$
מתבססים בקריירה

המשקיעים בארה"ב שומרים על סולידיות, באירופה נוהרים לקרנות האג"ח בסיכון גבוה

ניתוח זרימת הכספים לקרנות הנאמנות בעולם מגלה כי המרוויחות הגדולות של 2012 היו קרנות האג"ח שהובילו את הגיוסים בארה"ב ובאירופה

בועז בן־נון 08:0529.01.13

בדומה ליאיר לפיד ששאל כחלק מקמפיין הבחירות שלו "איפה הכסף?", גם אנחנו, כמדי תקופה, מנסים לספק תשובה לשאלה דומה "לאן זרם הכסף?" וגם לענות עליה - לפחות בכל הנוגע לתעשיית קרנות הנאמנות העולמית. ניתוח זרימת הכספים בעולם הוא רלבנטי במיוחד לאחר השנה הסוערת שרשמו שוקי ההון העולמיים. כך, משבר החובות באירופה, הצוק הפיסקאלי, העלאת תקרת החוב בארה"ב, הממשלה החדשה ביפן שמאיימת להפיל את המטבע המקומי לתהומות חדשות וההאטה בסין, לא נעלמו מעיני המשקיעים בעולם. אבל לא כולם נכנעו לחששות, וכמו בכל שנה, במקביל למגמות הצפויות, הצליח שוק הקרנות העולמי גם להפתיע.

 

אז לאן זרם הכסף ב־2012? גם בארה"ב וגם באירופה הוא יצא מהמניות ונכנס לאג"ח, אך עם הבדל גדול: בעוד שבארה"ב הוא זרם לאג"ח סולידיות, הרי שבאירופה הכסף נכנס לאג"ח בסיכון גבוה (High Yield).

 

המנייתיות בארה"ב ממשיכות לאבד גובה

 

טבעם של שיאים הוא להישבר. כך, זרימת הכספים לשוק הקרנות בארה"ב היתה ב־2012 הגבוהה מאז ומעולם: 243 מיליארד דולר - הרבה מעל הממוצע בעשר השנים האחרונות (194 מיליארד דולר) שכולל את שנת 2008 הקשה. אולם בשנה שחלפה, הכסף הלך למקומות חדשים. הוא המשיך לצאת מתוך הקרנות המנייתיות האקטיביות והיקרות וזרם אל מגוון קרנות האג"ח, בעוד שהמשקיעים מתרגלים לתשואות נמוכות יותר ומקבלים בתמורה שקט נפשי. זאת, אף ששוק

מוחמד אל עריאן, מנכ"ל חברת הקרנות פימקו. הובילו את הגיוסים ב־2012 מוחמד אל עריאן, מנכ"ל חברת הקרנות פימקו. הובילו את הגיוסים ב־2012 צילום: בלומברג

המניות עולה באופן קבוע מאז 2009. באופן כללי, נראה שמאז המשבר של 2008 טעמי ההשקעה של האמריקאים הפכו לדומים יותר לנו ולאירופים והם הורידו את החשיפה למניות.

 

הכסף ממשיך לזרום לאג"ח אף שהתשואות רק הולכות ויורדות. נראה שכך יהיה עד שהריביות באג"ח יתאפסו לגמרי.

סיפור האהבה בין המשקיעים לקרנות האג"ח החל ב־2007, שבה גייסו קרנות האג"ח והקרנות המוניציפליות 100 מיליארד דולר, בעוד שקרנות המניות איבדו 97 מיליארד דולר. הכסף בקרנות האג"ח יותר מהכפיל את עצמו מאז 2008, והיקף הנכסים שלהן טיפס מאז מ־1.1 טריליון דולר ל־2.5 טריליון דולר.

 

לעומתן, הקרנות המנייתיות איבדו בשנה החולפת 119 מיליארד דולר, רע יותר אפילו מבשנת 2008 וזאת אף על פי שמדד S&P 500 עלה ב־16%. אפילו אם כוללים את שוק קרנות הסל, בכל אחת מארבע השנים האחרונות חוו הקרנות המנייתיות בארה"ב זרימה שלילית. "הוויתור" על התשואה לא קרה רק השנה, התשואה השנתית של S&P 500 בחמש השנים האחרונות עומדת על 8.6%, אך מאז שהמשקיעים ברחו משוק המניות, הם לא מסתכלים לאחור. בתוך כך, מאז 2008 הוסיפו הקרנות הפסיביות (ETF) 218 מיליארד דולר לעומת האקטיביות שהשילו 400 מיליארד דולר.

 

מפילוח זרימת הכספים בקרנות האג"ח עולה תמונה דומה לזו שאנחנו רואים בשוק המקומי. האמריקאים העדיפו את הקרנות הסולידיות יותר, כך שהקרנות במח"מ הבינוני (שכוללות אג"ח בדירוג גובה) זכו לתוספת של 110 מיליארד דולר (לעומת 33 מיליארד דולר ב־2011), והן מחזיקות כבר בכטריליון דולר. גם קרנות במח"מים אחרים רשמו זרימה חיובית, אבל נמוכה יותר. קרנות האג"ח במח"מ קצר, קרנות האג"ח בסיכון גבוה, הקרנות הסקטוריאליות וקרנות השווקים המתעוררים הוסיפו 37–22 מיליארד דולר למאזנן.

 

בכל הנוגע למרוויחות מגיוסי הכספים, חברות הקרנות הגדולות היו אלה שנהנו מרוב הכספים. וואנגרד ופימקו נטלו יחד 61% מסך הזרימה החיובית (לעומת 30% בשנה שעברה). נתון זה לא ממש מפתיע בהתחשב בכך שהכסף הולך הן ל־ETF (וונגארד) והן לקרנות האג"ח (פימקו). הרבה מאחוריהן, ועדיין בראש רשימת המגייסים, נמצאים ג'יי.פי מורגן ודאבל ליין.

 

 

שיא של שש שנים בגיוסי קרנות האג"ח באירופה

 

הסנטימנט שהורגש באירופה ב־2012 היה חיובי למרות החששות ממשבר החובות שטרם נפתר, וכלל זרימה חיובית של 204 מיליארד יורו לקרנות הנאמנות (לא כולל הכספיות). זרימה נמוכה יותר מזו שנרשמה ב־2009 וב־2010, אבל גבוהה בהרבה מהזרימה ב־2011 (58 מיליארד יורו בלבד).

 

מה השתנה בטעמי המשקיעים? נראה שגם באירופה גילו המשקיעים את קרנות האג"ח, שאליהן זרמו בשנה שעברה 178 מיליארד יורו, שיא של שש השנים האחרונות, ולמעשה פי עשרה מסך הזרימה שבין השנים 2007 ו־2011 ביחד.

מפילוח הגיוסים בקרנות האג"ח ניתן לגלות עלייה בנכונות ליטול סיכונים. זרימת הכספים לקרנות האג"ח בסיכון גבוה היתה גבוהה בהרבה מהזרימה לקרנות האג"ח הממשלתיות.

 

בניגוד לארה"ב, הרומן של האירופים עם קרנות האג"ח הוא תופעה חדשה יותר. עד 2012 זרימת הכספים לאג"ח ולמניות היתה, פחות או יותר, שווה. אולם ב־2012 השילו קרנות המניות 6.8 מיליארד יורו אף שברבעון האחרון נצפתה זרימה חיובית של 7 מיליארד יורו.

 

לקרנות האג"ח זרמו ב־2012 176 מיליארד יורו (60 מיליארד יורו מתוכם ברבעון האחרון). גם הקרנות המעורבות, שאטרקטיביות למשקיעים בזמנים של אי־ודאות, זכו לעדנה עם גיוסים של 29 מיליארד יורו (לעומת 11 מיליארד יורו ב־2011).

 

מנגד נראה שהקרנות הכספיות איבדו ממשיכתן לאחר הורדת הריבית של הבנק המרכזי האירופי ביוני האחרון. הקרנות השילו 29 מיליארד יורו במחצית השנייה של 2012 ו־44 מיליארד יורו ב־2012 כולה.

 

כאמור, קרנות האג"ח בסיכון גבוה נהנו מרוב זרימת הכספים. זאת, כאשר קטגוריית אג"ח אחר זכתה לזרימה של 44

מיליארד יורו. קרנות אג"ח אחר הן מקבץ של קרנות אג"ח בסיכון גבוה, קרנות גמישות וקרנות ממונפות.

 

בתעשיית הקרנות באירופה, קרן הדגל של פימקו, פימקו טוטאל ריטרן (קרן אג"ח), הוסיפה למאזנה 7.7 מיליארד יורו ונראה שראתה ימים יפים יותר. טמפלטון גלובל פאנד לעומתה השילה 1.7 מיליארד יורו, כשהמשקיעים זוכרים לה את הביצועים הרעים ב־2011, אף שב־2012 ביצועיה השתפרו פלאים. . בין חברות הקרנות אין הפתעות מיוחדות, פימקו גייסה 32 מיליארד יורו - יותר מפי שניים וחצי מהשנייה אליאנס־ברשטיין עם גיוסים של 13 מיליארד יורו.

 

השורה התחתונה: קרנות האג"ח בארה"ב המשיכו ליהנות מזרימה חיובית ב־2012 לעומת קרנות המניות שהמשיכו להתכווץ. גם באירופה נהרו המשקיעים לקרנות האג"ח, תוך התמקדות באג"ח בסיכון גבוה.

 

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x