רוצים לנהל עסק משפחתי מצליח? כך תעשו זאת
לא קל להשתלב בעסק משפחתי, ולעיתים הדבר עלול לגרום לוויכוחים ולמריבות עם היקרים לכם מכל. אם אתם מתכננים צעד שכזה, כדאי שתאמצו כמה נקודות שימנעו מכם טעויות ופגיעה במרקם היחסים המשפחתי
לא פשוט לעבוד בעסק משפחתי. זה אמנם נראה נוח ונותן פתרון לצעירים בתחילת דרכם התעסוקתית, אבל לעיתים זה עשוי ליצור עימותים לא קלים עם בני המשפחה האחרים.
קחו אותי לדוגמה: הייתי בשנות העשרים לחיי כאשר התחלתי לעבוד בעסק של אבי - מחסן לשיווק ומסחר בפרופילי אלומיניום,
עם זאת, הצלחת העסק גבתה מחיר אישי, ולעיתים באה על חשבון הקשר המשפחתי. היו סכסוכים רבים ביני לבין אבי על בסיס ראייה שונה של עתיד והתקדמות העסק. אנחנו עדיין עובדים יחדיו בחברה, אך חילוקי הדעות עדיין קיימים, ואנחנו ממשיכים ללמוד כיצד לעבוד ביחד.
כדי לעזור לאחרים שרוצים להיכנס לעסק משפחתי, ריכזתי כמה נקודות חשובות שימנעו מטעויות ופגיעה במרקם היחסים בתוך משפחה.
1. אל תזלזל במה שההורים כבר בנו. גם אם לפעמים העסק של ההורים נראה מיושן ולא זוהר במיוחד, הוא יכול להוות פלטפורמה טובה להתחלה, שעשויה לחסוך שנים של למידה ונסיון.
2. דאג שיהיה בהנהלה גורם חיצוני. יש לקחת בחשבון שיהיו הרבה חיכוכים במשפחה על בסיס ראייה שונה של הדברים, וחזון שונה לעתיד החברה. לכן רצוי לשלב במערך ההנהלה או בתהליכי קבלת ההחלטות גורם חיצוני בלתי תלוי, המקובל על שני הצדדים, שיהווה צד שלישי ניטרלי.
3. אל תצפה לפרגון ותמיכה מההורים. פעמים רבות ההורים יעדיפו להסתפק במצב הקיים ולא לקחת סיכונים. הם עלולים להתנגד לתוכניות שלך לגבי עתיד החברה, ולמתן את היצירתיות והשאפתנות מתוך חשש למפעל חייהם. חשוב להבין את נקודת מבטם, אך לא להתפשר על החזון שלך עבור החברה.
4. הצלחה שלך עלולה להתפרש ככישלון של ההורה. ייתכן שככל שהעסק יצליח יותר יחד אתך, ההורה יראה בכך כישלון אישי שלו. לכן רצוי לשתף אותו בפיתוח ולתת לו את ההרגשה שהוא מעורב בתהליכי הגדילה והשינוי המתרחשים.
5. תשקול בכובד ראש העסקת בני משפחה נוספים. הייתי ממליץ שלא להעסיק בני משפחה נוספים מעבר למי שכבר מועסק בחברה. בני משפחה עשויים להיות בעלי מניע רגשי, ולהקשות על תהליך קבלת ההחלטות והפיתוח העסקי.
ערן חמו הוא מנכ"ל קבוצת אלוקל