פרנקל: "הזדקנות האוכלוסייה תוביל לשינוי היחסים בין המדינה לאזרחים"
לדברי נגיד בנק ישראל לשעבר, "בשנים הקרובות נהיה עדים לחשיבה מחדש על סוג האמנה בין הממשלה לאזרחים - מה האזרחים יכולים לצפות שהממשלה תספק, ולמה האזרחים יכולים לצפות מבחינת מסים"
"הזדקנות האוכלוסייה בעולם תגורם לבחינה מחדש של האמנה שבין המדנה לאזרחים, בשל העלויות הכלכליות הגבוהות שיידרשו לשמירה על איכות החיים הקיימת" - כך אמר הערב יו"ר בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן ונגיד בנק ישראל לשעבר, יעקב פרנקל, בטקס מינויו ליו"ר חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב.
- הפנסיה שלכם היא 144 פאונד בשבוע, והיתר תחסכו לבד
- מה מסתתר בין הסעיפים של ביטוח המנהלים החדש
- בלוף החיסכון לפנסיה: כשתהיו זקנים תהיו עניים
פרנקל הסביר כי בארה"ב, 23% מהוצאות הממשלה מופנות לביטוח לאומי ו-25% למימון שירותי בריאות. ואולם לדבריו, ב-2035, בעקבות ההזדקנות האוכלוסייה והשינויים בתוכנית הבריאות הפדרלית שעורך הנשיא ברק אובמה, שיעור הוצאה זה יגדל ל-62%. לפי פרנקל, מצב זה לא יוכל להתממש.
"בשנים הקרובות נצטרך להיות עדים לחשיבה מחדש לגבי סוג האמנה בין הממשלה לאזרחים - מה האזרחים יכולים לצפות שהממשלה תספק, ולמה האזרחים יכולים לצפות מבחינת מסים, וזה נכון גם לגבי ישראל", אמר.
לדברי פרנקל, "גרמניה הצליחה לקדם יפה את המשק שלה, שלא כמו מדינות כמו איטליה, פורטוגל וצרפת, כי ביצעה רפורמות שעזרו להעלאת הפריון לעובד ולא בזכות גירעונות תקציביים. המהפכה של הקאנצלר לשעבר גרהרד שרדר הניבה פירות - וזו מהפכה שהגבירה את התחרותיות והיעילות במשק, סילקה עיוותים ושמה שמן על הגלגלים העסקיים. זה לא קרה באיטליה. מאחר שזו התמונה, לא צריך להיות מדען גרעין בשביל להבין שעוד שנתיים ושלוש המצב באיטליה יהיה חמור יותר מאשר בגרמניה".