$
הפנסיה ואתם

1.05% דמי ניהול: למה הרפורמה של שריג היא הצלחה חלקית בלבד

הממונה על הביטוח עודד שריג התרצה והסכים להוריד את תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים ל־1.05% מהצבירה ו־4% מההפקדות. מתי זה יקרה, מי יושפע מהרפורמה, ומי נותר בחוץ - "כלכליסט" עונה על כל השאלות הבוערות

רחלי בינדמן 07:0122.02.12

מדוע תקרות דמי הניהול הופחתו?

 

בשוק הפנסיוני הישראלי קיימת תופעה חריפה של סבסוד הדדי בין חוסכים. כך, חוסכים שעובדים אצל מעסיקים גדולים או שחברים בארגוני עובדים חזקים נהנים מדמי ניהול נמוכים משמעותית מהממוצע, בעוד שחוסכים שעובדים בעסקים קטנים ובייחוד כאלו עם
משכורות נמוכות וחיסכון קטן יחסית, משלמים את תקרת דמי הניהול המותרת בחוק, שכן הם נעדרי כוח מיקוח. הפער בכוח המיקוח מול החברות יצר פערים אדירים בין מה שמשלמים החוסכים ה"חזקים" ובין מה שמשלמים החוסכים ה"חלשים".

 

מכיוון שהחיסכון לגיל פרישה הוא חובה במדינת ישראל, במשרד האוצר שואפים להקטין את הפערים הללו באמצעות הורדת תקרות דמי הניהול, כך שגם אם החוסכים החלשים ימשיכו לשלם את התקרות המותרות - הפער בין דמי הניהול שהם ישלמו לאלו שהחוסכים החזקים ישלמו, יקטן באופן דרמטי.

 

התקרות החדשות הן למעשה פשרה שהושגה בין יו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ, שהציע תקרה של 0.7% מהצבירה בקופות הגמל ושל 1% מהצבירה ו־4% מההפקדות השוטפות בביטוחי המנהלים, למפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון עודד שריג, שביקש להגביל את התקרה ל־1.2% מהצבירה ו־5% מההפקדה בשני המוצרים הפנסיוניים הללו.

 

מהם לוחות הזמנים לביצוע המהלך?

 

בשבוע הבא צפויה ועדת הכספים לאשר את התקרות החדשות. מ־2013 תעמוד תקרת דמי הניהול בביטוחי המנהלים ובקופות הגמל על 1.1% מהצבירה ו־4% מההפקדות השוטפות. מ־2014 היא תעמוד על 1.05% מהצבירה ו־4% מההפקדות. התקרה של חוסכים שגילם מעל 67 ושמקבלים קצבה חודשית, תעמוד על 0.6%. אולם, עד 2008 רוב הכסף במכשירים אלה היה ניתן למשיכה הונית, ולכן התקרה החדשה לא רלבנטית לרוב הכסף הקיים.

 

על אילו מוצרים הרפורמה חלה?

 

תקרת דמי הניהול תרד רק בביטוחי המנהלים ובקופות הגמל. התקרה הנוכחית בקופות עומדת על 2% מהצבירה, ובביטוחי המנהלים נעה בין 2% מהצבירה ו־0% מההפקדות, ל־1% ו־11% בהתאמה. לעומת זאת, התקרה בקרנות הפנסיה לא תשתנה ותיוותר על 0.5% מהצבירה ו־6% מההפקדות, שכן לטענת האוצר מדובר בתקרות נמוכות שלא מצדיקות התערבות. גם התקרה בקרנות ההשתלמות (2% מהצבירה) לא תשתנה, שכן לפי האוצר זהו אינו מוצר פנסיוני.

 

איך המהלך ישפיע על החוסכים?

 

במהלך 2013, חוסכים שעד כה שילמו דמי ניהול הגבוהים מהתקרה של תקופת הביניים, יקבלו מכתב מהגוף הפנסיוני ולפיו דמי הניהול שלהם יורדים אוטומטית ל־1.1% מהצבירה ול־4% מההפקדות. מ־2014 התקרה תרד אוטומטית ל־1.05% ול־4% בהתאמה. בעוד שעד כה בגמל נגבו דמי ניהול מהצבירה בלבד, התקרה החדשה מאפשרת לגבות גם מההפקדה, וסביר כי חברות הגמל לא יהססו לעשות כן. לפיכך, מומלץ לדרוש פטור או הנחה מדמי ניהול אלו.

 

ומה אם אני משלם פחות מהתקרה?

 

לכאורה חוסכים שמשלמים היום דמי ניהול הנמוכים מהתקרות החדשות שנקבעו לא צפויים להיות מושפעים מהרפורמה להפחתת תקרות דמי הניהול. עם זאת, לקופות הגמל ניתנת לראשונה אפשרות לגבות דמי ניהול גם מההפקדות החודשיות, ועל החוסכים לשים לב אם מתחילים לגבות מהם דמי ניהול כאלו.

 

מעבר לכך, בתי ההשקעות וחברות הביטוח - שוודאי ייפגעו מהורדת התקרות - עלולים לייקר את דמי הניהול לחוסכים שעד כה נהנו מדמי ניהול אטרקטיביים במיוחד. על כן, לחוסכים מומלץ להתקשר בתחילת שנת 2013 לגוף הפנסיוני שבו נמצאים החסכונות שלהם ולוודא שדמי הניהול לא השתנו (זו גם ההזדמנות לדרוש הנחה נוספת). במקביל, כדאי לעקוב אחר הדו"חות הרבעוניים ולראות אם אין דיווח על העלאת דמי הניהול. בכל דיווח שנשלח בדואר מופיעים דמי הניהול שנגבים מהחוסך באחוזים, בחלוקה לדמי הניהול מהצבירה ולדמי הניהול מההפקדות.

 

גם לחוסכים בקרנות ההשתלמות, שלא נכללות ברפורמה, מומלץ לשמור על עיניים פקוחות: בהחלט ייתכן שבתי ההשקעות וחברות הביטוח, שיבקשו לפצות על הורדת התקרות בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים, ייקרו את דמי הניהול לחוסכים בקרנות ההשתלמות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x