת זקנה." כך אמרה טליה לבני יו"ר נעמ"ת במסגרת פאנל שעסק בהעלאת גיל הפרישה לנשים ל-64.

 

הפנאל נערך במסגרת ועידת כלכליסט לחיסכון פנסיוני, והשתתפו בו, מלבד לבני, גם ורד סויד מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, ויעל מבורך מהאגף התקציבים באוצר.

 

יעל מבורך הביעה בכנס תמיכה בהעלאת גיל הפרישה ל-64:" סבתא שלי פרשה מעבודתה במכולת השכונתית בגיל 60 ונפטרה בגיל 70 - 10 שנים אחרי שיצאה לפנסיה. כיום גיל התמותה עלה, וכעת יש לנו 25 שנה להיות בפנסיה. התארכות תוחלת החיים זה נתון שאי אפשר להתעלם ממנו - איך יוצרים מספיק משאבים ל25 שנה? לכן מעלים בכל העולם את גיל הפרישה . זה קיים בכל העולם וישראל בנושא הזה נשארה מאוחר. לכן הוחלט שבמהלך מודרג יעלה גיל הפרישה לנשים ל-64".

 

לדבריה, "צריך דיון ציבורי מעמיק בנושא הזה ואני מאמינה שיהיו החלטות אחריות. אי אפשר לטמון את הראש בחול בעניין זה. ההחלטות שיתקבלו בוועדה צריכות להיות אחראיות – כלומר לפרישה בגיל 64".

   

משמאל: מנחה הפאנל מיקי פלד, יעל מבורך, ורד סווייד וטליה לבני משמאל: מנחה הפאנל מיקי פלד, יעל מבורך, ורד סווייד וטליה לבני צילום: עמית שעל

 

טליה לבני, לעומתה, מתנגדת נמרצות לנסיון לעלות את גיל הפרישה ואמרה בהקשר זה:" אני ממש לא מסכימה. חלק מהסיבות זה חוסר אמון בגורמי הממשל. על בסיס זה אני לוקחת את נושא העלאת גיל הפרישה ואני רוצה להראות איך הם מציגים את הנתנוים בצורה מעוותת - על פי החוק מותר לנשים לפרוש בגיל 67. בגיל 62 הן רשאיות לצאת לפנסיה ולקבל פנסיה מלאה וקצבת ביטוח לאומי. מה קורה בעולם? קרנית פלוג אמרת שבמדינות העולם הגיל המממוצע הוא 65. האם מדינת ישראל מזדקנת בקצב גבוה יותר מאירופה? לא! אנחנו מדינה צעירה ולכן הבעיה אצלנו פחות בוערת. לא צריך לעשות שינווים מפליגים בגיל הפרישה לפני שנעשה שינויים משמעותיים בזכויות העבודה במשק ובשוויון לנשים".

 

היא המשיכה: "אנחנו מדברים על לקחת קצבת קיצבה מנשים משכר מינמום ומעלה. שיעור התעסוקה של נשים עולה באופן קבוע משנות ה-70 היום עומד על 50%. מי שטוען שההחלטה על העלאת גיל הפרישה היא שהשאירה יותר נשים במעגל העבודה זה לתמוך בשיטת המקל ולא בשיטת הגזר".

 

לבני ביקרה בדבריה גם את המדינה כמעסיק, ואמרה:" שירות המדינה - שהוא המעסיק הגדול ביותר של נשים מעל גיל 45- קולט נשים בשיעור נמוך ביותר. אישה עובדת בשכר מינמום והיא כבר מפוטרת הרבה קודם (לפני גיל פרישה). אם היא תצטרך להמתין עוד שנתיים לקבלת הזכויות לפנסיה, היא תפסיד עשרות אלפי שקלים"

  

גם ורד סווייד מתנגדת להעלאת גיל הפרישה לנשים. סוויד, שהיתה חברה בוועדת ניסן המליצה שגיל הפרישה יהיה 67, אך היא הייתה בדעת מיעוט וחשבה שהגיל פרישה צריך להישאר על 62.

 

סוויד אמרה בפאנל, כי "ברור לי שיש בעיות כספיות בכל מיני תחומים. השאלה היא האם הפתרון הוא להעלות את גיל פנסיה? ומה יהיה אם תהיה עוד מצוקה? נעלה את גיל הפרישה ל-90?".

 

לדבריה, "קרנות הפנסיה בנויות על אחוז מסוים של אנשים שעובדים והם תומכים בפורשים. במדינת ישראל התחזיות הדמוגרפיות שונות מהעולם - איין לנו בעיה של ילודה ואני לא מבינה למה צריך לקבל החלטות שמנוגדת לדמוגרפיה". .

 

לדברי סוויד, הכל טמון בשוויון: "שאלתי מעסיקים כמה אנשים מעל גיל 60 את מעסיק אצלך בחברה? וקיבלתי אותה תשובה שידעתי מראש - מעט מאוד".

 

יעל מבורך עלתה אחר כך והגיבה לטענות שעלו על ידי חברותיה לפאנל: "עלה פה לא מעט שהתמריץ של משרד האוצר לסוגיית העלאת גיל הפרישה הוא חסכון תקציבי. אני לא מסכימה לכך. קרנות הפנסיה הוותיקות בהסדר לא רלוונטים לעולם הזה. ואם תהיה חדלות פירעון של ביטוח לאומי – זו תהיה בעיה של כולנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x