האם אפשר ללמוד להיות יזם מצליח או שצריך להיוולד כזה?
מה עומד מאחורי ההצלחה של יזמים כמו מארק צוקרברג או ריצ'רד ברנסון? האם הם נולדו עם כישורים הנחוצים להם להצלחה או שניתן ללמוד להפוך ליזמים טובים, ואולי בכלל הכל קשור לחוויות הילדות
מה עומד מאחורי ההצלחה של יזמים כמו ריצ'רד ברנסון או מארק צוקרברג, שהקימו ופיתחו חברות רווחיות? או במילים אחרות, האם יזמים נולדים עם הכישורים הנחוצים להם, או שמא ניתן ללמד אנשים להפוך ליזמים טובים, ואולי בכלל הכל קשור לחוויות החיים המוקדמות?
- מייקל דל מייעץ ליזמים: "לכו תשתגעו ואל תתייעצו יותר מדי"
- בלעדי ל"כלכליסט" - סקר: 82% מהיזמים לא רוצים הון סיכון
- יזמים חושפים: 7 טיפים לניהול מוצלח של עסק קטן
בבי.בי.סי ניסו למצוא את התשובה לשאלות הבוערות. לוק ג'ונסון לדוגמה, היזם שעומד מאחורי רשתות מזון מצליחות בבריטניה כמו פיצה אקספרס וסטרדה, זוקף את ההצלחה שלו לזכותו של אביו. "העובדה שדמות החיקוי בבית שלי הייתה אדם עצמאי שלא עבד עבור איש, ולא היה תלוי במעסיק, עזרה לי", הוא מספר. לדבריו, כל היזמים שהכיר במרוצת הקריירה שלו הם אנשים שאחד מבני המשפחה הקרובים שלהם היה עצמאי שניהל את העסק שלו. עם זאת הוא מציין כי "אם אתם מגיעים מרקע שבו לכולם יש עבודה בטוחה, וקריירה שבוודאי תימשך לנצח, ותכנית פנסיה מדוקדקת, אז הרעיון להקים עסק עשוי להפחיד".
שני פרופסורים לכלכלה מחזקים את דבריו. דיוויד בלנקפלאואר מאוניברסיטת דרמות' ואנדרו אוסוולד מאוניברסיטת וורוויק, מדגישים כי אם אחד ההורים עוסק כעצמאי אז גדלה הסבירות שאחד הילדים ילך בדרכם.
לעומת זאת, הקואצ'ר העסקי פיטר רידינג מאמין שיזמים מצליחים נולדים מראש עם התכונות הנחוצות. "הייתי אומר שהתשובה הפשוטה היא ש-70% זה מלידה, 10% טיפוח ו-20% אימון", הוא אומר. עוד הוסיף כי ליזמים יש שתי תכונות גנטיות בסיסיות, אותן הוא מכנה "חשיבה הסתגלותית" ו"הסתכלות חיובית על המציאות".
"אדם עם חשיבה הסתגלותית יכול לזהות צורך עסקי, להחליט מה הכישורים הנחוצים כדי לענות עליו, ואז ליישם אותם במהירות וביעילות", הוא מסביר. "הסתכלות חיובית על המציאות, פירושה שהיזמים מבחינים מיד אם ישנה בעיה בתכנית מסוימת, ויודעים כיצד להפוך את אותה הבעיה ליתרון על ידי שינוי התכנית". הוא מוסיף כי 20% שלדעתו ניתן להשיג באימונים, הכוונה היא שאפשר להכשיר אדם להתמודד עם ניהול מתחים ולפתח כישורי ניהול, אך הוא מדגיש כי בלי התכונות הגנטיות הנדרשות, גם ההכשרה תהיה קשה לביצוע.
עם זאת, בריאן מורגן, מרצה ליזמות באוניברסיטת קרדיף מוסיף כי אף שלגנטיקה יש חשיבות ביצירת יזם מצליח, עדיין יש צורך ללמוד כישורים חיוניים. "באופן כללי, ניתן לייחס כ-40% מכישורי היזמות כטבועים בדי.אן.איי", הוא טוען. "אך למעשה 60% מהיכולות הנחוצות להקמת עסק יציב ומצליח, כמו מומחיות טכניות ופיננסיות, הן נלמדות". לדבריו, אפשר ללמוד את התכונות הנדרשות באוניברסיטה או על יד צבירת ניסיון בחברה גדולה.
מנגד, יש מומחים שכלל אינם זוקפים את הצלחת היזמים לגנטיקה טובה. "איני חושב שלגנטיקה יש בכלל קשר לזה, אלא מדובר בחוויות החיים המוקדמות של אותו אדם, הן שקובעות אם הוא יגדל להיות יזם", מתעקש קארי קופר, פרופסור לפסיכולוגיה ארגונית בפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת לנקסטר. "מהמחקרים שלי גיליתי שלעיתים קרובות היזם חווה אירועים שליליים בצעירותו, כגון גירושים של ההורים או התעללות בבית ספר. אך הוא שרד את התקופה הקשה ולמד ממנה ורוצה להתאושש או להוכיח לאנשים מיהו. בזכות הנחישות הזו הם מוכנים לקחת סיכונים מחושבים הנחוצים כדי להפוך ליזמים מצליחים".
בין אם מדובר בגנטיקה או בחוויות לא נעימות בילדות, נראה שהתנאים הכלכליים כיום הם שגורמים להרבה אנשים לחשוב פעמיים לפני שהם רצים להקים עסק כיום. "ישנן כיום פחות הזדמנויות במקצועות המסורתיים, ונחיצות היא שעומדת בלב היזמות", אומרת ג'ניפר מוזס, לשעבר בנקאית בגולדמן זאקס שכיום משקיעה בחברות טכנולוגיה. עוד מדגישה מוזס כי מבחינתה יזם מוצלח אינו בהכרח אדם שהופך למיליונר מהעסק שלו. "מבחינתי מדובר דווקא באדם שמקים עסק, גם אם עסק קטן, שלא תלוי בפלטפורמה תאגידית".