$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

חוק המע"מ החדש: תיקון של עיוות

החוק החדש אוסר על לקוח לדרוש חשבונית מס מספקים ונותני שירותים המדווחים על בסיס מזומן, לפני תשלום הכסף בפועל. האם הלקוחות הגדולים והמוסדיים לא ינקטו בטכניקות "עוקפי חוק"?

אייל גיל 13:4905.07.12

שרה, מעצבת עצמאית ומוכשרת מגבעתיים, התחילה וסיימה בחודש ינואר פרויקט קטן עבור חברת אופנה גדולה. הלקוח היה שבע רצון מעבודתה ודרש לקבל מיד את החשבונית, על מנת "שיוכל" לשלם לה בשוטף פלוס שישים. לשרה, כמו לכ-400 אלף עצמאים ובעלי עסקים קטנים אחרים הפועלים בישראל, לא נותרה ברירה והיא נאלצה לשלם את המע"מ כמעט מיידית, למרות שאת כספה היא צפויה לקבל רק בחודש מאי.

 

לפני כשנה נקבע תיקון לחוק שאיפשר לכאורה תשלום מע"מ על בסיס מזומן. התיקון קבע כי עסקים נותני שירותים בעלי מחזור של עד 15 מיליון שקל יוכלו לשלם מע"מ רק עם קבלת התשלום. בפועל, הטבה זו לא תמיד מכובדת על ידי לקוחות עסקיים גדולים ונתפסת בעיניהם כ"המלצה" בלבד. לקוחות אלו מנצלים למעשה את כוחם ודורשים מספקים קטנים להנפיק חשבונית מס מיד עם ביצוע העסקה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

על מנת לתקן עיוות זה, אישרה מליאת הכנסת הצעת חוק האוסרת על לקוח לדרוש חשבונית מס מספקים ונותני שירותים המדווחים על בסיס מזומן, לפני תשלום הכסף בפועל. לפי הצעת החוק, עוסק ייתן ללקוח חשבונית מס רק לאחר קבלת תמורה, וכתוצאה מכך לא יחויב בסכום המע"מ, לפני שקיבל את התשלום עבור השירות או המוצר שסיפק.

 

אין היגיון וצדק שעסקים קטנים, הסובלים ממילא ממחנק אשראי, יצטרכו לממן לקוחות גדולים וחזקים. עצמאים אלו נפגעים למעשה פעמיים. פעם אחת כשהם נדרשים לשלם כאמור את המע"מ למרות שטרם קיבלו את שכר עבודתם תמורת השירות שכבר נתנו. ופעם שנייה מעצם דחיית התשלום עצמו, לפעמים במספר חודשים (קוראים לזה "שוטף פלוס").

 

עם כניסת החוק לתוקף, לא יוכלו לקוחות, לכאורה, להפעיל לחצים על העוסקים כדי שיפיקו להם חשבונית מס בטרם מתן התמורה, ולפיכך לא יחויבו במע"מ מבעוד מועד.

 

יהיה מעניין לראות בזמן הקרוב את יישום החוק בפועל, והאם הלקוחות הגדולים והמוסדיים לא ינקטו בטכניקות "עוקפי חוק" כגון הגדלת תקופות אשראי וכו'.

 

מספר טיפים להתנהלות נכונה של עצמאים:

 

נסה לקבל מקדמה מראש על העסקה - כך לשלם את המע"מ וגם להקטין את השפעת מימון העסקה.

מע"מ תמורת מע"מ - בעסקאות מהותיות כדאי לבקש לקבל את סכום המע"מ מראש (Back To Back) בשיק לתאריך תשלומו בפועל.

דחיית הוצאת החשבונית - חשבונית מס יש להוציא תוך 14 יום מרגע מכירת המוצר או מתן השירות ומוצע להיות יצירתיים עם מועד הוצאת החשבונית. כך למשל אם בוצעה עסקה בסוף תקופת המע"מ (נניח ב-20/2) ייתכן שכדאי להוציא את החשבונית בתחילת מרץ (ב-1/3) ואז לדחות את תשלום המע"מ בחודשיים (ל-15/5). מצד שני יש לקחת בחשבון את דחיית התשלום עצמו ב-30 יום בד"כ בגלל ה"שוטף פלוס".

להיזהר מ"השוטף החדש" - יש לקוחות שרואים חשבונית שהופקה מה-25 לחודש כאילו הופקה ב-1 לחודש העוקב, ואז דוחים את התשלום בחודש נוסף. במקרים אלו מוצע להוציא את החשבונית לפני ה-25 או לדחות אותה לתחילת החודש (וכך לפחות לדחות את המע"מ).

 

הכותב הוא רו"ח, שותף מנהל בגיל הלוי גולד רואי חשבון ויועצים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x