עודד שריג הבטיח להוריד את דמי הניהול, ונעלם
"איש מאיתנו לא באמת מבין את תלוש המשכורת שלו וחסר לנו ידע לגבי כלל הנושאים הפיננסיים ובעיקר בנושאי פנסיה, ביטוח ומשכנתאות"
יותר משנה חלפה מאז הכריז המפקח על הביטוח והחיסכון על התוכנית להגברת התחרות בפנסיה. בינתיים, חברות הביטוח נוגסות בחסכונות הציבור וקוראות לזה דמי ניהול
יוזמי מחאת הקוטג' מחממים בימים אלה את המנועים לקראת המחאה החברתית הבאה - המאבק בגובה דמי הניהול שמשלמים החוסכים בקרנות הפנסיה, בביטוחי המנהלים ובקופות הגמל. התעצמות המודעות והדיון הציבורי בנושא לא נעלמים מעיניו של המפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר פרופ' עודד שריג, אפילו כשהוא שוהה בימים אלה בחו"ל.
יש תוכנית מופלאה - בהקפאה עמוקה
באופן אבסורדי התחמושת הטובה ביותר של שריג נגד הביקורת שמופנית כלפיו היא תוכנית רחבת היקף להגברת התחרותיות בשוק הפנסיה - שהוא עצמו יזם ושהכריז עליה כבר בנובמבר 2010. אלא שאותה תוכנית ממש נתקעה מאז בין גלגלי השיניים של הבירוקרטיה והפוליטיקה, ובינתיים שריג שותק.
התוכנית, שמבקשת להתמודד עם חלק גדול מהכשלים בשוק הפנסיוני, קובעת כי תקרות דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים יופחתו בהדרגה ל־1.2% מהצבירה ו־5% מההפקדות השוטפות (לעומת 2% כיום בגמל ואף גבוה יותר בביטוחי המנהלים), באופן שיצמצם את הפערים הקיימים כיום בדמי הניהול בין לקוחות גדולים לקטנים. עוד קובעת התוכנית כי הגוף שמנהל את החיסכון לא יוכל להעלות את דמי הניהול למשך שנתיים מיום שנתן הנחה כלשהי ללקוח.
בנוסף, ולא פחות חשוב, כל עובד יוכל לראשונה לבחור את סוכן הביטוח שלו בעצמו ולא להיות תלוי בסוכן שבחר לו המעסיק. באופן זה יוכל העובד להחליט, למשל, שהוא אינו מעוניין לעבוד עם סוכן בכלל, אלא לפנות ישירות לבית השקעות או לחברת ביטוח כלשהם ובכך לקצר את שרשרת התיווך ולהוזיל את דמי הניהול שהוא משלם. זאת בניגוד למצב כיום, כאשר העובד כבול לסוכן מסוים שגובה עמלה שבאה לידי ביטוי בגובה דמי הניהול.
באגף שוק ההון מתחמקים מלהסביר מדוע התוכנית, שהיתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת השנה, מתעכבת ולא מגיעה לאישור הכנסת.
שריג נכנס לפלונטר פוליטי, וגורר רגליים
בסביבת האוצר מבטיחים רק כי "הרפורמה תונח על שולחן הכנסת בחודש הקרוב". הסיבות לגרירת הרגליים של האוצר, ככל הנראה, הן לא רק בירוקרטיות אלא גם פוליטיות. ביולי האחרון, יותר מחצי שנה לאחר שהאוצר פרסם את התוכנית, ח"כ אמנון כהן מש"ס הגיש הצעת חוק שסותרת את מתווה התוכנית. לפי ההצעה של כהן, דמי הניהול שתגבה קופת גמל מעמיתיה השונים יהיו אחידים בין כלל העמיתים. לגישתו, הנחות בגובה דמי הניהול יתאפשרו רק על בסיס כללים שוויוניים. זאת בעוד שהתוכנית של האוצר משאירה לגופי הפנסיה והגמל שיקול דעת במתן ההנחות ללקוחות השונים בהתאם למאפייניהם השונים.
אלא שבאופן אבסורדי, ועדת שרים לענייני חקיקה, שקובעת מה העמדה הממשלתית ביחס להצעת חוק, החליטה לתמוך בהצעה. כך נוצר מצב מוזר שעל אגף שוק ההון במשרד האוצר, שהוא כמובן חלק מן הממשלה, צריך ליישם כעת הן את תוכניתו המקורית והן הצעת חוק שסותרת אותה. אין פלא שהתוכנית מתעכבת, על חשבון ציבור החוסכים.
בכל מקרה, שריג והאגף שבניהולו הם האחראים הבלעדיים ליישום התוכנית להגברת התחרות בתחום הפנסיוני, והם לא יכולים להפנות אצבע מאשימה רק לחברי הכנסת.
בינתיים הנפגעים העיקריים הם החוסכים החלשים יותר והמודעים פחות לזכויותיהם.
כך, עד ששריג ואנשיו יצליחו לפתור את הסבך, ייאלץ הציבור שחוסך סכומי כסף קטנים יחסית, או מי שאינו שייך לחברה גדולה עם ארגון עובדים חזק, לשלם דמי ניהול גבוהים מאוד ולהיפרד מחלק משמעותי מהחיסכון לטובת דמי הניהול.
כך תוכלו גם אתם לחסוך - לחצו כאן