ועדת הכספים אישרה: דמי הניהול יירדו ל-1.05%
עודד שריג: "הגופים יוכלו לעמוד במספרים הללו". חיים כץ: "אם נראה ששגינו העניין יכול להשתנות". חברות הביטוח תקפו את ההסכם. צבי סטפק: "קיבלנו צירוף של דבר וכולרה"
ועדת הכספים אישרה פה אחד את התקנות החדשות לתקרת דמי ניהול. מדובר בבשורה לחוסכים שייהנו בעתיד מתקרת דמי ניהול בסך 1.05%. עם זאת חברי הכנסת קיבלו את הבקשה של החברות לפיה תיקבע גם רצפה. גפני הציע כי היא תעמוד על 9 שקלים לחודש.
המפקח על שוק ההון והביטוח, עודד
בתום הדיון הגן שריג על עמדת האוצר והסביר מדוע סמך את ידיו על הפשרה: "במהלך הדיונים עם כץ הובא לידיעתנו מידע חדש ולקחנו אותו בחשבון. הגופים יוכלו לעמוד במספרים הללו. נאמרו כאן אמירות לגבי משך הזמן הדרוש להסתגלות".
"דיברתי עם הרבה מאוד אנשים וערכנו ישיבות ענייניות. המטרה של עודד שריג ושלי היתה שהחוסכים ייפגשו בסוף הדרך עם פנסיה, ומנהלי הקופות יוכלו להתפרנס. זו המטרה. לא ניסינו לפגוע באף אחד". כך אמר היום (ב') ח"כ חיים כץ בפתח הדיון בוועדת הכספים על תקרת דמי הניהול שיירדו החל מינואר 2013.
"אנחנו בני אדם, עודד ואני", הוסיף כץ. "אם נראה ששגינו העניין יכול להשתנות, זה לא ראה וקדש. בדקנו את השוק וראינו את המספרים. האוצר הריץ סימולציות ומתוך זה זה יצא. רציתי 0.7%, ואם התפשרתי על 1.1 זה אומר שאני קרוב יותר לאוצר והוא צדק, ואני פחות".
כץ הדגיש, כי "שמעתי את בתי ההשקעות שאמרו לי 'עשית נכון'. אנשים שיושבים פה בחדר. לא אגיד מי ויכול להיות שפה יגידו דברים אחרים. וזה בסדר. אני חושב שהחברות ירוויחו כסף והחוסכים יקבלו את מה שמגיע להם".
אחרי כץ הציג שריג את התקנות. לדבריו, "התקרות משקפות את מה שאנחנו תופסים כתמורה ראויה לשירות. מדובר בהורדה דרסטית והיא תחייב את החברות להתייעל. אנו סבורים שהחברות יוכלו, לפי סימולציות ואחרי התייעלות, להרוויח את לחמן".
כזכור, בשבוע שעבר הושגה פשרה בין כץ לבין הממונה על שוק ההון, פרופ' עודד שריג, על תקרת דמי הניהול: ב-1.1.2013 תקרת דמי הניהול וביטוחי המנהלים תעמוד על 1.1%, וב-1.1.2014 היא תרד ל-1.05%. מדובר בניצחון לכץ שביקש מהאוצר לרדת מתקרה של 1.2%.
הישג נוסף הינו שבקופות הגמל לגמלאים מעל גיל 67 התקרה תעמוד על 0.6% בלבד. כמו כן, הצדדים הגיעו להסכמה לפיה התקרה של דמי הניהול על ההפרשות לקופות הגמל תרד מ-5%, כפי שביקש האוצר, ותעמוד על 4%.הפשרה הושגה לפני הדיון בוועדת הכספים בנושא.
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, בירך על ההסכמה בין כץ לשריג ואמר "אנשים משלמים הרבה מאוד על מוצרים פנסיוניים בסיסיים. צריך לשים לזה סוף".
בחברות הביטוח זועמים
מנכ"ל חברות הביטוח, זאב אבן-חן, תקף את הפשרה. "אני לא יודע מי אמר לח"כ כץ שהוא פעל נכון. אל תחכה - אתם שגיתם ובגדול. הבטחתם שנדון בכל סעיף בוועדת המשנה, אבל הגענו פתאום לוועדת הכספים ובסופה אתם תצביעו. איזה דיון היה פה? אמרנו לנו שנסגר דיל בין הממונה על הביטוח, ראש הממשלה, שר האוצר וכץ. אני מקווה שלא נסגר שום דיל, ושאנו מדברים על כל סעיף. אחרת מה הטעם לדיון? אחרי שקראנו על הדיל שלחנו מכתב מפורט עם ההשגות שלנו. ולא קיבלנו תשובה עד עכשיו מעודד. התקנות מנוגדות למצגת שהציג שריג בישיבה הקודמת. אז הוא אמר שהמספרים (1.2%) הם גבול תחתון ומתחתם זה מסוכן".
אבן-חן הוסיף, כי "המפקח צריך להיות נאמן לעמדותיו המקצועיות. שר האוצר אמר לנו שהתקנות ייצאו מהכנסת בדיוק כפי שהן נכנסו. כך הוא אמר. משקיעים בעולם מדירים את רגליהם מענך החיסכון הפנסיוני בישראל בגלל התקרות. המדינה שוברת את כללי המשחק ולא ניתן לשער את ההשלכות. יש בתקנות גם את נושא חשבונות מנותקים - לא סיימנו את הדיונים עם האוצר. מה זה עושה פה? יש להפריד את הנושא. אנו חלוקים עם האוצר ושום דבר לא בוער. אני לא מבין מדוע זה מוכנס לפה. אני לא מבין למה לא לוקחים את הדברים שלי ברצינות? אני רוצה לראות דיון מפורט".
גם יו"ר ובעלי 'מיטב', צבי סטפק, מתח ביקורת על הפשרה וציין כי "בחודשים האחרונים נעשתה שטיפת מוח לא ראויה. קיבלנו צירוף של דבר וכולרה ושואלים אותי ממה אני רוצה למות - מדבר או מכולרה".
חברי הכנסת תקפו את סטפק וטענו כי "זו חוצפה לדבר ככה". ח"כ יעקב אדרי ביקש שלא יתבטא כך וגפני הצטרף אליו "זה לא ראוי. גם אני יודע להגיד דבר וכולרה אבל אני שומר על הפה הגדול שלי. מדובר באנשים שחסכו כל ימיהם ומנהלים שמרוויחים הון תועפות. אנחנו החצופים?".
סטפק הסביר שהוא רק מצביע על החוצפה של אחרים והוסיף "המצפון המקצועי של האוצר- לאחר שהגיש חוו"ד מנומקת מדוע אי אפשר לרדת מ-1.2 - צריך להציג מה קורה אחרי ההצעה הזו. אומרים לנו שבתי ההשקעות צריכים להתייעל. זה אומר בעצם הורדת שירות ללקוחות- בעיקר הקטנים. כמו כן פיטורי עובדים. הממוצע, יש לזכור, יהיה נמוך בהרבה מהתקרה. בשלב ראשון הוא יירד ל 0.8 ואח"כ ל 0.4. אנו חברה עסקית שמשלמת 37% מס. הצעת האוצר תגרום לבתי ההשקעות להפסיד כסף ואח"כ להימכר בפרוטות לגופים אחרים. אין ספק שזה יגדיל את הריכוזיות". לדבריו "צריך להקים ועדה מקצועית כמו ששינסקי - זה הפתרון הנכון".
חברי הכנסת שהגיעו לדיון מלבד גפני וכץ הינם: ציון פיניאן, יעקב אדרי, אבישי ברוורמן ויצחק וקנין. כמו כן בדיון נוכחים חמישה לוביסטים ממשרדי "פוליסי" ו"כהן-רימון-כהן".